WHO: Neljäsosa kuolemista johtuu epäterveellisestä ympäristöstä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

WHO: Neljäsosa kuolemista johtuu epäterveellisestä ympäristöstä

Maailman terveysjärjestön mukaan ympäristötekijöistä johtuvat ei-tarttuvat sairaudet ovat entistä yleisempiä tartuntatauteihin verrattuna.

Saasteet aiheuttavat terveysongelmia mm. Kiinassa. (Kuva: Norto Méndez / CC BY-NC-ND 2.0)

Epäterveellisestä ympäristöstä aiheutui 12,6 miljoonaa kuolemaa vuonna 2012, kertoo maailman terveysjärjestö (WHO) uudessa arviossaan. Kaikista kuolemista neljäsosa johtui ympäristön epäterveellisyydestä.

Eniten ympäristöriskit vaikuttavat lapsiin ja vanhoihin ihmisiin. Lapsille uhkana ovat erityisesti ripulin kaltaiset tartuntataudit, vanhoille ihmisille ympäristöongelmat aiheuttavat hengitys- ja verenkiertoelimistön kaltaisia ei-tarttuvia tauteja.

Kuolleisuus ripulin ja malarian kaltaisiin tartuntatauteihin on laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana, kun esimerkiksi puhtaan veden ja lääkkeiden saatavuus on parantunut. Nyt ei-tarttuvat taudit aiheuttavat entistä suuremman osan kuolemista. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi ilmansaasteista johtuvat hengityselinten sairaudet.

"Terveellinen ympäristö on väestön terveyden perusta. Jos valtiot eivät varmista ihmisille terveellistä elin- ja työympäristöä, miljoonat sairastuvat ja kuolevat liian nuorina", sanoo WHO:n johtaja tohtori Margaret Chan järjestön tiedotteessa.

WHO painottaa kustannustehokkaita tapoja, joilla ympäristön terveellisyyttä voidaan parantaa. Näihin sisältyy esimerkiksi kiinteiden polttoaineiden, kuten puun, käytön vähentäminen ruoanlaitossa ja passiivisen tupakoinnin haittojen vähentäminen.

Esimerkiksi Brasilian Curitibassa on onnistuttu ympäristöohjelmien avulla vähentämään ilmansaasteita tehokkaasti, vaikka kaupungin väestö on kasvanut jatkuvasti. Nyt Curitiban keskimääräinen elinajanodote on kaksi vuotta pidempi kuin muualla Brasiliassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia