Uutiset Terveys

WHO: Neljäsosa kuolemista johtuu epäterveellisestä ympäristöstä

Maailman terveysjärjestön mukaan ympäristötekijöistä johtuvat ei-tarttuvat sairaudet ovat entistä yleisempiä tartuntatauteihin verrattuna.
Saasteet aiheuttavat terveysongelmia mm. Kiinassa. (Kuva: Norto Méndez / CC BY-NC-ND 2.0)

Epäterveellisestä ympäristöstä aiheutui 12,6 miljoonaa kuolemaa vuonna 2012, kertoo maailman terveysjärjestö (WHO) uudessa arviossaan. Kaikista kuolemista neljäsosa johtui ympäristön epäterveellisyydestä.

Eniten ympäristöriskit vaikuttavat lapsiin ja vanhoihin ihmisiin. Lapsille uhkana ovat erityisesti ripulin kaltaiset tartuntataudit, vanhoille ihmisille ympäristöongelmat aiheuttavat hengitys- ja verenkiertoelimistön kaltaisia ei-tarttuvia tauteja.

Kuolleisuus ripulin ja malarian kaltaisiin tartuntatauteihin on laskenut viimeisten kymmenen vuoden aikana, kun esimerkiksi puhtaan veden ja lääkkeiden saatavuus on parantunut. Nyt ei-tarttuvat taudit aiheuttavat entistä suuremman osan kuolemista. Tällaisia tauteja ovat esimerkiksi ilmansaasteista johtuvat hengityselinten sairaudet.

"Terveellinen ympäristö on väestön terveyden perusta. Jos valtiot eivät varmista ihmisille terveellistä elin- ja työympäristöä, miljoonat sairastuvat ja kuolevat liian nuorina", sanoo WHO:n johtaja tohtori Margaret Chan järjestön tiedotteessa.

WHO painottaa kustannustehokkaita tapoja, joilla ympäristön terveellisyyttä voidaan parantaa. Näihin sisältyy esimerkiksi kiinteiden polttoaineiden, kuten puun, käytön vähentäminen ruoanlaitossa ja passiivisen tupakoinnin haittojen vähentäminen.

Esimerkiksi Brasilian Curitibassa on onnistuttu ympäristöohjelmien avulla vähentämään ilmansaasteita tehokkaasti, vaikka kaupungin väestö on kasvanut jatkuvasti. Nyt Curitiban keskimääräinen elinajanodote on kaksi vuotta pidempi kuin muualla Brasiliassa.

Terveys terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Munuaismalja leikkaussalissa

Laiton elinkauppa kiihtyy - ”Rikkailla on mahdollisuus ostaa elimiä, ja köyhät päätyvät myymään niitä”

Laiton elinkauppa on viime vuosina lisääntynyt esimerkiksi Intiassa, Pakistanissa, Egyptissä ja Meksikossa. Maailman terveysjärjestön asiantuntijan mukaan prosessi muuttuu yhä julkeammaksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.
Pakolaisleirin asumuksia Kabulin ulkopuolella Afganistanissa

Afganistanin siviiliuhrien määrä ennätyskorkealla – Amnesty: Palautukset pitää keskeyttää

Kymmeniä tuhansia ihmisiä on viime vuosina palautettu Afganistaniin maan heikkenevästä turvallisuustilanteesta huolimatta. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty nostaa esiin muun muassa Saksasta palautetun, itsemurhaan päätyneen afganistanilaisen tapauksen.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.