Uutiset Terveys

WHO: Itsemurha ollut tabu liian pitkään

Ihminen ottaa oman henkensä joka 40. sekunti, sanoo Maailman terveysjärjestö.
(Kuva: Kevin Dooley / cc 2.0)

Joka 40. sekunti maailmassa kuolee ihminen oman kätensä kautta, sanoo YK:n terveysjärjestö WHO ensimmäisessä itsemurhien ehkäisyä käsittelevässä raportissaan, joka julkaistiin viime viikolla.

Järjestön mukaan kyseessä on suuren mittakaavan kansainvälinen ongelma, johon kuolee joka vuosi 800 000 ihmistä.

"Kehoitamme tällä raportilla puuttumaan suureen kansanterveysongelmaan, joka on ollut tabu liian pitkään", WHO:n pääjohtaja Margaret Chan sanoo.

Kolme neljästä itsemurhasta tapahtuu köyhissä tai keskituloisissa maissa, joissa nuoret aikuiset ja vanhat naiset kuuluvat riskiryhmiin. Sen sijaan teollisuusmaissa etenkin yli 50-vuotiailla miehillä on yli kolminkertainen itsemurhariski naisiin verrattuna.

Itsemurha on monimutkainen ilmiö, jonka syynä ovat muun muassa taloudelliset huolet, ihmissuhteet ja sairaudet, WHO muistuttaa. Myös yhteiskunnallinen epävakaus, kuten konfliktitilanteet, katastrofit ja syrjintä, voi ajaa ihmisiä ottamaan oman henkensä, raportissa sanotaan.

Tällä hetkellä eniten itsemurhia tehdään Guyanassa, jossa kuolee vuosittain 44,2 ihmistä 100 000:ta kohden. Suomen sijoitus tilastoissa on hieman kansainvälisen keskiarvon yläpuolella. Maailmanlaajuisesti itsemurhaan kuolee noin 11 ihmistä 100 000:ta kohden.

Itsemurhien vähentämiseksi on tärkeää tehostaa ehkäisevää yhteistyötä muun muassa julkisen terveydenhuollon, koululaitoksen, sosiaaliviranomaisten ja oikeuslaitoksen kanssa, WHO sanoo. Samalla tarvitaan suoria keinoja, kuten käsiaseiden saatavuuden rajoittamista ja esteiden rakentamista muun muassa silloille ja korkeisiin rakennuksiin, järjestö sanoo.

Tällä hetkellä vain 28 maalla on kansallinen itsemurhien ehkäisystrategia, ja erityisesti Euroopan maat ovat kehittäneet niitä aktiivisesti.

kehityspolitiikkaterveys

Lue myös

Nainen antaa rokotetta toisen naisen sylissä olevalle vauvalle.

Suomelta 2,5 miljoonan euron rahoitus rokotetyöhön kehitysmaissa – Koronavirus on keskeyttänyt rokoteohjelmia monissa maissa

Suomi tukee ensimmäistä kertaa kansainvälistä rokoteallianssia Gavia, jonka tarkoituksena on lisätä rokottamista tavallisia tartuntatauteja vastaan sekä parantaa koronavirusrokotteen saatavuutta köyhimmissä maissa.
Nainen nukkuu malariaverkon alla.

Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Koronavirus yhdistettynä huonoon terveydenhuoltoon voi johtaa siihen, että esimerkiksi malariatapaukset lisääntyvät. Hinnan maksavat kaikki. ”Nyt, kun rajat ovat kiinni, meistä kaikista huolehtii rakentamamme surkea terveydenhoitojärjestelmä”, sanoo mikrobiologian professori Yap Boum.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.
Hengityssuojaimella suojautunut nainen ompelukoneen ääressä.

”25 vuotta taaksepäin 25 viikossa” – Korona on pysäyttänyt edistyksen monissa kehitystavoitteissa, kertoo Gates-säätiön raportti

Maailman pitäisi poistaa äärimmäinen köyhyys vuoteen 2030 mennessä, mutta sen sijaan se on koronapandemian seurauksena kasvanut jo seitsemän prosenttia.