Uutiset

Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsista perheen elättäjiä Kašmirissa

Intian ja Pakistanin kiista Kašmirista on ollut pisimpään YK:n ratkaisemattomien konfliktien listalla. Moni lapsi joutuu töihin, koska väkivalta on vienyt perheeltä elättäjän. Uhrien omaiset ovat oikeutettuja valtion taloudelliseen tukeen, mutta tapaukset käsitellään liian hitaasti.
Mies ja poika korjaavat autoa
Väkivalta ja köyhyys ovat aiheuttaneet sen, että jopa neljännesmiljoona lasta tekee työtä Intan Jammun ja Kašmirin alueella. Moni heistä uurastaa autokorjaamossa. (Kuva: Umer Asif / IPS)

(IPS) -- Mubeen Ahmad oli yhdeksänvuotias, kun äiti myi hänet mitättömästä summasta töihin autokorjaamoon. Jammun ja Kašmirin osavaltiossa asuvalla perheellä
ei ollut muuta elättäjää isä kuoltua Intian-vastaisissa mielenosoituksissa 2008.

”Talvisin työskentelin jäätävässä kylmyydessä enkä voinut valittaa tilanteestani kenellekään”, muistelee 20-vuotias Ahmad, joka pitää nyt pientä kauppaa osavaltion pääkaupungissa Srinagarissa.

Vastaavassa tilanteessa olevia lapsia löytyy Kašmirissa joka kulmalta, sillä huomattava osa perheiden elättäjistä on kuollut alueen loputtomiin jatkuneessa selkkauksessa, ihmisoikeusjuristi Aijaz Mir muistuttaa.

Intian ja Pakistanin kiista Kašmirista on ollut pisimpään YK:n ratkaisemattomien konfliktien listalla. 30 viime vuoden aikana arviolta 100 000 ihmistä on kuollut, ja aseellinen vastarinta Intian valtaa vastaan jatkuu yhä.

Vaiettu lapsityö kuuluu selkkauksen synkkiin seurauksiin. Elättäjänsä menettäneillä perheillä ei ole varaa lähettää lapsiaan kouluun, Mir sanoo.

Kutoja haaveilee koulusta

Srinagarin laidalla asuva Shaista Akhtar, 13, kutoo tekstiilejä perinteisillä kangaspuilla. Hän oli kahdeksanvuotias koululainen menettäessään isänsä. Islamistien kranaatti-iskun piti kohdistua armeijan ajoneuvoon, mutta se osuikin kadulla kulkeviin siviileihin.

Akhtarin koulunkäynti katkesi ja hänet lähetettiin kutojan oppiin. ”Ansaitsen 45 euroa kuukaudessa,  mikä auttaa perhettäni selviytymään. Mutta haluaisin käydä koulua ja oppia asioita muiden lasten kanssa”, huokaa Akhtar, jonka haaveena olisi tulla englanninopettajaksi.

Professori Fayaz Ahmad Nikan raportti vuodelta 2010 kertoo, että 12 miljoonan asukkaan Jammussa ja Kašmirissa on yli 250 000 lapsityöläistä. He uurastavat autokorjaamoilla, tiilitehtaissa, kotiapulaisina sekä kutojina ja kirjojina.

Samoihin aikoihin tehty yliopiston selvitys arvioi, että 90 prosenttia lapsityöläisistä on 11–14-vuotiaita. 80 prosenttia lapsista lopettaa koulunkäynnin ryhtyessään ansaitsemaan rahaa, ja pääsyy lapsityöhön on köyhyys.

Laki kieltää lapsityön

Kašmirin laki vuodelta 1986 kieltää työnteon alle 14-vuotiailta, mutta tapauksia päätyy harvoin oikeuteen. ”Useimmiten uhrit ovat niin köyhiä, että viranomaiset eivät puutu asiaan, koska lapsi menettäisi silloin työnsä”, paikallisen lehden päätoimittaja Zahid Mushtaq selittää.

Hänen mukaansa valtio on osasyyllinen lapsityön yleisyyteen. Väkivallan uhrien omaiset ovat oikeutettuja valtion taloudelliseen tukeen, mutta tapaukset käsitellään niin hitaasti, että he ehtisivät kuolla nälkään apua odotellessaan.

Jaettu Kašmir

(IPS) -- Kašmir on Intian niemimaan vuoristoinen luoteisalue Intian, Pakistanin ja Kiinan raja-alueella. Koko Kašmirin alueen noin 14 miljoonaa asukasta elävät enimmäkseen maanviljelyllä ja karjanhoidolla.

Kašmirin ongelmat juontuvat vuodesta 1947, jolloin hinduvoittoinen Intia ja muslimien hallitsema Pakistan itsenäistyivät Britannian vallasta.

YK:n päätöslauselma lupasi kašmirilaisille oikeuden liittyä Intiaan tai Pakistaniin tai itsenäistyä. Äänestystä ei koskaan järjestetty, ja alue jaettiin Intian ja Pakistanin kesken. Maat ovat sotineet Kašmirista kolmesti.

Nykyisen Kašmirin alueesta noin kolmannes on Pakistanin hallinnassa, Kiina miehittää pientä kolkkaa ja Intia hallitsee loppuosaa. Intian autonomisen Jammun ja Kašmirin osavaltion yli 12-miljoonaisen väestön enemmistö on muslimeja. Siellä alkoi itsenäisyyttä vaativa liikehdintä 1989.

Vuonna 2018 alueella tapahtui 614 väkivaltaista välikohtausta, joissa kuoli 257 kapinallista, 91 turvallisuusjoukkojen jäsentä ja 38 siviiliä.

Helmikuussa 2019 kapinalliset tekivät Intian joukkoja vastaan pahimman hyökkäyksen 30 vuoteen. Vähintään 40 sotilasta kuoli. Myös Intian vaalien aikaan toukokuussa on tapahtunut iskuja äänestyspaikoille.

ihmisoikeudetlapsettyökonflikti IntiaPakistan Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan