Vuosi 2017 oli ennätysvaarallinen ympäristöaktivisteille – etenkin agribisneksen vastustamisesta voi joutua maksamaan hengellään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuosi 2017 oli ennätysvaarallinen ympäristöaktivisteille – etenkin agribisneksen vastustamisesta voi joutua maksamaan hengellään

Monien markettien hyllyillä olevien tuotteiden taustalla on verenvuodatusta, muistuttaa Global Witness -järjestö.

Peltoja Brasiliassa

Brasilia oli vuonna 2017 maailman vaarallisin maa ympäristö- ja maaoikeusaktivisteille. Kuva: Julia Koefender / CC BY 2.0.

Viime vuonna murhattiin ainakin 207 maa- ja ympäristöoikeusaktivistia. Luku on tilastohistorian suurin ja todellisuudessa todennäköisesti vielä suurempi, kertoo tilastoja keräävä Global Witness -järjestö.

Se tilastoi vuosittain niiden aktivistien murhat, jotka ovat yrittäneet suojella kotejaan ja yhteisöjään esimerkiksi kaivostoiminnalta, hakkuilta, agribisnekseltä ja muulta teollisuudelta. Viime vuonna murhia oli kuusi kappaletta enemmän kuin edellisvuonna.

Raportin mukaan viime vuonna agribisneksen, kuten esimerkiksi palmuöljyplantaasien, vastustaminen nousi vaarallisemmaksi kuin kaivostoiminnan vastustaminen. 46 murhaa pystyttiin yhdistämään juuri agribisneskseen.

Esimerkiksi Hernán Bedoya murhattiin Kolumbiassa, kun hän vastusti palmuöljy- ja banaaniplantaaseja yhteisöltään varastetulla maalla. Puolisotilaallinen ryhmä ampui häntä 14 kertaa. Armeija puolestaan teurasti 8 kyläläistä Filippiineillä, kun nämä vastustivat kahviplantaasia maillaan, raportissa kerrotaan.

”Paikallisia aktivisteja murhataan, kun hallitukset ja yritykset arvostavat nopeita voittoja ihmiselämää enemmän. Monet tuotteet, jotka tästä verenvuodatuksesta syntyvät, ovat supermarkettiemme hyllyillä”, muistuttaa Global Witnessin asiantuntija Ben Leather tiedotteessa.

60 prosenttia murhista tapahtui Latinalaisessa Amerikassa. Vaarallisimpia maita olivat Brasilia sekä Aasiassa Filippiinit. 

Esimerkiksi rikollisjengien lisäksi myös valtiot ovat mukana aktivistien tappamisessa. Turvallisuusjoukot pystyttiin yhdistämään 53 murhaan. Valtiot yritysten ohella voivat kuitenkin olla myös osa ratkaisua, Global Witness muistuttaa.

”Hallituksilla, yrityksillä ja sijoittajilla on velvollisuus ja valta tukea ja suojella aktivisteja ja taata vastuu, kun hyökkäyksiä tapahtuu. Mikä tärkeämpää, ne voivat estää näiden uhkien syntymisen ylipäätään kuuntelemalla paikallisia yhteisöjä, kunnioittamalla näiden oikeuksia ja varmistamalla, että liiketoimintaa harjoitetaan vastuullisesti”, Leather sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia