"Vuoropuhelu avain uskonnollisten konfliktien ehkäisyyn" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Vuoropuhelu avain uskonnollisten konfliktien ehkäisyyn"

Suomessa vieraillut YK:n uskonnonvapauden erityisraportoija pitää ennaltaehkäisevää työtä tärkeänä osana uskonnollisten konfliktien välttämiseksi.

Vuoropuhelu ja aikaisten varoitusjärjestelmien luominen ovat avainasemassa uskonnollisten konfliktien ehkäisyssä ja ratkaisuissa, sanoo Suomessa vastikään vieraillut YK:n uskonnonvapauden erityisraportoija Heiner Bielefeldt.

Bielefeldtin mukaan kansainvälisen yhteisön keinot ovat myös valitettavan rajalliset, sillä muutosvoimien ja vuoropuheluvalmiuden on kummuttava yhteisöjen sisältä.

"Kommunikaatio puuttuu esimerkiksi Egyptistä tällä hetkellä täysin. Taistelevia ryhmiä vaivaa myös äärimmäisen suuri epäluulo toista osapuolta kohtaan", Bielefeldt kertoi maailma.netille.

"Kriisin ratkaisemiseksi tarvittaisiin vuoropuhelua välittävä henkilö tai instituutio, jonka puoleen molemmat voisivat kääntyä. Valitettavasti sellaista ei ole näköpiirissä tällä hetkellä", hän jatkaa.

Bielefedtin mukaan tärkeintä olisi kuitenkin pyrkiä ennaltaehkäisemään konflikteja luomalla valtioiden sisälle aikaisen toiminnan varoitusjärjestelmiä. "On mahdollista huomata jo ennalta merkkejä konfliktien siemenistä ja juuri tällöin pitäisi jo toimia, jottei kriisi pääsisi eskaloitumaan", hän jatkaa.

Hän myös korostaa, ettei konflikteja voi koskaan määritellä pelkästään uskonnollisiksi konflikteiksi. Ne ovat aina kytkeytyneitä poliittisiin ja sosioekonomisiin ongelmiin, myös Egyptissä.

Uskonnolliset yhteisöt voivat toisaalta toimia myös sillanrakentajina, hän muistuttaa.

"Esimerkiksi Sierra Leonessa, joka koki äärimmäisen väkivaltaisen ja raa’an sisällisodan, uskonnolliset ryhmät onnistuivat pysyttelemään ristiriitojen ja väkivaltaisuuksien ulkopuolella. Uskonnollisista yhteisöistä on nyt tullut vuoropuhelua välittävä ja koko kansakuntaa jälleenrakentava voima. Eri uskonnolliset ryhmät elävät myös sovussa keskenään."

Uskonnonvapaus osana ihmisoikeuksia voisi hänen mukaansa toimia myös sillanrakentaja-instituutiona, joka herättäisi luottamusta ja vuoropuhelua osapuolten välille. "Se loisi hyvän kasvualustan erilaisuuden suvaitsemiselle", hän sanoo.

Heiner Bielefeldt vieraili keskiviikkona 28.8. Suomen Lähetysseuran vieraana Uskonnonvapaus ja ulkopolitiikka – Suosituksia Suomelle -selvityksen julkistamistilaisuudessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia