Uutiset

Vuoden pakolaisnainen valittu

Vuoden pakolaisnainen Mi Mi Po Hti on kokenut Suomessa myös rasismia.
Vuoden pakolaisnainen Mi Mi Po Hti. (Kuva: Meeri Koutaniemi)

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden 2013 pakolaisnaiseksi burmalaisen Mi Mi Po Htin. 50-vuotias historianopettaja ja lähihoitaja on ollut perustamassa Suomeen burmalaista yhdistystä ja on myös toiminut sen ensimmäisenä naispuheenjohtajana. Hti opettaa burmalaisnuorille entisen kotimaan kieltä ja perinteitä.

Hti perheineen on asunut Suomessa 13 vuotta. Perhe vietti ennen Suomeen tuloa vuosia maan sisäisinä pakolaisina Burman metsissä ja vuoden verran Thaimaassa pakolaisleirillä. He olivat ensimmäisiä Suomeen saapuneita burmalaisia.

"Oli surullista lähteä pakolaiseksi niin kauas, emme me minnekään halunneet lähteä. Elämänmuutos oli valtava", Hti kertoo.

Burmalaisia pakolaisia on maailmassa lähes 800 000. Puolet heistä elää maan rajojen sisällä.

Lastentarhanhoitajana Helsingissä työskentelevä Mi Mi Po Hti kertoo järjestön tiedotteessa kokeneensa Suomessa myös rasismia. Kerran bussipysäkillä kolme miestä käski hänen palata kotimaahansa. Hti ohjasi rasistit eduskunnan puheille, koska päätökset kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta tehdään siellä.

"Ihmisillä voi olla erilainen uskonto ja ihonväri, mutta erilaiset kulttuurit ovat tärkeitä. Kulttuurien tulisi antaa meille rakkautta ja iloa, ei vihaa", hän sanoo. 

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 lähtien. Tänä vuonna valinnassa painotettiin kulttuurin sekä lasten ja nuorten parissa tehtävää työtä.

genderpakolaiset Burma, Myanmar Suomen Pakolaisapu

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen värjää toisen naisen tukkaa

Brasiliassa ihonväri on politiikkaa, mutta elokuvaohjaaja Tai Linhares ei tiedä, onko hän musta vai valkoinen

Tai Linharesin syntymätodistuksessa lukee ”valkoinen”, mutta hän on jotain muutakin. ”En ole osa sitä etuoikeutettua kulttuurista ja sosiaalista valkoisuutta, jonka osaksi pääsee, jos syntyy ihonväriltään valkoisena, oikeanlaisten hiusten kanssa”, hän sanoo. Linharesin lyhytelokuva käsittelee identiteetin etsintää mustan ja valkoisen välimaastossa.
Kansainvälisen tuomioistuimen rakennus Haagissa Hollannissa

Gambia vei Myanmarin kansainväliseen oikeuteen rohingyojen kansanmurhasta

Vastikään diktatuurista päässyt Gambia syyttää Myanmaria rohingyojen kansanmurhasta. Kansainvälisellä tuomioistuimella ei ole valtuuksia valvoa päätöksensä toteuttamista, mutta tuomio tahraisi Myanmarin kansainvälistä mainetta.
Vauva, nainen ja mies

Terveys- ja lapsijärjestöt: Keuhkokuumetta pitää torjua ponnekkaammin – Tappaa enemmän lapsia malaria ja ripuli yhteensä

Keuhkokuumetta voi torjua rokotteella ja hoitaa antibiooteilla, mutta käytännössä monet lapset jäävät ilman hoitoa. Järjestöjen vetoomuksen mukaan myöskään taudin tutkimustyötä ei rahoiteta riittävästi.
Nainen ja poika istuvat maassa, etualalla ruoka-annoksia.

Alkuperäiskansojen ruokakulttuuri on hyvä keino taistella ilmastokriisiä vastaan – Intian Meghalayassa villiruoka on arvossaan

Intian alkuperäiskansojen ruokaulttuurissa maata ja ruokakasveja hyödynnetään monipuolisesti aina villikasveja myöden. Ruokakulttuuria yritetään elvyttää nyt muun muassa Äiti Maa -maalaismarkkinoiden avulla.