Uutiset

Vuoden pakolaisnainen valittu

Vuoden pakolaisnainen Mi Mi Po Hti on kokenut Suomessa myös rasismia.
Vuoden pakolaisnainen Mi Mi Po Hti. (Kuva: Meeri Koutaniemi)

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden 2013 pakolaisnaiseksi burmalaisen Mi Mi Po Htin. 50-vuotias historianopettaja ja lähihoitaja on ollut perustamassa Suomeen burmalaista yhdistystä ja on myös toiminut sen ensimmäisenä naispuheenjohtajana. Hti opettaa burmalaisnuorille entisen kotimaan kieltä ja perinteitä.

Hti perheineen on asunut Suomessa 13 vuotta. Perhe vietti ennen Suomeen tuloa vuosia maan sisäisinä pakolaisina Burman metsissä ja vuoden verran Thaimaassa pakolaisleirillä. He olivat ensimmäisiä Suomeen saapuneita burmalaisia.

"Oli surullista lähteä pakolaiseksi niin kauas, emme me minnekään halunneet lähteä. Elämänmuutos oli valtava", Hti kertoo.

Burmalaisia pakolaisia on maailmassa lähes 800 000. Puolet heistä elää maan rajojen sisällä.

Lastentarhanhoitajana Helsingissä työskentelevä Mi Mi Po Hti kertoo järjestön tiedotteessa kokeneensa Suomessa myös rasismia. Kerran bussipysäkillä kolme miestä käski hänen palata kotimaahansa. Hti ohjasi rasistit eduskunnan puheille, koska päätökset kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta tehdään siellä.

"Ihmisillä voi olla erilainen uskonto ja ihonväri, mutta erilaiset kulttuurit ovat tärkeitä. Kulttuurien tulisi antaa meille rakkautta ja iloa, ei vihaa", hän sanoo. 

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 lähtien. Tänä vuonna valinnassa painotettiin kulttuurin sekä lasten ja nuorten parissa tehtävää työtä.

genderpakolaiset Burma, Myanmar Suomen Pakolaisapu

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.