Vuoden pakolaisnainen valittu | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vuoden pakolaisnainen valittu

Vuoden pakolaisnainen Mi Mi Po Hti on kokenut Suomessa myös rasismia.

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden 2013 pakolaisnaiseksi burmalaisen Mi Mi Po Htin. 50-vuotias historianopettaja ja lähihoitaja on ollut perustamassa Suomeen burmalaista yhdistystä ja on myös toiminut sen ensimmäisenä naispuheenjohtajana. Hti opettaa burmalaisnuorille entisen kotimaan kieltä ja perinteitä.

Hti perheineen on asunut Suomessa 13 vuotta. Perhe vietti ennen Suomeen tuloa vuosia maan sisäisinä pakolaisina Burman metsissä ja vuoden verran Thaimaassa pakolaisleirillä. He olivat ensimmäisiä Suomeen saapuneita burmalaisia.

"Oli surullista lähteä pakolaiseksi niin kauas, emme me minnekään halunneet lähteä. Elämänmuutos oli valtava", Hti kertoo.

Burmalaisia pakolaisia on maailmassa lähes 800 000. Puolet heistä elää maan rajojen sisällä.

Lastentarhanhoitajana Helsingissä työskentelevä Mi Mi Po Hti kertoo järjestön tiedotteessa kokeneensa Suomessa myös rasismia. Kerran bussipysäkillä kolme miestä käski hänen palata kotimaahansa. Hti ohjasi rasistit eduskunnan puheille, koska päätökset kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta tehdään siellä.

"Ihmisillä voi olla erilainen uskonto ja ihonväri, mutta erilaiset kulttuurit ovat tärkeitä. Kulttuurien tulisi antaa meille rakkautta ja iloa, ei vihaa", hän sanoo. 

Suomen Pakolaisapu on valinnut vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 lähtien. Tänä vuonna valinnassa painotettiin kulttuurin sekä lasten ja nuorten parissa tehtävää työtä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia