Virginian maanjäristys vei ydinvoimalat riskirajoille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Virginian maanjäristys vei ydinvoimalat riskirajoille

Asiantuntijan mukaan maanjäristys Yhdysvaltojen itärannikolla on vakava varoitus luonnonkatastrofien vaaroista ydinvoimaloille.

Yhdysvaltojen itärannikon kovin maanjäristys 100 vuoteen sulki kaksi ydinreaktoria Virginian osavaltiossa sijaitsevassa North Annan ydinvoimalassa 23. elokuuta.

Vaikka suuremmilta vahingoilta vältyttiinkin, Yhdysvaltojen energiaministerin entisen neuvonantajan Robert Alvarezin mukaan maanjäristyksen pitäisi olla vakava varoitus siitä, kuinka lähellä Fukushiman ja Tšernobylin kaltaista ydinvoimaonnettomuutta Yhdysvalloissakin ollaan.

Esimerkiksi Alvarez ottaa sen, että reaktorit sijaitsevat vain 16 kilometrin päässä järistyksen keskipisteestä ja ne on tehty kestämään noin kuuden magnitudin maanjäristys. Tiistainen järistys oli 5,9 magnitudin vahvuinen, ja alue on kansallisen ydinvoimakomission arvioiden mukaan 7. riskialttein ydinvoiman kannalta.

Alvarezin mielestä erityisen vaaralliseksi tilanteen tekee voimalan käytetyn polttoaineen säiliöiden mahdollinen rikkoutuminen ja kuivuminen huonon suojauksen takia. North Annanin ydinvoimalan alueella on noin 1200 tonnia radioaktiivista jätettä, josta osa on varastoitu yksinkertaisiin teollisuushalleihin. Kokonaisuudessaan kyseessä on yksi suurimmista radioaktiivisuuden keskittymistä Pohjois-Amerikassa.

”[Näiden säiliöiden] kuivuminen voisi aiheuttaa katastrofaalisen säteilypalon, joka voisi levittää radioaktiivista materiaalia ympäröiville aluielle ja muuttaa Tšernobylin onnettomuutta suuremman alueen asumiskelvottomaksi.”

North Annanin voimala-alueella säilytetään jopa viisi kertaa enemmän käytettyä polttoainetta kuin ne on alun perin suunniteltu sisältämään, Alvarez huomauttaa.

Viime tiistaisen voimalan energiansyöttö ja reaktorit sulkeutuivat automaattisesti varotoimena maanjäristyksen sattuessa ja voimalan hätägeneraattorit käynnistyivät pitääkseen kriittiset jäähdytysjärjestelmät käynnissä. Voimalalla ei kuitenkaan ole varotoimenpiteitä siltä varalta, että myös hätägeneraattorit pettäisivät. Tämä koitui myös Fukushimassa ydinreaktorin ja varastoiden kohtaloksi, Alvarez sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia