Villieläinkaupan kätköjä paljastetaan Thaimaassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Villieläinkaupan kätköjä paljastetaan Thaimaassa

Thaimaan poliisin ratsioissa löytyy eläviä tiikereitä, tiikerintaljoja ja -lihaa sekä sepelkarhun käpäliä. Maa on myös afrikkalaisen norsuunluun kaupan keskus. Uuden villieläinkaupan vastaisen kampanjan myötä viranomaiset haluavat saada kaupan kuriin ennen YK:n alaisen, uhanalaisten lajien kauppaa säätelevän Cites-sopimusjärjestön huippukokousta Bangkokissa vuonna 2004.

Nonthapurissa Bangkokin pohjoislaidalla sijaitsevasta talosta löytyi myös elävä sepelkarhu ja kaksi poikasta sekä kaksi elävää malaijikarhua. Tiikereistä oli elossa kolme aikuista ja kolme pentua.

"Olin järkyttynyt näkemästäni, sillä en uskonut, että tällaista tapahtuu Thaimaassa vieläkin", kommentoi poliisikomisario Sawaek Pinsinchai, 58, joka nimitettiin lokakuun lopulla johtamaan villieläinkaupan vastaista operaatiota.

Poliisi on sittemmin ratsannut muitakin epäilyttäviä kohteita. Yhdestä talosta löydettiin yli sata erilaista villieläintä ja lintua. Mukana olivat pakastettu orangin poikanen ja kolme täytettyä tiikerinpentua.

Päivää aiemmin poliisi takavarikoi Bangkokissa pidetyiltä sunnuntaimarkkinoilta yli miljoonan euron edestä käärmeitä, kilpikonnia ja sarvilintuja.

"Olen päättänyt tehdä tästä kaupustelusta lopun kolmessa kuukaudessa", Sawaek julistaa.

Urakka on valtava, sillä Thaimaa on ollut uhanalaisten lajien kauppaa säätelevän YK:n alaisen Cites-sopimusjärjestön silmätikkuna jo pitkään.

Maailman luonnonsäätiötä (WWF) Thaimaassa edustava Robert Mather kertoo, että Thaimaa on edelleen merkittävä afrikkalaisen norsunluun salakaupan keskus. Norsunluun kaiverrus ja kauppa on jatkunut maassa varsin avoimena.

Matherin mukaan Bangkokin matkamuistomyymälöissä on tarjolla runsaasti norsunluuta. Ostajat tulevat pääosin Itä-Aasian maista, kuten Japanista, Kiinasta ja Taiwanista.

WWF:n tutkimus osoitti kuitenkin, että tilanne on kohenemassa: nyt Bangkokin hotelleista löytyi enää 17 norsunluuta kauppaavaa myymälää, kun niitä joulukuussa 2000 oli vielä 35.

Sawaekilla ja kumppaneilla riittää kuitenkin puuhaa, sillä Bangkokin korealaisravintoloiden annoksista löytyy yhä karhunkynsiä, ja moni kauppa myy villieläinrohtoja.

Thaimaalla on vajaa vuosi aikaa suitsia villieläinkauppaansa, sillä Cites kokoontuu Bangkokissa lokakuussa 2004.

"Koko maailman huomio kohdistuu ensi vuonna Thaimaahan. Sen täytyy huolestuttaa myös matkailuviranomaisia, sillä tiedot laittomasta villieläinkaupasta voivat vähentää turismia", Mather pohtii.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia