Uutiset Maatalous ja kehitysmaat

Viljelyalan kutistuminen ajaa ihmisiä liikkeelle

Valtioiden sisäisistä konflikteista 40 prosenttia on 60 viime vuoden aikana liittynyt maahan ja muihin luonnonvaroihin.
(Kuva: IFPRI -IMAGES/Mateusz Filipski / cc 2.0)

(IPS) -- Aavikoituminen ja ilmastonmuutos saattavat pakottaa 200 miljoonaa ihmistä liikkeelle vuoteen 2050 mennessä, arvioi brittiläinen ympäristöpakolaisuuden asiantuntija Norman Meyers.

Syyrian viime aikaiset tapahtumat vahvistavat ennusteen uskottavuutta. Puolet Syyrian asukkaista on jo liikkeellä: yli 4 miljoonaa on paennut maasta ja 7,6 miljoonaa maan sisällä.

Maan kasvukunnon heikkenemisen, siirtolaisuuden, konfliktien ja poliittisen epävakauden kytkennöistä tarvitaan pikaisesti lisää tutkimustietoa, sillä tuhoisa keitos muhii Syyrian ohella useissa Afrikan maissa, sanoo Uriel N. Safriel, joka johtaa YK:n aavikoitumisen vastaisen sopimusjärjestön tieteellis-teknistä komiteaa.

Syyrian kuivuus sodan sytyke

Safriel pitää todennäköisenä, että Syyriaa vuosina 2006–2010 koetelleet kuivuudet olivat osasyynä tai jopa sytykkeenä sisällissodalle, vaikka lopullista tutkimustietoa asiasta ei vielä ole.

Aiemmin kuivien alueiden muuttumista rutikuiviksi on havaittu myös Sisiliassa ja eräissä Afrikan maissa, mikä vastaa kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n ennustetta.

"Voidaan perustellusti väittää, että maan heikkeneminen on tärkeä siirtolaisuuden aiheuttaja, koska väkeä lähtee eniten juuri maista, joissa sitä tapahtuu", Safriel sanoo.

Ennusteiden mukaan ilmastonmuutos supistaa maataloustuotantoa monissa kehitysmaissa, Länsi-Afrikassa pahimmillaan jopa 20–30 prosenttia.

Kuivat alueet peittävät noin 40 prosenttia maapallosta, ja niillä asuu kaksi miljardia ihmistä. Ilmastonmuutos ajaa yhä useamman heistä liikkeelle tilapäisesti tai pysyvästi.

Ilmasto on turvallisuuskysymys

YK laskee, että valtioiden sisäisistä konflikteista 40 prosenttia on 60 viime vuoden aikana liittynyt maahan ja muihin luonnonvaroihin, kuten veteen. Vuonna 2008 ruokapula aiheutti 60 mellakkaa yli 30 maassa.

Syyrian ohella Afganistan, Irak, Pakistan, Nigeria, Gambia, Senegal, Somalia, Eritrea ja Sudan kuuluvat maihin, joissa konfliktin ja poliittisen epävakauden taustalla on kuivien alueiden hedelmällisyyden nopea väheneminen. Tuloksena on nälkää, työttömyyttä ja lopulta poliittinen romahdus.

Jo 70 prosenttia maailman valtioista pitää ilmastonmuutoksen vaikutuksia, kuten aavikoitumista ja kuivuutta, turvallisuuskysymyksenä.

Britannian puolustusministeriön tuoreen raportin mukaan konfliktin riskiä kasvattaa nuorten suuri osuus väestössä. Kaikupohjaa löytyy silloin helposti myös ääriajattelulle.

Maankäyttö avainkysymys

"Siirtolaisuus on aina ollut normaali sopeutumismekanismi. Nyt tilannetta mutkistavat kytkennät ilmastoon ja muihin sosiaalis-taloudellisiin tekijöihin", Safriel sanoo. Hänen mukaansa yhteydet tuhoisan maankäytön ja muuttoliikkeen välillä alkavat vasta valjeta tutkijoillekin.

Eroosio on syönyt lähes kolmanneksen maapallon viljelykelpoisesta maasta 40 viime vuoden aikana. Jatkossa katoaa vuosittain 12 miljoonaa hehtaaria, joilla olisi voinut tuottaa 20 miljoonaa tonnia viljaa, laskee YK:n maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO.

Maapallon väkiluvun ennustetaan nousevan 9,7 miljardiin vuonna 2050. Maataloustuotannon tulisi kasvaa kaudella 2005–2050 keskimäärin 70 prosenttia ja kehitysmaissa 100 prosenttia.

Ellei maasta aleta pitää nykyistä parempaa huolta, miljardille ihmisille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin taistella keskenään tai paeta, asiantuntijat varoittavat.

Maatalous ja kehitysmaat maatalousruokasiirtolaisuusilmastonmuutos Suomen IPS

Lue myös

Mies kulkee pellolla syvää vakoa pitkin.

Elvyttävä maatalous pelastaa viljasatoja Keniassa – Luomuviljelyn perusperiaatteita toteuttavan tekniikan toivotaan johtavan eroon ruoka-avusta

Kenian Makuenin maakunnassa on aloitettu elvyttävän maatalouden kokeilu, jossa viljelijät kokeilevat esimerkkipalstojen avulla esimerkiksi pengertämistä ja viljelylajikkeiden vaihtelua. ”Olen ollut maanviljelijä monta vuotta, mutta milloinkaan en ole nähnyt yhtä tervettä satoa yhtä kuivana kasvukautena”, kertoo viljelijä Justus Kimeu.
Maissipeltoa Zimbabwessa

Maanviljelijä voisi olla tulevaisuuden ammatti Zimbabwessa, mutta nuorten on vaikea päästä alalle

Zimbabwen epäonnistuneen maatalousreformin jälkeen lainansaanti maanviljelyä varten on vaikeutunut. Etenkin nuorten on vaikea päästä alalle. ”Eivät kaikki nuoret viljelijät halua kasvattaa maissia. Me haluamme kokeilla jotain muutakin”, sanoo 27-vuotias viljelijä Lihle Moyo.
Naiset kuokkivat maata maissipellolla.

Ikuisuusongelma: miten saada kaikille riittävästi ruokaa? Uusi afrikkalais-eurooppalainen tutkimushanke etsii ratkaisua kaupunkien ”ruokalaboratorioiden” avulla

Suomen Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa uudessa tutkimushankkeessa etsitään ratkaisuja ruokajärjestelmien ongelmiin kuudessa Afrikan maassa. Esimerkiksi Ugandassa muodostetaan viljelijöiden tuottajayhdistyksiä ja perustetaan maissin prosessointilaitos. Tutkijat uskovat, että ratkaisuja voidaan soveltaa laajemminkin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä