Uutiset

VIKES järjestäytyi

Viestintä ja kehitys -säätiö aloittaa toimintansa

Toimintaansa aloittamassa oleva Viestintä ja Kehitys -säätiö sai Patentti- ja rekisterihallitukselta rekisteröimisluvan ja säätiön hallitus järjestäytyi 10.2. Journalistiliiton tiloissa.

Varapuheenjohtajaksi valittiin SJL:n liittohallituksen jäsen Kari Asikainen ja toiminnanjohtajaksi Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen tuottajan toimesta freelanceriksi ryhtynyt Juha Rekola. Säätiön puheenjohtajana toimii Leena Paukku.

Säätiö ilmoitetaan rekisteriin saman tien ja sen toiminta käynnistyy heti maaliskuun alussa allekirjoitettavalla pilottisopimuksella ulkoministeriön viestintä- ja kulttuuriosaston kanssa.

Pilottihankkeina tuetaan palestiinalaisten journalistien koulutusta Birzeitin yliopistossa länsirannan alueella ja rahoitetaan Steps Internationalin laajan Demokratia-projektin koulutus-, tiedotus- ja kehitystoimintaa.

Rahoitusneuvottelut
lkavat UM:n kanssa


Säätiön jatkorahoituksesta keskustellaan kevään aikana ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston kansalaisjärjestöyksikön kanssa.

Ministeriö on muutamien vuosien ajan rahoittanut ruohonjuuritason kansalaishankkeita ympäristö-, vammais- ja ihmisoikeussäätiöiden kautta. Nämä säätiöt neuvottelevat jatkorahoituksestaan maaliskuussa, ja näiden neuvottelujen hengestä riippuu myös VIKESin toiminnan rahoitus kansalaisjärjestöyksikössä.

- Nämä säätiöt, Abilis, KIOS ja Siemenpuu, ovat muutaman vuoden ajan omilla aloillaan rahoittaneet hyvää toimintaa kehitysmaiden ruohonjuuritasolla eikä järkeviä syitä toiminnan keskeyttämiseen ole esitetty. VIKES tuo tähän mukaan demokratian kannalta elintärkeän viestintäalan, jonka tukeminen alkaa olla Suomenkin kehitysyhteistyössä yhä tärkeämpää, sanoo toiminnanjohtajaksi valittu Juha Rekola.

Ulkoministeriöllä on tärkeä rooli VIKESin toiminnan rahoituksessa, mutta säätiön hallituksessa puhuttiin jo muistakin mahdollisista rahoituslähteistä. Niitä etsitään sekä koti- että ulkomailta.

Julkaisija: Journalisti

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset