Uutiset Ympäristöpolitiikka

Viisi Länsi-Afrikan maata kieltää saastuttavan polttoaineen tuonnin Euroopasta

Järjestöraportti paljasti syyskuussa, että Euroopasta viedään Länsi-Afrikkaan satoja kertoja myrkyllisempää polttoainetta kuin Euroopassa edes saa käyttää. Nyt maat ovat saaneet tarpeekseen.
Liikennettä Accrassa Ghanassa. (Kuva: Francisco Anzola / CC BY 2.0)

Viisi Länsi-Afrikan maata on sopinut kieltävänsä Euroopasta tulevan saastuttavan polttoaineen maahantuonnin. Nigeria, Benin, Togo, Ghana ja Norsunluurannikko ottavat käyttöön tiukemmat standardit dieselpolttoaineen rikkipitoisuudesta. Samalla asetetaan päästöstandardit ajoneuvoille.

Asiasta kertoo YK:n ympäristöohjelma Unep, joka on vuosien ajan isännöinyt puhtaampiin polttoaineisiin tähtäävää aloitetta. Sen mukaan päätös parantaa yli 250 miljoonan ihmisen ilmanlaatua.

Polttoaineen rikkipitoisuuden raja säädetään sopimuksessa 50 miljoonasosaan. Euroopassa raja on 20, Nigeriassa tällä hetkellä 3 000 ja Togossa peräti 10 000.

"20 vuoteen Nigeria ei ole pystynyt puuttumaan ajoneuvojen aiheuttamaan saastekriisiin huonojen polttoaineiden maahantuonnin takia. Nyt otamme valtavan askeleen eteenpäin", sanoo Nigerian ympäristöministeri Amina L. Mohamed.

Länsi-Afrikkaan vietävät likaiset polttoaineet nousivat keskusteluun kuluneena syksynä, kun sveitsiläinen järjestö Public Eye paljasti raportissaan, että sveitsiläiset firmat vievät Länsi-Afrikan maihin jopa 378 kertaa rikkipitoisempaa polttoainetta kuin Euroopassa käytetään. Viennin lisäksi ne myös valmistavat "afrikkalaisen laadun" polttoainetta itse sekoittamalla erilaisia kemikaaleja.

Käytäntö on laillinen mutta kyseenalainen saastuttavista polttoaineista syntyvien päästöjen ja terveysongelmien vuoksi.

"Länsi-Afrikka lähettää vahvan viestin siitä, ettei se enää hyväksy likaisia polttoaineita Euroopasta. Niiden päätös osoittaa, että ne asettavat ihmisten terveyden etusijalle", sanoo Erik Solheim, Unepin johtaja.

Unepin mukaan matalammat rikkitasot yhdistettynä uusiin kulkuneuvostandardeihin voivat vähentää liikenteen päästöjä jopa 90 prosenttia.

Ympäristöpolitiikka ympäristösaastuminen Länsi-Afrikka

Lue myös

Aurinkovoimalla toimivia katulamppuja Kiinassa

Viime vuosi oli aurinkoenergian voittokulkua – Kiina etunenässä

Kehittyvät maat investoivat viime vuonna yhä enemmän uusiutuvaan energiaan. Kehittyneissä maissa kehitys taas oli päinvastaista, kertoo YK:n tuore raportti.
Punainen kukka

Tuomioistuin: Terve ympäristö on perusoikeus

Amerikkojen ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt merkittävän linjauksen, jonka mukaan oikeus terveeseen ympäristöön on perusoikeus. Sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kannalta.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.