Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.
Ihmisiä luennolla
Suurin osa maailman pakolaisista pakenee kotimaansa sisällä. Kuva Etelä-Sudanista, jossa kerrottiin YK:n rauhanturvaoperaatiosta sisäisille pakolaisille tammikuussa. (Kuva: Amanda Voisard / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0)

Konfliktit ja katastrofit ajoivat viime vuonna 30,6 miljoonaa ihmistä pakosalle heidän oman maansa rajojen sisäpuolella, käy ilmi Norjan pakolaisneuvoston sekä siihen kuuluvan sisäisen pakolaisuuden seurantakeskuksen (IDMC) tänään ilmestyneestä raportista.

Vaikka määrä on hieman pienempi kuin vuonna 2016, tilannetta pidetään silti huolestuttavana.

”Tämä on sama kuin 80 000 ihmistä joutuisi joka päivä pakenemaan. Pakolaisuuden laajuus on masentavan tuttua. Raportti osoittaa, miksi tarvitsemme uuden lähestymistavan sisäisen pakolaisuuden aiheuttamiin kustannuksiin puuttumiseksi, ei vain yksilöille vaan myös taloudelle, vakaudelle ja turvallisuudelle”, sanoo IDMC:n johtaja Alexandra Bilak.

Konfliktien ja väkivallan vuoksi paenneiden määrä lähes kaksinkertaistui 11,8 miljoonaan edellisvuoteen verrattuna. Eniten ihmisiä pakeni Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa sekä Irakissa. Esimerkiksi Kongossa väkivallan kärjistyminen johti siihen, että yli kaksi miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa.

Luonnonkatastrofit taas ajoivat pakosalle yhteensä 18,8 miljoonaa ihmistä, eniten Kiinassa, Filippiineillä, Kuubassa ja Yhdysvalloissa. Tuhoisimpia luonnonkatastrofeja olivat tulvat.

Raportissa peräänkuulutetaan tehokkaampia toimia sisäisen pakolaisuuden ehkäisemiseksi. Vuonna 1998 YK hyväksyi niin sanotut ohjaavat periaatteet sisäisten pakolaisten suojelemiseksi, ja sen jälkeen on edistytty, mutta Bilakin mukaan on tehtävä enemmän.

Maailmassa arvioidaan olevan yhteensä noin 40 miljoonaa konflikteja paennutta maan sisäistä pakolaista. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi viime vuonna, että kansainväliset pakolaiset mukaan luettuna pakolaisia oli vuoden 2016 lopulla yhteensä 65,6 miljoonaa, enemmän kuin koskaan järjestön 70-vuotisen historian aikana.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus pakolaisetsiirtolaisuus

Lue myös

Tyttö istuu kadulla

Afrikasta pois pyrkivät kerääntyvät nyt Beniniin – Cotonou toivottaa tulijat tervetulleiksi

Benin on monille afrikkalaisille välietappi matkalla Pohjois-Afrikkaan ja Eurooppaan. Cotonoussa ei tarvitse pelätä poliisin ahdistelua, mutta ihmissalakuljettajat ovat jo löytäneet paikalle.
Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.