Uutiset

Vietnam koettaa suitsia laitonta eläinkauppaa

Vietnamin ympäristönsuojelijat yllyttävät maan hallitusta kiristämään harvinaisten ja uhanalaisten eläinten suojelua, sillä muuten sukupuutto uhkaa useita lajeja. Huolimatta uhanalaisten eläinten metsästyksen tiukasta kiellosta salametsästys kiihtyy yhä. Ainoastaan heroiinin vienti on laitonta eläinkauppaa tuottoisampaa.
Tiger - endangered species

Vietnamista on kadonnut 40 vuodessa yli 200 lintulajia ja 120 muuta eläintä. Sukupuutto uhkaa edelleen 103:a lajia, Hanoin maatalousyliopiston professori Nguyen Van Song kertoo.

Vuodesta 1989 lähtien Vietnam on säätänyt 21 villieläinkauppaa koskevaa lakia. Uhanalaisten eläinten metsästäminen kiellettiin ankarasti 1995. Silti salametsästys vain kiihtyy. Laittoman eläinkaupan arvo on noin 55 miljoonaa euroa vuodessa, ja ainoastaan heroiinin vienti on sitä tuottoisampaa.

Vietnamissa metsästetään vuosittain 4 000 tonnia villielämiä. Saaliista kaksi kolmannesta päätyy herkkusuiden ruoaksi tai rohdosten raaka-aneeksi Vietnamissa, Kiinassa ja muissa maissa. Loput eläimet kuivataan tai täytetään ja myydään turisteille.

Vietnamin eläinlajeista vakavimman uhan alla ovat muurahaiskävyt, leguaanit, kilpikonnat, kobrat, pythonit, tiikerit ja karhut. Harvinaisen kilpikonnan kauppahinta kohoaa jopa yli 2 000 euroon kilolta.

Maailman luonnon säätiön (WWF) Indokiinan-osasto on varoittanut, että antilooppia muistuttava saola voi kadota kymmenessä vuodessa metsästyksen ja metsien tuhoutumisen myötä.

Saola löydettiin Vietnamin keskiosista vasta 1992, ja se on ainoa 50 vuoteen havaittu uusi suuri nisäkäslaji.

Saolaa ei suuremmin metsästetä, koska sillä ei ole suurta taloudellista arvoa. Moni saola menehtyy sen sijaan muille saaliseläimille, kuten villisoille ja piikkisioille, viritettyihin ansoihin.

Vietnamin metsiensuojeluviraston palveluksessa on 8 200 henkeä. Syrjäseuduilla yhden ihmisen toimialue saattaa olla 4 000 hehtaaria, joten sen vartiointi vajaan 15 euron kuukausipalkalla ei aina motivoi.

Viranomaiset ovat päättäneet tehostaa metsänvartijoiden, tullin, poliisin ja muiden virkailijoiden koulutusta, jotta nämä tunnistaisivat uhanalaiset kasvi- ja eläinlajit.

(Inter Press Service)

ympäristöeläimet Vietnam

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Ihmisiä seisoo kokouksen puhujanpöytien takana

Harvinainen edistysaskel: Guineanmadosta saattaa tulla ensimmäinen loistauti, josta päästään kokonaan eroon

Jo Vanhan Testamentin aikoina tunnettua guineanmatoa esiintyi viime vuonna enää 28 ihmisellä. Sen poistaminen olisi harvinaista, sillä tähän mennessä ihmiskunta on päässyt kokonaan eroon vain isorokosta.
Suomen lippu ja puita

Raiskaukset eivät ole maahanmuuttokysymys

Maahanmuuttajien seksuaalirikokset ovat puhuttaneet suomalaisia viime aikoina. Amnestyn ihmisoikeustyön johtajan Niina Laajapuron mukaan keskustelu kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden uudelleentulkinnasta ja muut turvapaikanhakijoiden oikeuksia entisestään kaventavat esitykset ovat vastuuttomia ja vievät resursseja pois todellisista ratkaisuista.
Mies katselee ihmisten kuvia seinällä punakhmerien hirmutekoja esittelevässä museossa

Kambodža hyssyttelee menneisyyden hirmutöitä – Vain kolme on tuomittu punakhmerien teoista ja enempää tuskin tuomitaan

Vuosina 1975-1979 vallassa olleiden punakhmerien aikana jopa 2,5 miljoonaa kambodžalaista menehtyi aliravitsemukseen, sairauksiin ja summittaisiin teloituksiin. Nuorilla on tarjota selitys sille, miksi niin harva sai tuomion: jos olisi kaivettu syvemmälle, vastaan olisi tullut vääjäämättä nykyisiä poliitikkoja, kuten pääministeri Hun Sen.