Uutiset Demokratia

Vietnam kielsi nimekkäiltä ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn Maailman talousfoorumin kokoukseen

Vietnam on Kaakkois-Aasian talousihme, mutta sen otteet ihmisoikeusaktivisteja kohtaan ovat koventuneet. Maa on estänyt Maailman talousfoorumin tilaisuuteen kutsuttujen Amnestyn ja FIDH:n edustajien tulon maahan.
Vietnamin parlamenttitalo
Vietnam on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: joolsgriff / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Vietnam on evännyt maahanpääsyn ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin globaalien operaatioiden johtajalta Minar Pimpleltä sekä ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestön FIDH:n toiminnanjohtajalta Debbie Stothardilta.

Kummankin oli määrä puhua tällä viikolla järjestettävässä Maailman talousfoorumin alueellisessa kokouksessa, joka käsittelee, ASEAN-maita eli Kaakkois-Aasian maita.

Pimplen oli määrä puhua kokouksessa moniarvoisuudesta ja monimuotoisuudesta, mutta hän ei saanut viisumia. Stothardin puolestaan oli tarkoitus osallistua innovaatioita käsittelevään paneelikeskusteluun. Hänet kuitenkin pidätettiin eilen lentokentällä ja käännytti Malesiaan, FIDH kertoo tiedotteessaan. Karkotusta perusteltiin turvallisuussyillä.

”Tämä tapahtuu aikana, jolloin ilmaisunvapaus on syvästi uhattuna Vietnamissa. Hallituksen toimet horjuttavat tapahtumaa, joka on riippuvainen näkökulmien monipuolisuudesta, ja ne antavat ASEANille huonon kaiun”, kritisoi Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Vietnamin taloustilanne on viime vuosina parantunut, mutta ihmisoikeustilanne on mennyt heikompaan suuntaan.

Amnestyn mukaan ihmisoikeusaktivisteja, poliittisia aktivisteja ja uskonnollisten yhteisöjen jäseniä pidätetään ja tuomitaan epäreiluissa oikeudenkäynneissä, ja monet heistä ovat paenneet maasta. Maassa on tuomittu ihmisiä myös esimerkiksi some-kommenteista. Kesäkuussa Vietnam hyväksyi lain, joka antaa viranomaisille laajemmat valtuudet rajoittaa internetiä.

”Mitä epämukavuutta olenkin joutunut kokemaan, se ei ole mitään verrattuna hyökkäyksiin Vietnamin ihmisoikeuspuolustajia ja mediaa vastaan. Toivoin, että maineikkaan Maailman talousfoorumin järjestäminen auttaisi heitä ymmärtämään, että moniarvoisuus, ihmisoikeudet ja vapaus ovat välttämättömiä talouden kehitykselle”, Stothard tviittasi.

Whatever inconvenience i am being subjected to is nothing compared to the attacks on Vietnam #HumanRights defenders & the media. I hoped that hosting the prestigious @wef would help them realise that pluralism, human rights & freedom r necessary 2 economic development @ag_fidh

— Debbie Stothard (@DebbieStot) September 9, 2018

Huomenna Hanoissa alkavan talousfoorumin tarkoituksena on keskittyä yrittäjyyteen, neljänteen teolliseen vallankumoukseen ja innovaatioihin. Mukaan odotetaan valtionpäämiesten lisäksi satoja politiikan, yritysmaailman, yliopistojen ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntijoita.

Demokratia ihmisoikeudetsananvapauskansalaisyhteiskunta Vietnam Amnesty International

Lue myös

Tutkija Leonardo Custódio, Tampereen yliopisto

Miksi brasilialaiset valitsivat äärioikeistolaisen presidentin? Jair Bolsonaron voitto ei yllättänyt tutkija Leonardo Custódiota

Tampereen yliopiston tutkijan Leonardo Custódion mukaan moni brasilialainen nieli presidenttiehdokkaan törkykommentit pelkkänä retoriikkana ja äänesti tätä niistä huolimatta. Nyt etenkin Brasilian kansalaisyhteiskunta pelkää tulevaa, sillä Bolsonaro on luvannut jopa lopettaa aktivismin maasta.
Rio de Janeiro

Brasiliassa jännitetään presidentinvaalien toista kierrosta – Äärioikeistolainen Jair Bolsonaro kannattaa sotilasdiktatuuria ja vastustaa aborttioikeutta

Brasilian oikeisto yhdistyi äärioikeiston Jair Bolsonaron taakse vaalien ensimmäisellä kierroksella. Bolsonaro vetoaa karjanomistajiin, uskonnollisin ryhmiin ja vahvaa johtajaa kaipaaviin. Toiseksi eniten ääniä sai korruptioskandaaleissa ryvettyneen työväenpuolueen Fernando Hadadd.
Käsiä pystyssä

Oikeusministeriön demokratiapalkinto ihmisoikeuskasvatukselle ja afganistanilaisten naistoimittajien kouluttajille

Oikeusministeriö palkitsi muun muassa Ihmisoikeusliiton Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistuksen. Uudistusta vetänyt Rosa Puhakainen-Mattila sanoo, että ihmisoikeuskasvatus on myös vastavoima nouseville populistisille suuntauksille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Afrikan tähti -pelin eteläosa

Onko järjestöjen kehitysmaakuva yhä stereotyyppinen? Pro gradu -tutkielman mukaan kilpailu lahjoittajista ajaa shokeeraaviin varainkeruukampanjoihin

Järjestöissä pohditaan yhä tarkemmin, miten välttää varainkeruukampanjoissa kolonialistiset mielikuvat. Gradunsa kehitysyhteistyöjärjestöjen naiskuvasta tehneen Martta Kaskisen mukaan taloudellinen paine johtaa kuitenkin siihen, että ne toimivat usein päin vastoin.
Silta joen yli Khartumissa Sudanissa

Presidentin eroa vaativat mielenosoitukset kiihtyvät Sudanissa – Turvallisuusjoukot hyökkäsivät sairaalaan

Mielenosoituksissa protestoitiin alun perin leivän ja bensan hinnan nousua, mutta ne laajenivat nopeasti vaatimaan 29 vuotta hallinneen presidentti Omar al-Bashirin eroa.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas

Palestiina aikoo hakea YK:n täysjäsenyyttä

Palestiinasta tuli tällä viikolla YK:n suurimman blokin, G77-ryhmän, puheenjohtajamaa. Ulkoministeri Riyad Al-Malikin mukaan se aikoo hakea myös YK:n täysjäsenyyttä, vaikka Yhdysvallat onkin ilmoittanut estävänsä sen.
Herkkusieniä, tomaattia, punasipulia ja kurkkua lautasella

Tutkijat kehittivät ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisten terveyden: Yli tuplasti lisää kasviksia, puolet vähemmän lihaa

Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa syödään tällä hetkellä punaista lihaa 6,5 kertaa enemmän kuin pitäisi, Etelä-Aasiassa vain puolet suositellusta. Tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen tieteellisen ruokavalion, joka huomioi sekä planeetan että ihmisen terveyden.