Uutiset Demokratia

Vietnam kielsi nimekkäiltä ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn Maailman talousfoorumin kokoukseen

Vietnam on Kaakkois-Aasian talousihme, mutta sen otteet ihmisoikeusaktivisteja kohtaan ovat koventuneet. Maa on estänyt Maailman talousfoorumin tilaisuuteen kutsuttujen Amnestyn ja FIDH:n edustajien tulon maahan.
Vietnamin parlamenttitalo
Vietnam on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: joolsgriff / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Vietnam on evännyt maahanpääsyn ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin globaalien operaatioiden johtajalta Minar Pimpleltä sekä ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestön FIDH:n toiminnanjohtajalta Debbie Stothardilta.

Kummankin oli määrä puhua tällä viikolla järjestettävässä Maailman talousfoorumin alueellisessa kokouksessa, joka käsittelee, ASEAN-maita eli Kaakkois-Aasian maita.

Pimplen oli määrä puhua kokouksessa moniarvoisuudesta ja monimuotoisuudesta, mutta hän ei saanut viisumia. Stothardin puolestaan oli tarkoitus osallistua innovaatioita käsittelevään paneelikeskusteluun. Hänet kuitenkin pidätettiin eilen lentokentällä ja käännytti Malesiaan, FIDH kertoo tiedotteessaan. Karkotusta perusteltiin turvallisuussyillä.

”Tämä tapahtuu aikana, jolloin ilmaisunvapaus on syvästi uhattuna Vietnamissa. Hallituksen toimet horjuttavat tapahtumaa, joka on riippuvainen näkökulmien monipuolisuudesta, ja ne antavat ASEANille huonon kaiun”, kritisoi Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Vietnamin taloustilanne on viime vuosina parantunut, mutta ihmisoikeustilanne on mennyt heikompaan suuntaan.

Amnestyn mukaan ihmisoikeusaktivisteja, poliittisia aktivisteja ja uskonnollisten yhteisöjen jäseniä pidätetään ja tuomitaan epäreiluissa oikeudenkäynneissä, ja monet heistä ovat paenneet maasta. Maassa on tuomittu ihmisiä myös esimerkiksi some-kommenteista. Kesäkuussa Vietnam hyväksyi lain, joka antaa viranomaisille laajemmat valtuudet rajoittaa internetiä.

”Mitä epämukavuutta olenkin joutunut kokemaan, se ei ole mitään verrattuna hyökkäyksiin Vietnamin ihmisoikeuspuolustajia ja mediaa vastaan. Toivoin, että maineikkaan Maailman talousfoorumin järjestäminen auttaisi heitä ymmärtämään, että moniarvoisuus, ihmisoikeudet ja vapaus ovat välttämättömiä talouden kehitykselle”, Stothard tviittasi.

Whatever inconvenience i am being subjected to is nothing compared to the attacks on Vietnam #HumanRights defenders & the media. I hoped that hosting the prestigious @wef would help them realise that pluralism, human rights & freedom r necessary 2 economic development @ag_fidh

— Debbie Stothard (@DebbieStot) September 9, 2018

Huomenna Hanoissa alkavan talousfoorumin tarkoituksena on keskittyä yrittäjyyteen, neljänteen teolliseen vallankumoukseen ja innovaatioihin. Mukaan odotetaan valtionpäämiesten lisäksi satoja politiikan, yritysmaailman, yliopistojen ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntijoita.

Demokratia ihmisoikeudetsananvapauskansalaisyhteiskunta Vietnam Amnesty International

Lue myös

Indonesian presidentti Joko Widodo ihmismassan keskellä

Nationalismin kevät?

Brexitin ja Donald Trumpin presidentiksi nousun jälkeen on alettu uskoa, että populismi on kasvussa. Tämän kevään vaaleissa ympäri maailman todellinen kilpailu käydään kuitenkin nationalismin ja kansainvälisyysajattelun välillä, kirjoittaa The Economist -lehden entinen päätoimittaja Bill Emmott.
Värikäs veistos, patsas ja Nicaraguan ja Venezuelan lippu

Toisinajattelijoiden ahdinko pahenee Nicaraguassa – ”Vankilassa istuu ihmisiä, jotka ovat vain kantaneet Nicaraguan lippuja”, kertoo Suomeen paennut Silvia

Nicaragualaiset nousivat vaatimaan presidentti Daniel Ortegan ja varapresidentti Rosario Murillon eroa huhtikuussa 2018. Mielenosoittajia syytetään terrorismista, ja moni on joutunut jättämään kotimaansa. Aiempaa useampi nicaragualainen haki viime vuonna turvapaikkaa Suomesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Erivärisiä puuvärejä pöydällä

Suomessa halutaan koulutuksesta sekä vientivaltti että kehitysyhteistyön kärkitavoite – ”Mallimaan” menestystarinaa voi kuitenkin olla vaikea toistaa maailmalla

Ulkoministeriön vetämä työryhmä haluaisi muun muassa koulutusvientiyritykset ja korkeakoulut mukaan parantamaan koulutusta kehitysmaissa. Tutkija Henna Juusolan mukaan koulutusviennin etiikasta pitäisi kuitenkin käydä enemmän ja avoimempaa keskustelua.
Nainen esittelee kangasta

Keniassa esiteltiin kestävän kehityksen innovaatioita – Tuhoisasta vesihyasintista tuli hyötykasvi

Nigerialaisen Achenyo Idachaba-Obaron perustama sosiaalinen yritys on kouluttanut jo 350 naista valmistamaan käsitöitä vesihyasintista punotusta narusta. Se on yksi Nairobin kestävän kehityksen messuilla esitellyistä innovaatioista.
Pyörätuolimerkki tiiliseinässä

”Ostanko lääkkeitä vai leipää?” – Vammaisten henkilöiden köyhyydestä on puhuttava

Vammaisen henkilön arki on usein arvaamatonta, jatkuvaa tulojen ja menojen tasapainottelua. Perusturvan leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat kurittaneet vähävaraisten vammaisten ihmisten elämää Suomessa, kirjoittaa Tuula Paasivirta.
Sairaanhoitaja tarkastelee lääkepakkausta toimistossa

”Älä kerro aviomiehelleni” – Marshallinsaarilla kymmenet ihmiset sairastuvat vuosittain lepraan

Lepraan pidetään helposti jo nitistettynä tautina, mutta Tyynellä valtamerellä sijaitsevilla Marshallinsaarilla sitä tavataan yhä. Potilaita yhdistää yksi asia: he haluavat salata sairautensa.