Uutiset Demokratia

Vietnam kielsi nimekkäiltä ihmisoikeusjärjestöiltä pääsyn Maailman talousfoorumin kokoukseen

Vietnam on Kaakkois-Aasian talousihme, mutta sen otteet ihmisoikeusaktivisteja kohtaan ovat koventuneet. Maa on estänyt Maailman talousfoorumin tilaisuuteen kutsuttujen Amnestyn ja FIDH:n edustajien tulon maahan.
Vietnamin parlamenttitalo
Vietnam on koventanut otteitaan ihmisoikeusaktivisteja kohtaan. (Kuva: joolsgriff / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Vietnam on evännyt maahanpääsyn ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin globaalien operaatioiden johtajalta Minar Pimpleltä sekä ihmisoikeusjärjestöjen kattojärjestön FIDH:n toiminnanjohtajalta Debbie Stothardilta.

Kummankin oli määrä puhua tällä viikolla järjestettävässä Maailman talousfoorumin alueellisessa kokouksessa, joka käsittelee, ASEAN-maita eli Kaakkois-Aasian maita.

Pimplen oli määrä puhua kokouksessa moniarvoisuudesta ja monimuotoisuudesta, mutta hän ei saanut viisumia. Stothardin puolestaan oli tarkoitus osallistua innovaatioita käsittelevään paneelikeskusteluun. Hänet kuitenkin pidätettiin eilen lentokentällä ja käännytti Malesiaan, FIDH kertoo tiedotteessaan. Karkotusta perusteltiin turvallisuussyillä.

”Tämä tapahtuu aikana, jolloin ilmaisunvapaus on syvästi uhattuna Vietnamissa. Hallituksen toimet horjuttavat tapahtumaa, joka on riippuvainen näkökulmien monipuolisuudesta, ja ne antavat ASEANille huonon kaiun”, kritisoi Amnestyn pääsihteeri Kumi Naidoo tiedotteessa.

Vietnamin taloustilanne on viime vuosina parantunut, mutta ihmisoikeustilanne on mennyt heikompaan suuntaan.

Amnestyn mukaan ihmisoikeusaktivisteja, poliittisia aktivisteja ja uskonnollisten yhteisöjen jäseniä pidätetään ja tuomitaan epäreiluissa oikeudenkäynneissä, ja monet heistä ovat paenneet maasta. Maassa on tuomittu ihmisiä myös esimerkiksi some-kommenteista. Kesäkuussa Vietnam hyväksyi lain, joka antaa viranomaisille laajemmat valtuudet rajoittaa internetiä.

”Mitä epämukavuutta olenkin joutunut kokemaan, se ei ole mitään verrattuna hyökkäyksiin Vietnamin ihmisoikeuspuolustajia ja mediaa vastaan. Toivoin, että maineikkaan Maailman talousfoorumin järjestäminen auttaisi heitä ymmärtämään, että moniarvoisuus, ihmisoikeudet ja vapaus ovat välttämättömiä talouden kehitykselle”, Stothard tviittasi.

Whatever inconvenience i am being subjected to is nothing compared to the attacks on Vietnam #HumanRights defenders & the media. I hoped that hosting the prestigious @wef would help them realise that pluralism, human rights & freedom r necessary 2 economic development @ag_fidh

— Debbie Stothard (@DebbieStot) September 9, 2018

Huomenna Hanoissa alkavan talousfoorumin tarkoituksena on keskittyä yrittäjyyteen, neljänteen teolliseen vallankumoukseen ja innovaatioihin. Mukaan odotetaan valtionpäämiesten lisäksi satoja politiikan, yritysmaailman, yliopistojen ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntijoita.

Demokratia ihmisoikeudetsananvapauskansalaisyhteiskunta Vietnam Amnesty International

Lue myös

Tutkija Leonardo Custódio, Tampereen yliopisto

Miksi brasilialaiset valitsivat äärioikeistolaisen presidentin? Jair Bolsonaron voitto ei yllättänyt tutkija Leonardo Custódiota

Tampereen yliopiston tutkijan Leonardo Custódion mukaan moni brasilialainen nieli presidenttiehdokkaan törkykommentit pelkkänä retoriikkana ja äänesti tätä niistä huolimatta. Nyt etenkin Brasilian kansalaisyhteiskunta pelkää tulevaa, sillä Bolsonaro on luvannut jopa lopettaa aktivismin maasta.
Rio de Janeiro

Brasiliassa jännitetään presidentinvaalien toista kierrosta – Äärioikeistolainen Jair Bolsonaro kannattaa sotilasdiktatuuria ja vastustaa aborttioikeutta

Brasilian oikeisto yhdistyi äärioikeiston Jair Bolsonaron taakse vaalien ensimmäisellä kierroksella. Bolsonaro vetoaa karjanomistajiin, uskonnollisin ryhmiin ja vahvaa johtajaa kaipaaviin. Toiseksi eniten ääniä sai korruptioskandaaleissa ryvettyneen työväenpuolueen Fernando Hadadd.
Käsiä pystyssä

Oikeusministeriön demokratiapalkinto ihmisoikeuskasvatukselle ja afganistanilaisten naistoimittajien kouluttajille

Oikeusministeriö palkitsi muun muassa Ihmisoikeusliiton Ihmisoikeudet.net-sivuston uudistuksen. Uudistusta vetänyt Rosa Puhakainen-Mattila sanoo, että ihmisoikeuskasvatus on myös vastavoima nouseville populistisille suuntauksille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vauva syö plumpy'nutia.

Nälkäisten Nutella – Maapähkinätahna on ihmeaine, joka pelastaa vakavasti aliravittuja lapsia nälkäkuolemalta

Ranskalaislääkäri kehitti 1990-luvun lopulla maapähkinätahnan, joka on merkinnyt vallankumousta nälkäkriisien hoidossa: nykyään kaikki vakavasta aliravitsemuksesta kärsivät lapset on periaatteessa mahdollista hoitaa. Tahnan taustalla pyörii bisnes, jota on myös kritisoitu.
Vihreitä kasveja ja taivasta pyöreässä kuvassa

Maailmanparannuskin tuottaa päästöjä – Suomessa kehitettiin järjestöille oma laskuri hiilijalanjäljen pienentämiseksi

Suomessa on kehitetty tiettävästi maailman ensimmäinen hiilijalanjälkilaskuri kansalaisjärjestöille. Toiveissa on, että niiden kautta tavoitetaan myös tavalliset kansalaiset. Suomalainen demokratiajärjestö Demo aikoo ryhtyä vähentämään päästöjään muun muassa lisäämällä videoneuvotteluita.
Mies osoittaa peltoja ja palmua kohti

Vapaakaupan piti tuoda vaurautta, mutta paikalliset menettivätkin maansa – Filippiinien maa-aktivistit vaativat nyt oikeutta

Filippiinien kymmenen vuotta sitten perustetun erityistalousalue Apecon piti tuoda paikallisille asukkaille uusia elinkeinomahdollisuuksia, mutta toisin kävi. Luvattuja työpaikkoja ei kuulunut, ja maat vietiin osin väkivalloin. Luomuviljelijä Enes raahattiin pois pelloltaan.
Solmuun kierrettyä revolveria esittävä patsas New Yorkissa

Uusi ydinvarustelukierre uhkaa – Kehitystä on vaikea ennustaa, sillä suurvaltojen presidentit osaavat yllättää

Kansainväliset sopimukset ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet tuntuvasti ydinaseiden määrää. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus INF-sopimuksesta vetäytymisestä kertoo sovun murenemisesta. Kehityksen suuntaa on mahdotonta ennustaa, kirjoittaa Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin johtaja Dan Smith.