Videoitu siirtolaisen pahoinpitely Espanjassa herättää paheksuntaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Videoitu siirtolaisen pahoinpitely Espanjassa herättää paheksuntaa

Espanjalaisen järjestön videolla poliisit käyvät pampuilla kamerunilaisen siirtolaisen kimppuun.

(Video: Prodein)

Ihmisoikeusjärjestöt ovat pöyristyneitä Espanjassa sattuneesta tapauksesta, jossa maan puolisotilaallisen Guardia Civil -poliisiorganisaation poliisit mukiloivat maahan yrittäneen miehen ja kantoivat tajuttomalta vaikuttavan miehen sen jälkeen raja-aidan toiselle puolelle.

Tapauksen kuvasi espanjalaisjärjestö Prodein viime viikolla Melillassa, joka on Espanjalle kuuluva kaupunki Marokon rannikolla. Prodeininin mukaan mies on 23-vuotias kamerunilaismies. Tämä kiipesi raja-aidan yli useiden muiden siirtolaisten kanssa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on vaatinut Espanjan viranomaisia tutkimaan tapauksen välittömästi. Sen mukaan myös summittaiset palautukset Marokkoon on pysäytettävä.

"Vaikeissakin tilanteissa Guardia Civilin on harjoitettava maltillisuutta ja minimoitava vammat. Suhteettomaan voimankäyttöön syyllistyneitä pitäisi kurittaa ja tarvittaessa syyttää oikeudessa", sanoo järjestön Länsi-Euroopan tutkija Judith Sunderland.

Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeuskomissaari Nils Muižnieks sekä Euroopan parlamentin yhtyneen vasemmiston ryhmä ovat paheksuneet tapausta.

Espanjan hallituksen mukaan mies ei ollut tajuton, vaan teki passiivista vastarintaa. Laittomista palautuksista ja väkivallasta siirtolaisia kohtaan on kuitenkin kerrottu maassa ennenkin. Esimerkiksi HRW sai elokuussa käsiinsä samantyyppisen videon.

Melillan ja Ceutan kautta Espanjaan tulo on kasvanut tänä vuonna. HRW:n mukaan Melillan 480 hengen vastaanottokeskuksessa on 1 250 hakijaa, joista puolet on Syyriasta.

Lisää uusi kommentti