Vesipula kiusaa Kuubaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesipula kiusaa Kuubaa

Jatkuva puute vedestä aiheuttaa jopa perheväkivaltaa ja naapurien välisiä yhteenottoja.

(Kuva: Bill Selak / cc 2.0)

(IPS) -- Vesipula on lähes päivittäinen ongelma monille Kuuban pääkaupungin Havannan asukkaille.

"Välillä ei ole veden tippaa edes juotavaksi", valittaa Havannan länsilaidalla asuva kirjanpitäjä Denia Arrascaeta, 39.

Tilanne on hitusen parempi Arrascaetan isoäidin asunnossa kahdeksan korttelin päässä, joten hän rahtaa sieltä pullokaupalla vettä. "Joskus mummonkin kraana kuivuu, eikä auta muu kuin odottaa säiliöautoa, joka palvelee vailla vesijohtoa oleva talouksia."

Vesikatkojen kanssa elämisessä on raskainta jatkuva stressi, Arrascaeta sanoo. Ongelman taustalla ovat romukunnossa olevat vedenpuhdistamot ja jakeluverkostot. Tämän vuoden ankara kuivuus on pahentanut tilannetta.

Selät ja hermot koetuksella

"Olemme usein päiväkausia ilman juoksevaa vettä. Kun vettä tulee, keräämme sitä varastoon, sillä koskaan ei tiedä, milloin on seuraava kerta", kertoo Havannan vanhassa osassa asuva Yaritsa Oliveros.

Oliveros, 25, elättää äitiään ja nelivuotiasta tytärtään siivoamalla kaupunginvirastoa. Hänkin joutuu aika ajoin noutamaan vettä säiliöautolta.

"Äitini valittaa, että veden raahaaminen on aiheuttanut hänelle selkävaivoja", Oliveros sanoo.

Perheen asuinalueella Jesús Maríassa tehtiin muutama vuosi sitten Kuuban ensimmäinen akateeminen tutkimus elinoloista. Vesiongelmista valittivat erityisesti naisten johtamat kotitaloudet, joita on 57 prosenttia kaikista.

Havannan yliopiston sosiologian professori Reina Fleitas kertoo tutkimuksen paljastaneen, että vesipula aiheuttaa jopa perheväkivaltaa ja naapurien välisiä yhteenottoja.

Valtava hävikki

Vuoden 2014 tilaston mukaan kolme neljästä kuubalaisesta saa juoksevaa vettä. Vuotavien putkien takia vedestä menee kuitenkin yli puolet hukkaan.

Kuuban vesilaitos yrittää korjata vikoja, mutta Oliveirosin mukaan korjaustyöt pahentavat tilannetta ajoittain.

Vesiongelma kaatuu ennen muuta naisten niskaan. "Vesi säätelee sitä, miten naiset organisoivat kotityöt: pesevät, puhdistavat ja keittävät. Heidän kontollaan on puhtauden opettaminen myös lapsille", Fleitas muistuttaa.

Vesikatkojen vuoksi kotityöt vievät tavallista enemmän aikaa. Se voi aiheuttaa myöhästelyä töistä, mistä koituu naisille lisää erilaisia paineita ja ongelmia, hän jatkaa.

Sade jäi puoleen normaalista

Kuuban saarivaltion vesihuolto on paljolti sateiden varassa, mutta tänä vuonna maata koettelee ennätysmäinen kuivuus. Toukokuun lopulta lokakuulle kestävänä sadekautena Kuuban vesivarastoihin kertyi vain puolet normaalimäärästä, mikä ennakoi vesipulan jatkumista yli 11 miljoonan asukkaan maassa.

Vuoden 2014 marraskuusta lokakuuhun 2015 Kuuban pinta-alasta 68 prosenttia joutui kärsimään kuivuudesta. Se koetteli pahiten saaren länsipäätä, joka on maan tärkeintä ruuantuotantoaluetta.

Lisää uusi kommentti