Uutiset

Vesikriisi kärjistyy arabimaissa

Asiantuntija pelkää vesivarojen yksityistämisen turvaavan vain vauraan väen ja golfkenttien vedensaannin.

(IPS) -- Arabimaat kattavat kymmenen prosenttia maapallon pinta-alasta ja viisi prosenttia väestöstä, mutta planeetan vesivaroista niillä on alle prosentti.

"Arabimaailma on vesikriisissä", tiivistää Maude Barlow, joka on laatinut aiheesta raportin YK:n kehitysrahastolle UNDP:lle.

Raportin mukaan alueesta on 87 prosenttia aavikkoa, ja siellä sijaitsee 14 pahimmista vesiongelmista kärsivistä 20 maasta.

Aavikoituminen kalvaa pahoin muun muassa Syyriaa, Jordaniaa, Irakia ja Irania. Barlowin mukaan pääsyyllinen on kestämätön maatalous.

"Laajan keinokastelun vaatimat padot ja väylät tuhoavat vesivarantoja hälyttävää vauhtia."

Tuoreet satelliittikuvat osoittavat, että alue on menettänyt kymmenessä vuodessa Kuolleenmeren verran pohjavettä, mikä on paljon luultua enemmän, Barlow sanoo.

Hänen mukaansa uudet keinot, kuten suolan poisto merivedestä, eivät ole ympäristön kannalta ongelmattomia. Vesivarojen yksityistämisen hän pelkää turvaavan vain vauraan väen ja golfkenttien vedensaannin.

Barlowin mielestä paras tapa torjua vesikriisiä on suojella vettä julkisena omaisuutena ja jokaisen ihmisoikeutena sekä estää lailla sen liikakäyttö ja likaaminen.

kehitysmaatalousvesi ja viemäröintitalousympäristö Lähi-Itä Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylös nostetussa kädessä oleva kyltti, jossa lukee Black Lives Matter.

Kukaan ei tiedä, miten paljon viharikoksia Suomessa tapahtuu, sillä aina niitä eivät tunnista edes uhrit itse – Uusi sähköinen työkalu kerää tietoa

Vain pieni osa viharikoksista ilmoitetaan poliisille, ja siksi niistä tiedetään vain vähän. Anti-Racist Forum -järjestössä kehitetään nyt matalan kynnyksen raportointityökalua osana oikeusministeriön hanketta. ”Jotkut kokevat häirintää päivittäin. Silloin voi käydä niin, että siihen tottuu”, kertoo koordinaattori Akunna Onwen.
Seinämaalaus sotilaista tähtäämässä naista Betlehemissä.

Sopimus kuin sopimus, palestiinalaiset häviävät aina

Israel ja Arabiemiirikunnat ilmoittivat eilen solmivansa diplomaattisuhteet. Osana sopimusta Israel hylkäsi ainakin toistaiseksi suunnitelmansa liittää osia miehitetystä Länsirannasta itseensä. Palestiinalaisilla näyttää kuitenkin olevan enää vain hävittävää, kirjoittaa Teija Laakso.
Suomen lippu lipputangossa.

Valtiovarainministeriön budjettiesitys: Kehitysyhteistyöhön ensi vuonna lisää rahaa

Koronapandemian aiheuttamista talousongelmista huolimatta Suomen kehitysyhteistyövaroihin esitetään lisäystä ensi vuonna. ”Kehitysyhteistyön riittävä rahoittaminen on paitsi maailman köyhimpien ihmisten, myös suomalaisten etu”, kiittelee Fingon kehityspolitiikan asiantuntija Niina Tenhio.
Rivi lapsia pesemässä käsiään hanojen alla.

Raportti: 43 prosenttia maailman kouluista on ilman käsienpesumahdollisuutta

Kouluja avataan koronasulun jälkeen, mutta etenkin vähiten kehittyneissä maissa viruksen leviämistä on vaikea estää, koska käsienpesumahdollisuutta ei ole.
Laiva satamassa.

Järjestöjen uusi meripelastusalus aloittaa Välimerellä – ”Tavallisten ihmisten yhteinen vastalause EU:n rasistiselle politiikalle”

Välimeri on ollut koronaviruksen ja viranomaisten toimien takia aikoina tyhjä pelastusaluksista. Nyt Lääkärit ilman rajoja ja Sea-Watch ovat laskemassa liikkeelle uuden aluksen.