Vesi uhkaa loppua jemeniläisiltä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vesi uhkaa loppua jemeniläisiltä

Avustusjärjestön mukaan lähes kahdella kolmasosalla väestöstä ei ole puhdasta vettä.

Ilmaiskut, maataistelut ja polttoainepula ovat johtaneet siihen, että jo lähes kaksi kolmesta jemeniläisestä elää ilman puhdasta vettä ja sanitaatiota, varoittaa avustusjärjestö Oxfam.

Järjestön mukaan maaliskuun lopulla kiihtyneiden taisteluiden seurauksena ilman vettä olevien määrä on kasvanut 13 miljoonasta ihmisestä 16 miljoonaan.

Taistelut ovat tuhonneet vesijärjestelmiä, minkä seurauksena ihmiset joutuvat juomaan likaista vettä, kaivamaan kaivoja tai ostamaan vettä rekoista, mikä tosin useimmille ei enää ole mahdollista. Rekasta myytävän veden hinta on lisäksi kolminkertaistunut neljässä maakunnassa, järjestö kertoo.

"Tautiepidemiat häämöttävät, jos vesi- ja sanitaatiokysymyksiin ei puututa. Sairaalat yrittävät pärjätä ilman polttoainetta, puhdasta vettä ja lääkkeitä. Ne eivät selviä tautien lisääntymisestä", varoittaa Oxfamin Jemenin maajohtaja Grace Ommer.

Jemen oli jo valmiiksi Lähi-idän köyhin maa, joka on jatkuvassa humanitaarisessa kriisissä. Saudi-Arabian johtama liittouma alkoi pommittaa maan shiialaisia huthikapinallisia maaliskuun lopussa. Konfliktin osapuolten oli määrä neuvotella tällä viikolla Genevessä, mutta neuvotteluita on lykätty.

Taisteluiden seurauksena maa on ajautunut myös polttoainepulaan, mikä pahentaa vesiongelmaa entisestään, kun vettä ei pystytä pumppaamaan. Samalla myös jätehuolto on vaikeutunut.

YK:n tietojen mukaan Jemenin taisteluissa ja pommituksissa maaliskuun lopulta alkaen kuolleiden siviiliuhrien määrä on jo ylittänyt tuhannen. Lähes 2 500 siviiliä on haavoittunut ja yli puoli miljoonaa paennut. Maahan pystyttiin lähettämään apua aiemmin tässä kuussa neljän päivän humanitaarisen tulitauon ansiosta, mutta siitä huolimatta miljoonat ovat avun tarpeessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia