Vertailu: Suomi ei vielä sateenkaarimaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vertailu: Suomi ei vielä sateenkaarimaa

Iso-Britannia toteuttaa Euroopan maista parhaiten seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, selviää tuoreesta sateenkaari-indeksistä.

Yksikään Euroopan maa ei voi väittää takaavansa seksuaalivähemmistöille tasavertaisia oikeuksia, selviää seksuaaliseen tasavertaisuuteen pyrkivän ILGA-Europen julkaisemasta Euroopan sateenkaarikartasta ja -indeksistä.

17. toukokuuta vietettävän homofobian vastaisen päivän kunniaksi julkaistun Rainbow Europe Map and Index -listauksen mukaan 14 Euroopan maassa rikotaan vakavasti seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Listauksessa tarkastellaan muun muassa seksuaalivähemmistöjen perhe- ja parisuhdeoikeuksia, heihin kohdistuvaa lainsäädäntöä sekä kokoontumisoikeuden toteutumista. Kärkipaikkaa pitää Iso-Britannia, joka saa listauksessa 17 mahdollisesta pisteestä 12,5.

Suomi saa kuusi pistettä ja on listauksessa selvästi paremmalla puolella. Parannettavaa kuitenkin on esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen perustuslaillisessa asemassa sekä avioliiton ja adoptiomahdollisuuksien tasa-arvossa.

Huonoimmin seksuaalivähemmistöillä menee monissa Itä-Euroopan maissa sekä pienissä valtioissa. Viimeisellä sijalla on Ukraina, joka saa neljä miinuspistettä. Maa ei ole esimerkiksi tunnustanut samaa sukupuolta olevien parisuhteita eikä tunnusta transseksuaaleja ilman avioeroa ja sterilisaatiota.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia