Vertailu: Ruotsi pisimmällä kestävässä kehityksessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vertailu: Ruotsi pisimmällä kestävässä kehityksessä

Suomi pärjäsi kansainvälisessä kestävän kehityksen vertailussa heikoiten Pohjoismaista.

Vastuullisuustekijöihin keskittynyt sijoitusyhtiö RobecoSAMin mukaan kestävän kehityksen näkökulmasta sijoittajille turvallisin maa on Ruotsi. Suomi tuli vertailussa sijalle kahdeksan.

Yhtiön laatimassa luokituksessa arvioitiin 21 teollisuusmaata ja 38 kehitysmaata niiden ekologisen, sosiaalisen ja hallinnon kestävyyden kannalta.

Arvioinnin laatijoiden mukaan Ruotsi otti etumatkaa muihin teollisuusmaihin uusiutuvien energianlähteiden käytöllä ja päästöjen hallinnalla. Ruotsin vahvuuksiksi katsottiin myös korkea työllisyysaste ja koulutusaste sekä vähäiset tuloerot.

RobecoSAMin listauksen kymmenen kärjessä oli joukko Euroopan maita sekä Australia, Kanada ja Yhdysvallat. Listan häntäpäätä pitivät Venäjä, Indonesia, Venezuela, Egypti ja Nigeria.

Arvioinnissa oli otettu huomioon ekologisen, sosiaalisen ja hallinnon kestävyyden osa-alueilta yhteensä 17 eri tekijää, jotka saattoivat edustaa riskejä tai mahdollisuuksia sijoittajille, kuten esimerkiksi alttius ympäristöonnettomuuksille, lakot ja levottomuus työmarkkinoilla sekä ikääntymiskehitys.

Kestävän kehityksen käsite on ollut pitkään yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden kritiikin kohteena. Esimerkiksi Worldwatch-instituutti on korostanut, että viherpesun ja sanahelinän sijaan pitäisi tunnustaa talouskasvun ja kestävyyden ristiriita ja ohjata keskustelua kohti kokonaisvaltaisten ratkaisujen etsimistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia