Venezuelan Chávez runnoo läpi perustuslain muutosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venezuelan Chávez runnoo läpi perustuslain muutosta

Venezuelan presidentin Hugo Chávezin ajama perustuslain muutos on saanut opiskelijat pääkaupungin Caracasin kaduille. Perustuslain uudistus lisäisi presidentin valtaa.

Venezuelan presidentin Hugo Chávezin ajama perustuslain muutos on saanut opiskelijat pääkaupungin Caracasin kaduille. Perustuslain uudistus lisäisi presidentin valtaa.

"En halua, että Chávez hallitsee koko meidän elämämme ajan", sanoi Simón Bolivarin teknillisen yliopiston opiskelija Mariana García, joka osoitti lokakuun lopulla mieltään sananvapautta puolustavaa kylttiä kantaen.

Perustuslain uudistus lisäisi presidentin valtaa. Toimikausi pitenisi kuudesta seitsemään vuoteen, eikä kausien määrää enää rajoitettasi. Ilman perustuslakimuutosta Chávez ei voisi olla ehdolla seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2012.

Katukaupustelijat sosiaaliturvan piiriin?

Perustuslain muutos rajoittaisi keskuspankin autonomiaa, kun valtiovarainministeriö valjastaisi pankin palvelemaan talouskasvua ja kehitystä.

Presidentti voisi myös järjestellä uusiksi maan paikallishallintoa. Kunnallis- ja maakuntahallinnon tehtäviä ja varoja siirtyisi äskettäin perustetuille kunnallisneuvostoille.

Perustuslain muutos siirtäisi Venezuelan kahdeksantuntisesta työpäivästä kuusituntiseen, ja äänestysikä laskisi 18:sta 16 vuoteen. Pienyrittäjät ja epävirallisissa työsuhteissa työskentelevät, kuten katukaupustelijat ja taksikuskit, pääsivät sosiaaliturvan piiriin.

Uusi, entistä sosialistisemmaksi luonnehdittu perustuslaki tunnustaisi oikeuden yksityiseen omaisuuteen, joskin valtio edistäisi voimakkaasti julkista ja yhteisöllistä omistusta.

Uudistus voisi nopeuttaa vaurauden jakamista

Perustuslakiuudistuksen kannattajat huomauttavat, ettei presidentin virkakausia ole rajattu monissa Euroopan maissakaan. Heidän mukaansa uudistus nopeuttaisi vaurauden uudelleenjakoa köyhien hyväksi ja parantaisi kansalaisten mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon.

He katsovat, ettei keskuspankin tehtävä ole kerätä huikeita valuuttavarantoja, kun kansalaisten perustarpeitakaan ei ole pystytty tyydyttämään.

Uudessa järjestelmässä hallitus voisi kanavoida enemmän rahaa sosiaalisiin ohjelmiin ja infrastruktuurin kehittämiseen, kannattajat vakuuttavat.

Kansalliskokous tukee hallitusta

Gallupien mukaan uudistuksen kannattajia ja vastustajia on suunnilleen yhtä paljon, mutta monet vastustajista kieltäytyvät protestimielessä äänestämästä.

Chávez haluaa kansanäänestyksen perustuslaista jo joulukuulle, mikä luultavasti toteutuu.

Venezuelan kansalliskokouksen kaikki 167 jäsentä tukevat hallitusta, koska oppositio boikotoi vuoden 2005 parlamenttivaaleja. Siksi kansalliskokous hyväksynee helposti Chávezin noin 30 muutosesitystä.

Lisäksi kansalliskokous on lisäämässä yhteisymmärryksessä presidentin kanssa perustuslakiin noin 30 uutta pykälää.

Kriitikot huomauttavat, ettei kyseessä enää ole perustuslain uudistus vaan uusi perustuslaki, jota ollaan runnomassa läpi hurjaa tahtia.

Opiskelijamielenosoituksen johtajiin kuuluva Stalin González haluaisi lykätä kansanäänestyksen helmikuulle, "jotta kansa voisi todella keskustella siitä, millaisia uudistuksia se haluaa".

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia