Uutiset

Venezuelalainen öljykaupunki kielsi muovipussit

Öljynjalostuksella elävä Carirubana on julistanut muovipussit pannaan ensi vuoden alusta lukien.

Paraguanán niemimaalla Karibianmeren rannikolla sijaitsevassa Carirubanassa on 270 000 asukasta. Siellä toimiva Paraguanán öljynjalostuskompleksi on maailman toiseksi suurin.

Carirubana kieltää alle 30 kilon vetoisten öljypohjaisten muovipussien myynnin ja käytön. Isompien pussien käyttö jätesäkkeinä sallitaan, samoin pienempien biohajoavien pussien.

"Päätöksen taustalla on huoli asukkaidemme terveydestä ja sivistyksestä, kauniista maisemistamme ja matkailun kehityksestä", kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kile Baldayo selittää. Kiellon voimaantultua muovipussien käyttäjää odottavat sakot tai yhteiskuntapalvelu.

Venezuelalainen Vitalis-ympäristöjärjestö arvioi, että maassa käytetään vuosittain 500 000 tonnia muovia, josta vain viidennes kierrätetään. Jokainen Venezuelan 29 miljoonasta asukkasta käyttää laskelman mukaan 150 muovipussia vuodessa.

"Muovijätteen poltossa vapautuu suuret määrät ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja furaania", ympäristöaktivisti Alejandro Álvarez muistuttaa.

Muovipussien käyttöä on rajoitettu tai sitä harkitaan monissa muissakin Latinalaisen Amerikan kaupungeissa. Esimerkiksi Meksikon pääkaupunki kielsi viime vuonna kauppoja jakamasta muovikasseja ilmaiseksi ja määräsi, että maksullisten pussien on oltava biohajoavia.

saastuminen Venezuela

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.