Venezuelalainen öljykaupunki kielsi muovipussit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venezuelalainen öljykaupunki kielsi muovipussit

Öljynjalostuksella elävä Carirubana on julistanut muovipussit pannaan ensi vuoden alusta lukien.

Paraguanán niemimaalla Karibianmeren rannikolla sijaitsevassa Carirubanassa on 270 000 asukasta. Siellä toimiva Paraguanán öljynjalostuskompleksi on maailman toiseksi suurin.

Carirubana kieltää alle 30 kilon vetoisten öljypohjaisten muovipussien myynnin ja käytön. Isompien pussien käyttö jätesäkkeinä sallitaan, samoin pienempien biohajoavien pussien.

"Päätöksen taustalla on huoli asukkaidemme terveydestä ja sivistyksestä, kauniista maisemistamme ja matkailun kehityksestä", kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kile Baldayo selittää. Kiellon voimaantultua muovipussien käyttäjää odottavat sakot tai yhteiskuntapalvelu.

Venezuelalainen Vitalis-ympäristöjärjestö arvioi, että maassa käytetään vuosittain 500 000 tonnia muovia, josta vain viidennes kierrätetään. Jokainen Venezuelan 29 miljoonasta asukkasta käyttää laskelman mukaan 150 muovipussia vuodessa.

"Muovijätteen poltossa vapautuu suuret määrät ympäristömyrkkyjä, kuten dioksiinia ja furaania", ympäristöaktivisti Alejandro Álvarez muistuttaa.

Muovipussien käyttöä on rajoitettu tai sitä harkitaan monissa muissakin Latinalaisen Amerikan kaupungeissa. Esimerkiksi Meksikon pääkaupunki kielsi viime vuonna kauppoja jakamasta muovikasseja ilmaiseksi ja määräsi, että maksullisten pussien on oltava biohajoavia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia