Uutiset Asekauppa

Venäläisfirmojen asemyynti kasvanut

Maailman sadan suurimman asevalmistajan yhteenlaskettu myynti laski viime vuonna neljättä vuotta peräkkäin, mutta Venäjä on poikkeus.
(Kuva: Ofek Sitbon / cc 2.0)

Maailman sadan suurimman asevalmistajan yhteenlaskettu myynti laski viime vuonna neljättä vuotta peräkkäin, noin 1,5 prosenttia, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri. Syynä on instituutin mukaan myynnin väheneminen etenkin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa; muilla maailman alueilla suurimpien firmojen asekauppa kasvaa yhä.

Siprin tänään julkaisemien tuoreiden tilastojen mukaan maailman sadan suuriman asevalmistajan ase- ja sotilaspalveluiden kaupan arvo oli viime vuonna noin 401 miljardia dollaria, eli noin 366 miljardia euroa.

Yhdysvaltalaisfirmojen osuus sadan suurimman firman myynnistä on runsas puolet. Niiden myynti laski 4,1 prosenttia ja länsieurooppalaisten firmojen 7,4 prosenttia, Siprin tiedotteessa kerrotaan. Amerikkalaisfirmoilla poikkeuksena on kuitenkin maailman suurin asevalmistaja Lockheed Martin, jonka myynti kasvoi 3,9 prosenttia.

Venäjällä aseteollisuuden myynti jatkoi viime vuoden tapaan kasvuaan. Sadan suurimman listalle on kivunnut nyt 11 venäläisfirmaa, ja niiden osuus myynnistä on 10,2 prosenttia. Myynti kasvoi vuoteen 2013 verrattuna noin 48 prosenttia. Venäläisfirmat hyötyvät nyt maan lisääntyneistä sotilasmenoista ja viennistä, toteaa SIPRIn tutkija Siemon Wezeman.

Sadan suurimman asevalmistajan listalla (pdf) on myös suomalainen Patria, jonka myynti laski viime vuonna miljardista 800 miljoonaan dollariin. Yhtiö on pudonnut listalla parikymmentä sijaa viime vuotta alemmas 96:nneksi.

Asekauppa aseet & armeijakauppa

Lue myös

Jeff Halper, Syksy Räsänen ja Kari Paasonen istuvat rauhanjärjestöjen seminaarissa

”Keskustelu asekaupasta pitäisi nostaa moraaliselle tasolle” – EU-maiden asevienti herättää huolta asiantuntijoissa

Rauhanjärjestöjen seminaarissa keskusteltiin EU:n aseviennistä ja uudesta puolustusrahastosta. Vaikka EU:n yhteinen kanta kieltää aseviennin konfliktimaihin, käytännössä se ei ole estänyt kauppaa muun muassa Saudi-Arabian kanssa. Todellisuudessa kansainvälisissä säännöissä ei pitäisi olla tulkinnanvaraa, totesi ICAHD Finlandin puheenjohtaja Syksy Räsänen.
Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.