Venäläisfirmojen asemyynti kasvanut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäläisfirmojen asemyynti kasvanut

Maailman sadan suurimman asevalmistajan yhteenlaskettu myynti laski viime vuonna neljättä vuotta peräkkäin, mutta Venäjä on poikkeus.

Maailman sadan suurimman asevalmistajan yhteenlaskettu myynti laski viime vuonna neljättä vuotta peräkkäin, noin 1,5 prosenttia, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri. Syynä on instituutin mukaan myynnin väheneminen etenkin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa; muilla maailman alueilla suurimpien firmojen asekauppa kasvaa yhä.

Siprin tänään julkaisemien tuoreiden tilastojen mukaan maailman sadan suuriman asevalmistajan ase- ja sotilaspalveluiden kaupan arvo oli viime vuonna noin 401 miljardia dollaria, eli noin 366 miljardia euroa.

Yhdysvaltalaisfirmojen osuus sadan suurimman firman myynnistä on runsas puolet. Niiden myynti laski 4,1 prosenttia ja länsieurooppalaisten firmojen 7,4 prosenttia, Siprin tiedotteessa kerrotaan. Amerikkalaisfirmoilla poikkeuksena on kuitenkin maailman suurin asevalmistaja Lockheed Martin, jonka myynti kasvoi 3,9 prosenttia.

Venäjällä aseteollisuuden myynti jatkoi viime vuoden tapaan kasvuaan. Sadan suurimman listalle on kivunnut nyt 11 venäläisfirmaa, ja niiden osuus myynnistä on 10,2 prosenttia. Myynti kasvoi vuoteen 2013 verrattuna noin 48 prosenttia. Venäläisfirmat hyötyvät nyt maan lisääntyneistä sotilasmenoista ja viennistä, toteaa SIPRIn tutkija Siemon Wezeman.

Sadan suurimman asevalmistajan listalla (pdf) on myös suomalainen Patria, jonka myynti laski viime vuonna miljardista 800 miljoonaan dollariin. Yhtiö on pudonnut listalla parikymmentä sijaa viime vuotta alemmas 96:nneksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia