Uutiset Asekauppa

Venäläisfirmojen asemyynti kasvanut

Maailman sadan suurimman asevalmistajan yhteenlaskettu myynti laski viime vuonna neljättä vuotta peräkkäin, mutta Venäjä on poikkeus.
(Kuva: Ofek Sitbon / cc 2.0)

Maailman sadan suurimman asevalmistajan yhteenlaskettu myynti laski viime vuonna neljättä vuotta peräkkäin, noin 1,5 prosenttia, kertoo Tukholman rauhantutkimusinstituutti Sipri. Syynä on instituutin mukaan myynnin väheneminen etenkin Pohjois-Amerikassa ja Länsi-Euroopassa; muilla maailman alueilla suurimpien firmojen asekauppa kasvaa yhä.

Siprin tänään julkaisemien tuoreiden tilastojen mukaan maailman sadan suuriman asevalmistajan ase- ja sotilaspalveluiden kaupan arvo oli viime vuonna noin 401 miljardia dollaria, eli noin 366 miljardia euroa.

Yhdysvaltalaisfirmojen osuus sadan suurimman firman myynnistä on runsas puolet. Niiden myynti laski 4,1 prosenttia ja länsieurooppalaisten firmojen 7,4 prosenttia, Siprin tiedotteessa kerrotaan. Amerikkalaisfirmoilla poikkeuksena on kuitenkin maailman suurin asevalmistaja Lockheed Martin, jonka myynti kasvoi 3,9 prosenttia.

Venäjällä aseteollisuuden myynti jatkoi viime vuoden tapaan kasvuaan. Sadan suurimman listalle on kivunnut nyt 11 venäläisfirmaa, ja niiden osuus myynnistä on 10,2 prosenttia. Myynti kasvoi vuoteen 2013 verrattuna noin 48 prosenttia. Venäläisfirmat hyötyvät nyt maan lisääntyneistä sotilasmenoista ja viennistä, toteaa SIPRIn tutkija Siemon Wezeman.

Sadan suurimman asevalmistajan listalla (pdf) on myös suomalainen Patria, jonka myynti laski viime vuonna miljardista 800 miljoonaan dollariin. Yhtiö on pudonnut listalla parikymmentä sijaa viime vuotta alemmas 96:nneksi.

Asekauppa aseet & armeijakauppa

Lue myös

Solmuun vedetty aseen piippu

Asekauppa vilkastui taas – Saudi-Arabiasta maailman suurin aseiden tuoja

Maailman asekauppa on viimeisten viiden vuoden aikana kasvanut jälleen, selviää Tukholman rauhantutkimustinstituutin tuoreista tilastoista. Länsimaisilla aseilla on kysyntää etenkin Persianlahden sotaa käyvissä maissa.
Arabiemiraattien lippuja hiekkarannalla

Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille

Myös Suomen kautta voi edelleen päätyä aseita Jemenin sotaan, vaikka Suomi onkin jäädyttänyt vientiluvat Arabiemiirikunnille, varoittaa ihmisoikeusjärjestö.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
Italia langettaa nyt jopa miljoonan euron sakot Välimeren pelastusaluksille – YK:n pakolaisjärjestö huolissaan päätöksestä