Venäjän islamistikapina muuttaa muotoaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjän islamistikapina muuttaa muotoaan

Kaukasian emiraatilla on nyt uusi johto ja uudet suunnitelmat, raportoi Peter J. Marzalik.

(IPS) -- Venäjän johdon huomio keskittyy nyt Ukrainaan, mutta turvallisuusuhkia muhii myös Pohjois-Kaukasiassa.

Alueelle itsenäistä islamilaista valtiota ajava terroristiryhmä Kaukasian emiraatti on selvinnyt johtajansa Doku Umarovin kuolemasta ja sitä seuranneesta valtataistelusta.

Nimi Kaukasian emiraatti viittaa sekä islamistiseen terrorijärjestöön että sen vuonna 2007 julistamaan valtioon, johon kuuluvat Dagestan, Tšetšenia, Ingušetia, Ossetia, nogaiden asuinalue Stavropolin aluepiirissä, Kabardi-Balkaria ja Karatšai-Tšerkessia.

Uusi johtaja on uskonoppinut Aliashab Kebekov eli Ali Abu-Muhammad. Hän aikoo laajentaa liikkeen toimintakykyä ja -aluetta. Samalla tšetšeenien vaikutusvalta vähenee.

Yhteys al-Qaidaan

Kaukasian emiraatin tärkein uutiskanava, Kavkaz Center, vahvisti maaliskuussa Doku Umarovin kuolleen. Molempien Tšetšenian sotien keskeisenä vaikuttajana tunnettu Umarov perusti Kaukasian emiraatin.

Se alkoi separatistisena liikkeenä, mutta on lähentynyt maailmanlaajuista pyhää sotaa ja liittoutunut al-Qaidan kanssa.

Venäjä syytti Umarovia osuudesta terrori-iskuihin Moskovan lentokentällä 2011, Moskovan metrossa 2010 ja Moskova-Pietari-junassa 2009. Kaikissa kuoli kymmeniä ja loukkaantui satoja ihmisiä.

Hänen viimeinen propagandavideonsa yllytti iskuun Sotšin olympialaisia vastaan.

Ei pysyvää haittaa

Umarovin rooli toiminnan suunnittelussa kutistui viime vuosina. Harvardin yliopiston tutkija Simon Saradšian arvioi tuoreeltaan, että hänen kuolemastaan järjestölle koituva haitta on tuntuva, mutta ei pitkäaikainen,

Umarovin kuolinsyy on yhä tuntematon. Arvailut liikkuvat sairaudesta lennokki-iskuun ja vallankaappaukseen.

Järjestö panttasi pitkään kuolinuutista, mikä viittaa valtataisteluun. Dagestanin ja Kabardi-Balkarian yksiköt pyrkivät syrjäyttämään tšetšeenit johdosta.

Uuden johtajan valinta vei kuuden emiirin neuvostolta kuukausia. Dagestanilainen Kebekov on ensimmäinen Tšetšenian ulkopuolelta tullut johtaja. Hän toimi aiemmin korkeassa uskonnollisessa tehtävässä.

Uudet tavoitteet

Venäjän tiedustelupalvelun mukaan Kebekov lähetti naispuolisen itsemurhapommittajan tappamaan suufilaisen šeikin Said-Afandi Chirkeiskin vuonna 2012.

Tammikuisessa äänitteessä Kebekov tuomitsi tšetšeenien nationalismin Kaukasian emiraatissa. Hän haluaa vahvistaa maailmanlaajuista jihadismia ja perustaa Venäjälle islamin lakiin nojaavan sunnivaltion.

Ainakin osa yksiköistä on vannonut uskollisuutta Kebekoville. Tukijoina on myös emiraatin rahaliikennettä ja tiedonvälitystä valvovia vaikutusvaltaisia tšetšeenejä.

Alue laajenee

Liikkeen toiminta on laajentunut Pohjois-Kaukasian ulkopuolelle, kun Venäjältä on lähtenyt satoja islamisteja Syyriaan taistelemaan al-Qaidan riveissä.

Emiraatin toiminta ulottuu myös Volgan-Uralin alueelle. Sen liittolainen Tatarstanin mujahideen teki vuonna 2012 terrori-iskuja Kazanissa. Viime vuoden lopulla Dagestanista tulleet terroristit iskivät Volgogradissa.

Venäjän turvallisuusjoukot ovat viime vuosina onnistuneet tappamaan lukuisia terroristeja Pohjois-Kaukasiassa. Emiraattiin riittää kuitenkin tulijoita niin kauan kuin Venäjä rajoittaa alueen asukkaiden perusoikeuksia ja uskonnonvapautta eikä puutu tuloeroihin tai korruptioon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia