Uutiset Venäjän kehitys

Venäjällä pelätään ihmisoikeuksien kapenevan

Ukrainan selkkaus vahvistaa Putinin asemaa ja ajaa toisinajattelijat ahtaalle, kirjoittaa Pavol Stracansky.
(Kuva: Jonathan Davis / cc 2.0)

(IPS) -- Kovat otteet tuntuvat vain kasvattavan presidentti Vladimir Putinin suosiota Venäjällä. Arvostelijat pelkäävät, että se parantaa johtajan mahdollisuuksia vaientaa soraäänet entistäkin tehokkaammin.

Kun professori Andrei Zubov Moskovan kansainvälisten suhteiden instituutista vertasi Putinia Hitleriin ja arveli hänen menettäneen järkensä, seurauksena oli potkut.

Arvostelijoiden mielestä tapaus kuvaa hyvin hallinnon suhtautumista toisinajatteluun Putinin vuonna 2012 alkaneella presidenttikaudella.

Homopropagandan kieltävä laki, kansalaisjärjestöjen toiminnan vaikeuttaminen sekä poliittisten vastustajien ja aktivistien vaino ovat esimerkkejä ihmisoikeuksien typistämisestä.

Ukrainasta lisäpontta

"Ukrainan selkkaus auttaa Putinia vahvistamaan yhteenkuuluvuutta, ja kansan enemmistö asettuu hänen tuekseen. Siksi hän voi koventaa vastustajiin kohdistuvaa sortoa", arvioi Wienin aseriisuntakeskuksen vanhempi tutkija Nikolai Sokov.

Venäjän parlamentti hyväksyi helmikuun lopulla pikavauhtia terrorismin vastaisen lain, joka antaa turvallisuusjoukoille lisää toimivaltaa.

Lakiin sisältyy muun muassa paljon arvostelua herättänyt oikeus valvoa internetin käyttöä. Eräs lakia puoltanut kansanedustaja kehotti vastustajia matkustamaan Kiovaan katsomaan, miksi se on tarpeen.

"Laki oli esitelty jo monta viikkoa aiemmin, mutta Ukrainan kriisi varmisti sen läpimenon", Sokov sanoo.

Rahoitus syyniin

Venäjän finanssivalvontavirasto on aloittanut tutkimuksen epäilyistä, joiden mukaan Ukrainan kansallismieliset ovat saaneet tukea samoilta tahoilta kuin kansalaisjärjestöt Venäjällä.

Venäjällä ristiriitoja herättänyt laki määrää ulkomaista rahoitusta saavat järjestöt rekisteröitymään ulkomaisiksi agenteiksi ja alistaa ne viranomaisten jatkuvaan valvontaan.

Human Rights Watchin Venäjän ohjelmajohtaja Tania Lokšina pitää mahdollisena, että Venäjä rajoittaa kansalaisoikeuksia lisää nyt, kun valtiolliset ja valtiota tukevat viestimet lietsovat lännen vastaista hysteriaa.

Venäjä pyrki antamaan itsestään myönteisen kuvan Sotšin olympialaisten aikana, mutta aktivisteja pidätettiin silloinkin. Päivä kisojen jälkeen Moskovassa pidätettiin yli 200 aktivistia, jotka osoittivat rauhanomaisesti mieltä tovereidensa kovia tuomioita vastaan.

Venäläisten suojelu vetoaa

"Sotilaalliset toimet olivat tarpeen venäläisten suojelemiseksi Krimillä", vakuuttaa moskovalainen opiskelija Jelena Smolenskaja, 23. Hänen mukaansa enemmistö hyväksyy presidentti Vladimir Putinin toiminnan.

Vielä ennen Ukrainan vallanvaihdosta venäläisten enemmistö vastusti puuttumista naapurimaan asioihin. Painopisteen siirryttyä Krimille Putinin kannattajien mielenosoitukset ovat vetäneet enemmän väkeä kuin vastustajien.

"Putin halusi vain suojella Krimin vanhaa ortodoksista sivilisaatiota. Pelkäsimme kaikki, mitä tapahtuisi, jos Kiovan uusfasistit ottaisivat siellä komennon", kommentoi moskovalainen virkamies Vasili Gomelski, 56.

Venäjän valtiolliset ja johdolle myötäsukaiset tiedotusvälineet ruokkivat ja tukevat tätä ajattelua.

Päivälehti Komsomolskaja Pravda haastatteli 20-vuotiasta venäläistä aktivistia, joka oli ollut mukana Kiovan tapahtumissa. Hän väittää, että oikeiston itsepuolustusjoukkojen johdossa oli saksalaisia ja amerikkalaisia palkkasotilaita.

Venäjän kehitys ihmisoikeudetpolitiikka Venäjä Suomen IPS

Lue myös

Juristi Irina Birjukova kirjahyllyn edustalla

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia

Suomessa vierailleen Irina Birjukovan mukaan rankaisemattomuus on johtanut siihen, ettei poliisien tarvitse enää pelätä seurauksia. Toisaalta samaan aikaan yhä useampi myös uskaltaa nousta väärinkäytöksiä vastaan.
Kreml

Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta

Venäjän viranomaiset ovat asettaneet kotiarestiin Anastasija Shevtshenkon, joka on toiminut kielletyssä järjestössä. Amnesty kutsuu oikeuslaitoksen toimia julmiksi, sillä Shevtshenko päästettiin tapaamaan kuoleva tyttärensä vasta viime hetkellä.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.

Tuoreimmat

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”