Venäjällä jälleen hyökkäys ihmisoikeusjärjestö Memorialia vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Venäjällä jälleen hyökkäys ihmisoikeusjärjestö Memorialia vastaan

Tuntematon hyökkääjä pahoinpiteli Memorialin Dagestanin toimiston johtajan Sirazhutdin Datsievin. Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, sillä Memorialia vastaan on hyökätty useita kertoja viime aikoina.

Rakennuksia sumussa

Ihmisoikeusjärjestö Memorialin Dagestanin toimiston johtaja Sirazhutdin Datsiev pahoinpideltiin pääkaupungissa Makhachkalassa. Kuva: Thomas Stellmach / CC BY-NC 2.0.

Venäjän johtavaa ihmisoikeusjärjestöä Memorialia vastaan on tehty jälleen hyökkäys. Järjestön Dagestanin toimiston johtaja Sirazhutdin Datsiev pahoinpideltiin eilen pääkaupunki Makhachkalassa. 

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin tietojen mukaan Datsiev oli kotinsa ulkopuolella, kun tuntematon mies lähestyi häntä takaapäin ja löi häntä päähän. Hänet vietiin sairaalaan.

Hyökkäys herättää huolta erityisesti siksi, että Memorialia vastaan on tehty useita hyökkäyksiä viime kuukausina. Tammikuussa järjestön Tšetšenian toimiston johtaja Ojub Titiev pidätettiin tekaistuiden huumesyytteiden perusteella ja toimisto Ingušian Nazranissa poltettiin. Muun muassa EU on ilmaissut huolensa Titievin pidätyksestä.

Memorial on saanut myös uhkausviestejä, ja sen auto on poltettu. 

”Viranomaiset eivät ole tutkineet näitä uhkauksia ja hyökkäyksiä. Liian kauan olemme havainneet, että Venäjän viranomaiset eivät reagoi ihmisoikeuspuolustajiin kohdistuviin hyökkäyksiin Pohjois-Kaukasuksella”, kritisoi Amnestyn Itä-Euroopan ja Keski-Aasian apulaisjohtaja Denis Krivosheev.

Tekojen vakavuus, yleisyys ja se, ettei ketään ole rangaistu, pakottaa hänen mukaansa kysymään, ovatko viranomaiset olleet osallisina hyökkäyksiin,

Memorialilla on keskeinen rooli ihmisoikeusrikkomusten tutkinnassa etenkin Pohjois-Kaukasuksen alueella, jossa tapahtuu muun muassa katoamisia, laittomia pidätyksiä, kidutusta sekä jopa laittomia teloituksia.

Aiemmin viime vuosina sen toimistoja vastaan on hyökätty niin Tšetšeniassa, Ingušiassa kuin Dagestanissakin. Vuonna 2009 Memorialin Tšetšenian toimiston työntekijä Natalia Estemirova murhattiin eikä hyökkääjiä koskaan löydetty. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia