Uutiset Venäjän kehitys

Venäjää vaaditaan tutkimaan ympäristöaktivistin pahoinpitely

Venäläisjärjestön johtaja pahoinpideltiin ja ryöstettiin tämän kuvattua mahdollisesti laittomia rakennustöitä.
Kukkuloita Gelendžikin kaupungissa Venäjällä
Gelendžik, jossa Andrei Rudomakha tutki ympäristörikoksia, on turistikaupunki Mustanmeren rannalla. (Kuva: Wasile / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Kansainväliset järjestöt vaativat Venäjää tutkimaan joulukuun lopussa sattuneen ympäristöaktivisti Andrei Rudomakhan ja tämän kollegoiden pahoinpitelyn.

Venäläistä Environmental Watch on North Caucasus (EWNC) -järjestö johtava Rudomakha, tämän kaksi kollegaa sekä yksi toimittaja kuvasivat Krasnodarin alueelle Mustanmeren rannalle rakennettavan kartanon rakennustöitä ja hakkuita, joita he epäilivät laittomiksi.

Paluumatkalla kolme naamioitunutta miestä hyökkäsi heidän kimppuunsa. Rudomakha sai kallonmurtumia ja aivotärähdyksen ja hänen nenänsä murtui. Kamerat vietiin. Tapahtuman jälkeen hän ja hänen kollegansa ovat saaneet sähköposteja, joissa heitä painostetaan lähtemään maasta.

Venäjän viranomaiset ovat alkanet tutkia tapahtumia ryöstönä ja pahoinpitelynä. Ympäristöjärjestöjen mukaan kyse on kuitenkin muusta.

”Tämä on tapa esittää hyökkäys kotimaisena rikoksena ja välttää ongelman tunnustaminen: alueen säännölliset rikkomukset ympäristö- ja ihmisoikeusaktivisteja vastaan, ja poliittinen ja systemaattinen paine niitä ryhmiä ja aktivisteja kohtaan, jotka paljastavat nämä rikkomukset”, Rudomakha sanoo kansainvälisen Maan ystävät -ympäristöjärjestön sivuilla.

Järjestöt keräävät parhaillaan nimiä vetoomukseen, jotta tapaus tutkittaisiin kunnolla. Suomen Maan ystävät on vedonnut myös Venäjän Suomen-suurlähetystöön sekä Suomen ulkoministeriöön.

EWNC pyrkii suojelemaan Kaukasuksen alueen ympäristöä, ja se on aiemmin muun muassa paljastanut laittomia maakaappauksia. Sen aktivistit ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi ennenkin.

Vuonna 2016 Venäjä julisti sen ”ulkomaiseksi” agentiksi, mutta luokitus peruttiin viime vuoden lopulla, koska järjestö ei enää saa ulkomaista rahoitusta.

Vuonna 2012 voimaan tullut agenttilaki on vaikuttanut kielteisesti kansalaisjärjestöjen toimintaan. Ulkomaanagentti-sanalla on Venäjällä huono kaiku, sillä sitä käytettiin Stalinin aikana ”pettureista”. Se vaikeuttaa esimerkiksi kotimaisen rahoituksen saamista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan lain voimaantulon jälkeen ainakin 14 venäläistä ympäristöjärjestöä on lopettanut toimintansa.

Venäjän kehitys mediaaktivismioikeus ja rikosympäristö Venäjä Maan ystävät

Lue myös

Juristi Irina Birjukova kirjahyllyn edustalla

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia

Suomessa vierailleen Irina Birjukovan mukaan rankaisemattomuus on johtanut siihen, ettei poliisien tarvitse enää pelätä seurauksia. Toisaalta samaan aikaan yhä useampi myös uskaltaa nousta väärinkäytöksiä vastaan.
Kreml

Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta

Venäjän viranomaiset ovat asettaneet kotiarestiin Anastasija Shevtshenkon, joka on toiminut kielletyssä järjestössä. Amnesty kutsuu oikeuslaitoksen toimia julmiksi, sillä Shevtshenko päästettiin tapaamaan kuoleva tyttärensä vasta viime hetkellä.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Miesten kuvia sisältävä juliste talon seinässä.

Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”

Rajapaksan veljekset nousivat Sri Lankassa valtaan lyhyen tauon jälkeen vuonna 2019. Presidentin valtaoikeuksia on lisätty, maan johtoon nimetty armeijan henkilökuntaa ja toisinajattelijoita on pidätetty. ”Hallitus yrittää käyttää kaikkia keinoja, jotta kansalaisyhteiskunta ei voisi tehdä mitään merkityksellistä”, kertoo Maailma.netin haastattelema ihmisoikeusaktivisti.
Nainen kovaäänisen ja esitteen kanssa.

Koronan talousvaikutukset ja konfliktit ovat nostaneet ruuan hinnan pilviin Keski- ja Länsi-Afrikassa – Nälkäisten määrä uhkaa nousta yli 31 miljoonaan

Esimerkiksi Sierra Leonessa riisin hinta on 60–70 prosenttia korkeammalla viiden vuoden keskiarvoon verrattuna. Ruoka-apu saattaa olla ainoa toivo, varoittaa YK:n ruokaohjelma.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Mies mikrofoni kädessä, taustalla Yhdysvaltain lippu.

Yhdysvallat jatkaa asekauppaa Jemenissä sotivan Arabiemiirikuntien kanssa – Riskinä osallisuus ihmisoikeusloukkauksiin, varoittaa järjestö

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto jäädytti asekaupat Saudi-Arabian ja Arabiemiirikuntien kanssa tammikuussa. Ainakin kaupat Arabiemiirikuntien kanssa ovat nyt toteutumassa.
Mies suuren vesisäiliön vieressä.

Yksi ratkaisu vesipulaan: Meksikon pääkaupungissa asennetaan sadeveden keruujärjestelmiä

Mexico City on hyvää vauhtia matkalla tilanteeseen, jossa vettä ei riitä kaikille kaupungin 21 miljoonalle asukkaalle. Viime vuosina valtion tukiohjelman avulla on kuitenkin asennettu yli 20 000 sadeveden keräysjärjestelmää veden vähyydestä kärsiviin kaupunginosiin. Se lievittää paineita mutta ei ratkaise ongelmaa kokonaan.

Luetuimmat

Alakastisia ja entisiä maaorjia syrjitään koronakaranteenissakin – Pandemia on syventänyt eriarvoisuutta Nepalissa
Turkulainen Ali Reza Heidari sai Suomesta oleskeluluvan – Lähes 30 000 ihmistä vedonnut käännytystä vastaan
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Sri Lankan uusvanha johto on luonut pelon ilmapiirin, jossa aktivistit joutuvat varomaan sanojaan ja syytteen voi saada pienestäkin kritiikistä – ”Tilanne on nyt pahempi kuin sodan aikana”
Intian ihmiskauppiaat toimittavat lapsityöläisiä korupajoihin ja tehtaisiin – Köyhyys saa perheet uskomaan huijarien lupauksiin
Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita
Amnesty: Koronapandemia on syventänyt eriarvoisuutta ja tarjonnut verukkeita polkea ihmisoikeuksia – ”Myös Suomessa korona on tehnyt rakenteellisen epätasa-arvon näkyväksi”
Alkuperäiskansat ovat parhaita metsänvartijoita, osoittaa tuore raportti – Latinalaisen Amerikan kollektiivisilla mailla metsä katoaa hitaammin kuin muualla
Satoja ihmisiä kadonnut Myanmarissa vallankaappauksen jälkeen – Perheet odottavat tietoa läheisistään ja pelkäävät pahinta
YK-raportti: Naisten kehollinen itsemääräämisoikeus ei toteudu – Miljoonat eivät saa päättää seksistä tai voi käyttää ehkäisyä