Uutiset

Venäjä: "Serbian sotarikollisia ei piilotella"

Huhut siitä, että sotarikoksista epäiltyjä serbejä piileskelee Venäjällä elävät sitkeinä Serbian pääkaupungissa Belgradissa, vaikka Venäjä kiistää ne jyrkästi. Lehtitietojen mukaan sotarikoksista Bosnian muslimeja vastaan 1992-1995 syytetty Bosnian serbipoliisin päällikkö Gojko Jankovic oleskeli viisi vuotta Venäjällä ennen antautumistaan.

Belgrad, 29.03.05 (IPS) - Huhut siitä, että sotarikoksista epäiltyjä serbejä piileskelee Venäjällä elävät sitkeinä Serbian pääkaupungissa Belgradissa, vaikka Venäjä kiistää ne jyrkästi.

Huhumylly kiihtyi sen jälkeen, kun Bosnian serbipoliisin päällikkö Gojko Jankovic ilmoittautui entisen Jugoslavian sotarikoksia tutkivalle oikeusistuimelle, joka istuu Hollannin Haagissa. Jankovicia syytetään sotarikoksista Bosnian muslimeja vastaan 1992-1995. Lehtitietojen mukaan hän oleskeli viisi vuotta Venäjällä ennen antautumistaan Bosnian serbiosan pääkaupungissa Banja Lukassa.

Jankovicin vaimo Milica kertoi lehdille, että hän kävi tapaamassa miestään Moskovassa joulukuussa ja tämä näytti hänelle venäläiselle nimelle kirjoitettua venäläistä passia. Nainen sanoi tavanneensa Moskovassa myös miehen, jolla oli Venäjän salaisen poliisin FSB:n henkilökortti.

Bosnian serbiosan viranomaiset kieltäytyivät kommentoimasta tapahtunutta. Venäjän suurlähetystö Bosnia-Hertsegovinassa torjui huhut sotarikollisten piileskelystä Venäjällä muistuttaen, että maa tekee yhteistyötä Jugoslavian sotarikostuomioistuimen kanssa. Oikeusistuin tutkii Jugoslavian hajoamissotiin vuosina 1991-1995 liittyneitä rikoksia. Sodissa kuoli noin 200 000 ihmistä, joista suurin osa oli Bosnian muslimeja.

Serbiaa ja Venäjää on menneinä aikoina yhdistänyt yhtäältä kommunismi ja toisaalta ortodoksinen usko. Jugoslavian sotien alkaessa Serbian silloinen johtaja Slobodan Milosevic - joka on nyt tuomiolla Haagissa - kiitti Venäjää lännen hylkimän maansa ainoaksi ystäväksi.

Milosevicin veli Borislav on asunut Moskovassa sodan ajoista asti, ensin Serbian suurlähettiläänä ja myöhemmin liikemiehenä. Slobodan Milosevicin menetettyä valtansa Serbiassa vuonna 2000 hänen poikansa Marko pakeni Moskovaan, jonne myös Milosevicin aikoinaan erittäin vaikutusvaltainen vaimo, Mira Markovic, siirtyi 2003.

Tarkkailijoiden mukaan Serbian ja Venäjän nykyiset linkit juontuvat vain osaksi virallisista ystävyyssuhteista.

"Turvallisuuspalvelujen entisten työntekijöiden yksityiset kontaktit tarjoavat suojelua sotarikoksista etsityille. Venäjän viranomaiset suhtautuvat ongelmaan välinpitämättömästi", aikanaan Serbian armeijan turvallisuuspalvelusta vastannut kenraali Aleksandar Vasiljevic kertoi maansa lehdistölle.

"Kyse on yksinomaan rahasta", vakuuttaa puolestaan tutkija Aleksandar Radic. Hänen mukaansa osa entisen Neuvostoliiton salaisen palvelun KGB:n väestä siirtyi 1990-luvun alussa liiketoimintaan ja yhteistyöhön Serbian uuden bisnesluokan kanssa.

Kun länsimaat julistivat Serbian saartoon Bosnian sodan vuoksi, moni rikastui salakuljetuksella. Joukon tunnetuimpia nimiä oli Marko Milosevic. Venäjä kuului niihin harvoihin maihin, jonne rikastuneet serbit saattoivat siirtää pääomiaan. "Säilyneet kontaktit tarjosivat suojaa niille, joita virkavalta jahtasi", Radic sanoo.

Venäläinen tutkija Aleksandr Pikajev myönsi serbilehdille, että rikoksista etsittyjä serbejä voi piileskellä Venäjällä. Hänkin arvelee, että näitä suojelevat yksityiset sopimukset.

Pikajev muistuttaa, että Venäjä kannatti 1993 YK:ssa Jugoslavian sotarikostuomioistuimen perustamista, joten valtion ei ole järkevää suojella sitä pakoilevia.

Sotarikollisten luovuttaminen Haagiin on ehtona sille, että Serbia pääsee aloittamaan neuvottelut Euroopan unionin jäsenyydestä. EU:n on määrä pohtia asiaa huhtikuun puolivälissä.

(Inter Press Service)

oikeus ja rikos Itä-Eurooppa

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas