Uutiset

Velkakriisin uusin näytös

Monelta virheeltä voitaisiin välttyä, jos poliitikot malttaisivat tutkia aiempien velkakriisien opetuksia, sanoo Matti Ylönen.
(Kuva: Oliver H. / Flickr.com /cc 2.0)

Nykyisen finanssikriisin kärjistyessä vuonna 2008 lähes kaikki poliitikot kääntyivät omien sanojensa mukaan keynesiläisiksi. Aiemmin kehitysmaille lääkkeeksi tarjottu vyönkiristyspolitiikka hylättiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lamaan päätettiin sen sijaan vastata lisäämällä valtion kulutusta eli elvyttämällä.

Mutta kun asuntolaina- ja pankkikriisi muuttui viime vuoden aikana eurooppalaisten valtioiden velkakriiseiksi, elvytys unohtui. Euroopan pisimpiä työpäiviä paiskivalta, veroparatiiseihin suuntautuvan laittoman pääomapaon rampauttamalta Kreikalta vaadittiin vakavan laman keskellä ankaraa leikkauslistaa, joka on tähän mennessä vain pahentanut tilannetta. Irlanti koki saman kohtalon, ja muita maita saattaa liittyä joukkoon.

Monelta virheeltä voitaisiin välttyä, jos poliitikot malttaisivat tutkia kehitysmaiden velkakriisin opetuksia. Erityisesti Afrikassa monelle maalle velkakriisi ja sitä seurannut talouskuri ovat tuoneet velkataakan, jota ne eivät yksinkertaisesti pysty maksamaan.

Talouskriisin seurauksia politiikkatalous AfrikkaEurooppa

Lue myös

Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Vihanneksia

Tutkimusraportti: Solidaarisuustalous leviää Euroopassa ja maailmalla

Eurooppalaisselvityksessä mukana olleen Eetti ry:n mukaan inhimillisiä ja ympäristöllisiä arvoja korostava solidaarisuustalous on yksi vastaus kapitalistisen talousjärjestelmän kriisiin.

Keskiluokan kasvu tyrehtyy idässä

Muun muassa raaka-aineiden hintojen lasku ja Euroopan ja Venäjän heikko talouskehitys hidastaa keskiluokkaistumista. 

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.