Velkakriisin uusin näytös | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Velkakriisin uusin näytös

Monelta virheeltä voitaisiin välttyä, jos poliitikot malttaisivat tutkia aiempien velkakriisien opetuksia, sanoo Matti Ylönen.

Nykyisen finanssikriisin kärjistyessä vuonna 2008 lähes kaikki poliitikot kääntyivät omien sanojensa mukaan keynesiläisiksi. Aiemmin kehitysmaille lääkkeeksi tarjottu vyönkiristyspolitiikka hylättiin Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lamaan päätettiin sen sijaan vastata lisäämällä valtion kulutusta eli elvyttämällä.

Mutta kun asuntolaina- ja pankkikriisi muuttui viime vuoden aikana eurooppalaisten valtioiden velkakriiseiksi, elvytys unohtui. Euroopan pisimpiä työpäiviä paiskivalta, veroparatiiseihin suuntautuvan laittoman pääomapaon rampauttamalta Kreikalta vaadittiin vakavan laman keskellä ankaraa leikkauslistaa, joka on tähän mennessä vain pahentanut tilannetta. Irlanti koki saman kohtalon, ja muita maita saattaa liittyä joukkoon.

Monelta virheeltä voitaisiin välttyä, jos poliitikot malttaisivat tutkia kehitysmaiden velkakriisin opetuksia. Erityisesti Afrikassa monelle maalle velkakriisi ja sitä seurannut talouskuri ovat tuoneet velkataakan, jota ne eivät yksinkertaisesti pysty maksamaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia