Vedestä pulaa joka kolmannessa maailman maista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vedestä pulaa joka kolmannessa maailman maista

Seitsemässätoista valtiossa veden kulutus on jo nyt niin kestämätöntä, että tilaa veden tarjonnan muutoksille ei juurikaan ole, käy ilmi uudesta tutkimuksesta.

Maailmassa on jopa 69 valtiota, joiden vuosittaisista vesivaroista vähintään 40 prosenttia tulee käytetyksi teollisuuden, maatalouden ja kotitalouksien kautta, käy ilmi Maailman luonnonvarainstituutin tutkimuksesta.

Instituutin mukaan nämä valtiot ovat riskiryhmässä, sillä kilpailu vesivaroista on kasvamassa.

Kriittisin vesitilanne on niissä seitsemässätoista maassa, jotka käyttävät vesivaroistaan vuosittain yli 80 prosenttia. Kestämättömän kulutuksen vuoksi muun muassa Bahrainissa, Kyproksella, Länsi-Saharassa ja Singaporessa maatilat, asukkaat ja yhtiöt ovat erittäin haavoittuviksi veden tarjonnan muutoksille, tutkimuksessa sanotaan.

Samalla tutkijat kuitenkin arvioivat, että vesiniukkuudesta kärsivillä valtioilla olisi mahdollisuus ehkäistä ongelmia teknisillä ja hallinnollisilla ratkaisuilla.

Esimerkiksi ilman omia makean veden varantoja toimeen tuleva Singapore hyödyntää muun muassa sadeveden talteenottoa, kierrätystä ja veden maahantuontia.

Kartoituksen mukaan vesikriisi oli lievin Beninissä, Burundissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Ruandassa ja Etelä-Sudanissa. Suomi sijoittui indeksin keskivaiheille.

Vesivarojen käytön lisäksi tutkimuksessa otettiin huomioon vesitarjonnan vaihtelu vuosittainen ja kausittainen vaihtelu sekä tulvien ja kuivuuskausien ilmeneminen. Tutkimus on laatuaan ensimmäinen vesiniukkuutta maailmanlaajuisesti selvittävä kartoitus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia