Vastasyntyneiden jäykkäkouristus on hävitetty Kiinasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vastasyntyneiden jäykkäkouristus on hävitetty Kiinasta

Vastasyntyneille usein kohtalokas tartuntatauti kitkettiin parantamalla terveysneuvontaa ja sairaalasynnytyksin.

Kiinasta on tullut 161. maa, jossa vastasyntyneiden jäykkäkouristus on hävitetty, kertoo maailman terveysjärjestö WHO. Tauti kitkettiin Kiinasta siirtämällä synnytykset kodeista sairaaloihin ja panostamalla äitiysneuvolapalveluihin, järjestö sanoo. 

Kiinan suoritus on merkittävä myös siksi, että Kiinassa jäykkäkouristus kitkettiin "vaikeamman kautta", sanoo Robert Scherpbier, joka johtaa terveyden ja ravitsemuksen ohjelmaa Unicefissa.

"Kun muissa maissa tautia vastaan kamppaillaan rokottamalla raskaana olevia naisia, Kiina teki massiivisia panostuksia muun muassa maaseudun lasten ja äitien terveyden kohentamiseksi."

Tartuntojen kitkemisessä onnistuttiin muun muassa kehittämällä etenkin maaseudulla työskentelevien kätilöiden ja sairaanhoitajien osaamista, päivittämällä sairaaloiden toimintamalleja ja välineitä sekä lisäämällä terveyskasvatusta. Lisäksi Kiinan terveysministeriön ja UNICEFin aloitteesta maan köyhimmillä alueilla lisättiin mahdollisuuksia synnyttää kodin sijasta sairaalassa järjestämällä kuljetuksia.

Vuonna 1995 Kiinan maaseudulla vain joka neljäs vauva syntyi sairaalassa, syrjäisimmillä alueilla vain joka kymmenes. Nykyisin 96 prosenttia kiinalaisvauvoista syntyy sairaalassa, kertoo UNICEF.

Maailmanlaajuisesti WHO:n mukaan 787 000 vastasyntynyttä kuoli jäykkäkouristukseen vuonna 1988. Vuonna 2010 kuoli tautiin enää 58 000.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia