Vasemmistovalta uudistaa kilvan Andien maiden perustuslakeja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vasemmistovalta uudistaa kilvan Andien maiden perustuslakeja

Etelä-Amerikan Andien alueella valtaan nousseet vasemmistohallitukset pyrkivät muutoksiin uudistamalla maittensa perustuslakia. Venezuelan tuore esimerkki osoittaa, ettei tämä aina onnistu.

Etelämpänä Etelä-Amerikassa keskustavasemmistolaiset hallitukset ovat jättäneet perustuslain rauhaan ja keskittyneet sosiaaliohjelmiin tai aiempien diktaattorien rikosten rankaisuun.

Andien maista Ecuadorissa, Boliviassa ja Venezuelassa politiikan keskiöön on noussut perustuslaki.

"Ecuadorilaisten enemmistö haluaa eroon tuhoisasta uusliberalismista, joka on johtanut valtavaan eriarvoisuuteen", Ecuadorin perustuslakia säätävän kokouksen puheenjohtaja Alberto Acosta sanoo.

Acosta edustaa presidentti Rafael Correan tavoin Alianza País -puoluetta, jolla on liittolaisineen vahva enemmistö hiljan työnsä aloittaneessa peruslakikokouksessa.

Uuden perustuslain tulee luoda pohja solidaariselle taloudelle, jossa valtio säätelee markkinoita, Acosta katsoo.

Chávez lupasi toppuutella muutoksia

Venezuelassa presidentti Hugo Chávez hävisi täpärästi joulukuisen kansanäänestyksen, jossa hän yritti ajaa läpi uuden perustuslain.

Chávez pyrki lisäämään valtaoikeuksiaan viedäkseen maansa "21. vuosisadan sosialismiin". Kannattajat uskovat, että hän pystyy toteuttamaan uudistukset tavallisillakin laeilla. Loppiaisena Chávez lupasi kuitenkin jarrutella muutosten vauhtia.

Morales intiaanien asialla

Intiaanipresidentti Evo Moralesin johtamassa Boliviassa viime vuonna valittu kansankokous hyväksyi marraskuun lopulla luonnoksen uudeksi perustuslaiksi, joka alistetaan vielä kansanäänestykseen.

Lakiesitys pyrkii vähentämään eriarvoisuutta rajoittamalla yksityisten suurtilojen kokoa ja parantamalla intiaanien asemaa.

Bolivian oikeisto ja itäosien suurmaanomistajat vastustavat esitystä jyrkästi. He vaativat sen sijaan lisää itsehallintoa alueelle, jolla sijaitsevat parhaat viljelymaat ja kaasuesiintymät.

Oppositio boikotoi perustuslakikokousta, jossa Moralesin MAS-puolueella liittolaisineen oli enemmistö.

Bolivia on Venezuelan tavoin jakautunut poliittisesti kahtia. Opposition mielenosoitukset johtivat yhteenottoihin marraskuussa perustuslakikokouksen pitopaikassa Sucressa.

Kolumbia ja Peru, joiden nykyhallitukset noudattavat oikeistolaista tai talousliberalistista politiikkaa, uudistivat perustuslakinsa 1990-luvulla, mutta kummassakin vasemmisto vaatii lisää muutoksia.

Tilkettä "demokraattisten prosessien" reikiin

Andien alueen perustuslakiuudistusten tarkoituksena on "korjata 20. vuosisadan aikana rakennettujen demokraattisten prosessien puutteita", Venezuelan keskusyliopiston professori Héctor Maldonado selittää.

Epäkohtia riittää "Bolivian pöyristyttävästä eriarvoisuudesta Ecuadorin poliittisten laitosten krooniseen epävakauteen".

Professori Elsa Cardoso muistuttaa, että perustuslakiuudistus voi myös epäonnistua, jos se nojaa liiaksi presidentin suosioon.

Sekä Boliviassa että Venezuelassa on alkanut näyttää tältä, ja Ecuadorin kannattaa ottaa niistä opiksi, hän vinkkaa.

"Varsinkin Bolivia on kriisissä, josta voi kehittyä edellistä pahempi", Cardoso varoittaa ja viittaa vuoden 2003 levottomuuksiin, jotka pakottivat presidentti Gonzalo Sánchez de Lozadan eroamaan.

Poliisi surmasi tuolloin kymmeniä ihmisiä mielenosoituksissa, joiden johtajiin Morales kuului.

Venezuelan oppositio uudessa nousussa

Cardoso varoittaa presidenttejä sortumasta absoluuttisen vallan houkutukseen. Hätäisesti ilman neuvotteluja ja konsensusta toteutettu perustuslakiuudistus voi mennä metsään.

Chávez sai kokea tämän, ja samalla Venezuelan oppositio heräsi uuteen eloon, joka voi värittää poliittista elämää jatkossakin, politiikan tutkija Maryclen Stelling arvioi.

Hän ennustaa opposition vahvistavan tuntuvasti asemiaan Venezuelan maakunta- ja kaupunkihallinnossa tänä vuonna.

Muut Venezuelan jäljillä – tai eivät

Chávezin puolueen kansanedustaja Calixto Ortega arvelee, että Bolivian ja Ecuadorin oikeisto-oppositio yrittää hyödyntää Venezuelan tapahtumia torjuessaan omia peruslakiuudistuksiaan.

Tutkija Cardoso näkee asian toisin:

"Ihmiset Boliviassa, Ecuadorissa tai (myös vasemmiston hallitsemassa) Nicaraguassa saattavat päätyä tulkintaan, että rauhanomainen vastarinta voi tuottaa tulosta näissä prosesseissa."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia