Uutiset

Vasemmiston menestys odotettua suurempi: <br>NEPAL ÄÄNESTI RAUHALLISESTI

Nepalilaiset äänestivät sunnuntaina vilkkaasti ja rauhallisesti

KU- KATMANDU / JUHA REKOLA

Tiistaina Katmandussa paistoi aurinko. Sen vaikutusta lisäsivät kymmenet tuhannet auringon kuvin koristetut liput ja banderollit, joita pääkaupungin vaalivoittoa riemuitsevat nuoret heiluttelivat kaduilla, ikkunoista ja autojen katoilla.

Aurinko oli Nepalin yhdistyneen Kommunistisen puolueen CPN (UML) vaalitunnus, joka pääkaupungissa peittosi Kongressipuolueen lopulta kansanedustajapaikoin 4 - 1.

Vasemmiston voiton makoisuutta Katmandussa lisäsi se, että he pudottivat parlamentista pääministeri K.P. Bhattarain lisäksi myös Kongressin "ylimmän johtajan" Ganesh Man Singhin vaimon ja pojan.

-Kyllä me olemme nyt onnellisia. Voitto pääkaupungissa oli psykologisesti tärkeä, vaikka koko maan tulokset saadaankin myöhemmin, myönsi CPN:n toimistossa puolueen kansallisen neuvoston jäsen Gopal Shakye.

UURNAT KYLISTÄ AASIN SELÄSSÄ

Kun koko valtakunnan kansanedustajanpaikoista oli tiistai- iltana selvinnyt kolmannes, näyttivät pääkilpailijat etenevän käsi kädessä, Kongressi muutaman paikan edellä koko ajan.

-Me toivomme yhä voivamme muodostaa vasemmistohallituksen yhdessä pienryhmien ja sitoutumattomien kanssa, sanoi Shakye.

-Se taitaisi olla, muutamaa Intian osavaltiota lukuunottamatta, ensimmäinen kerta, kun kommunistit valittaisiin valtaan vapailla vaaleilla, kommentoi intialainen tarkkailija. Vuonna 1991, se olisi kyllä jotakin se!

Joka tapauksessa vaalitulos osoittaa jo nyt, että kolmanneksi pyöräksi pyrkineet vanhan Panchayat- vallan jälkeläisistä koostuneet "Kansallisdemokraattiset puolueet" saavat kerätä korkeintaan murusia voittajien pöydästä.

-Se aika on nyt lopulta historiaa, sanoi tyytyväinen nuori vaalivirkailija.

Lopullista vaalitulosta saadaan odottaa, kunnes sinetöidyt uurnat kuljetetaan kaukaisimmista vuoristokylistä jalan tai aasin selässä lähimpään laskentakeskukseen. Puolet nepalilaisista asuu kylissä, joista on lähimmälle tiellekin vähintään yhden päivän matka.

LIPPUUN LEIMATTIIN HAKARISTI

Nepalilaiset äänestivät sunnuntaina vilkkaasti ja rauhallisesti. Äänestysprosentin maan 32 vuoteen ensimmäisissä monipuoluevaaleissa odotetaan nousevan yli 60:een, eikä levottomuuksiakaan ole sattunut kuin muutamassa paikassa.

Nepalilaiset äänestivät taivasalla, kuittasivat äänestyslipun peukalonjäljellään ja löivät siihen hindulaisen hakaristileiman valitsemansa puolueen kuvatunnuksen kohdalle. Vain viidennes nepalilaisista osaa lukea.

Vaali- innostuksen symboleiksi nousivat Himalajan vanhukset. Amerikkalainen vaalitarkkailija kertoi Biratnagarissa nähneensä 70- vuotiaan pojan taluttavan vaaliuurnalle 104- vuotiasta isäänsä. Äänestämässä kävi myös 126- vuotiaaksi väitetty Badhuram Chaudary.

Kuka hyvänsä nämä vaalit lopulta voittaakin, saa Nepalin hallitus hoitaakseen yhden maailman vaikeimmista ongelmista. Maa ei millään kykene elättämään nopeasti kasvavaa väestöään, josta puolet elää jo nyt köyhyysrajan alapuolella.

Kehityksen suunta, kehitysapu ja ympäristökysymykset tulevat olemaan suuria kysymyksiä, kun Nepalissa ryhdytään vaalien jälkeen opettelemaan demokratian arkipäivää.

© Muista tekijänoikeudet

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta

Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma

Suomalaiset maahanmuuttajavanhempien lapset elävät usein kahdessa hyvin erilaisessa kulttuurissa. Moni onnistuu yhdistämään kummankin maailman parhaat puolet, mutta yhteiskunta ei sitä aina ymmärrä. “Jotkut ihmiset määrittelevät minut asettamalla minut kulttuuriin, joka on tuntematon itsellenikin”, sanoo Amina Mohamed.
Kuivunut ruohonkorsi kuivassa maassa

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa

Avustusjärjestöt ovat varoitelleet pitkään, että kuivuudesta kärsivässä eteläisessä Afrikassa kehittyy massiivinen ruokakriisi. ”Nälkäkriisi on laajempi kuin olemme ennen nähneet ja näyttää siltä, että se on pahenemassa”, sanoo Maailman ruokaohjelman aluejohtaja Lola Castro.
Toimittajat ottavat kuvia kylttiä pitelevästä luurangosta

Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa

Meksiko on yksi maailman vaarallisimmista maista toimittajille. Erityisen hankalaa on naistoimittajilla, jotka muiden uhkien lisäksi voivat joutua kokemaan seksuaalista ahdistelua, syrjintää ja miehiä suosivia asenteita työssään.
Kolumbian lippu ja talojen raunioita

YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit

Kolumbiassa tapettiin viime vuonna enemmän ihmisoikeusaktivisteja kuin missään muualla. Etenkin etnisten ryhmien ja alkuperäiskansojen ryhmät ovat tulilinjalla.
Autiotalo maantien laidassa

Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?

Eurooppa-vetoiseen maailmantalouteen integroituminen, onnekas ajoitus ja osittain sattumanvaraiset tapahtumat – siinä syitä köyhän Suomen vaurastumiseen, listaa aiheesta kirjan toimittanut emeritusprofessori Juhani Koponen.

Tuoreimmat

Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
Ammattitaitoa vähätellään, haastateltavat ahdistelevat – Kaksi toimittajaa kertoo, millaisia ongelmia naistoimittajat kohtaavat Meksikossa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Tasapainoilu kahden kulttuurin välillä ei ole aina helppoa – Amina Mohamed on suomensomalialainen, ja monelle ulkopuoliselle se on ongelma
Miten nälkämaa-Suomesta tuli hyvinvointivaltio – Ja olisiko siitä esimerkiksi nykyisille kehitysmaille?
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Johtavat järjestöt boikotoivat G20-kokouksen järjestöfoorumia, jota johtaa tänä vuonna Saudi-Arabia – ”Farssimainen maineenpuhdistusyritys”
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”
Kehitysmaat leikkaavat rajusti julkisen sektorin menoja velkoja maksaakseen – ”Maailman pitää herätä köyhien maiden kasvavaan velkakriisiin”
Pelastakaa Lapset: Syyrian Idlibissä tapettu vuoden ensimmäisellä viikolla lapsi päivittäin