Uutiset

Vasemmiston menestys odotettua suurempi: <br>NEPAL ÄÄNESTI RAUHALLISESTI

Nepalilaiset äänestivät sunnuntaina vilkkaasti ja rauhallisesti

KU- KATMANDU / JUHA REKOLA

Tiistaina Katmandussa paistoi aurinko. Sen vaikutusta lisäsivät kymmenet tuhannet auringon kuvin koristetut liput ja banderollit, joita pääkaupungin vaalivoittoa riemuitsevat nuoret heiluttelivat kaduilla, ikkunoista ja autojen katoilla.

Aurinko oli Nepalin yhdistyneen Kommunistisen puolueen CPN (UML) vaalitunnus, joka pääkaupungissa peittosi Kongressipuolueen lopulta kansanedustajapaikoin 4 - 1.

Vasemmiston voiton makoisuutta Katmandussa lisäsi se, että he pudottivat parlamentista pääministeri K.P. Bhattarain lisäksi myös Kongressin "ylimmän johtajan" Ganesh Man Singhin vaimon ja pojan.

-Kyllä me olemme nyt onnellisia. Voitto pääkaupungissa oli psykologisesti tärkeä, vaikka koko maan tulokset saadaankin myöhemmin, myönsi CPN:n toimistossa puolueen kansallisen neuvoston jäsen Gopal Shakye.

UURNAT KYLISTÄ AASIN SELÄSSÄ

Kun koko valtakunnan kansanedustajanpaikoista oli tiistai- iltana selvinnyt kolmannes, näyttivät pääkilpailijat etenevän käsi kädessä, Kongressi muutaman paikan edellä koko ajan.

-Me toivomme yhä voivamme muodostaa vasemmistohallituksen yhdessä pienryhmien ja sitoutumattomien kanssa, sanoi Shakye.

-Se taitaisi olla, muutamaa Intian osavaltiota lukuunottamatta, ensimmäinen kerta, kun kommunistit valittaisiin valtaan vapailla vaaleilla, kommentoi intialainen tarkkailija. Vuonna 1991, se olisi kyllä jotakin se!

Joka tapauksessa vaalitulos osoittaa jo nyt, että kolmanneksi pyöräksi pyrkineet vanhan Panchayat- vallan jälkeläisistä koostuneet "Kansallisdemokraattiset puolueet" saavat kerätä korkeintaan murusia voittajien pöydästä.

-Se aika on nyt lopulta historiaa, sanoi tyytyväinen nuori vaalivirkailija.

Lopullista vaalitulosta saadaan odottaa, kunnes sinetöidyt uurnat kuljetetaan kaukaisimmista vuoristokylistä jalan tai aasin selässä lähimpään laskentakeskukseen. Puolet nepalilaisista asuu kylissä, joista on lähimmälle tiellekin vähintään yhden päivän matka.

LIPPUUN LEIMATTIIN HAKARISTI

Nepalilaiset äänestivät sunnuntaina vilkkaasti ja rauhallisesti. Äänestysprosentin maan 32 vuoteen ensimmäisissä monipuoluevaaleissa odotetaan nousevan yli 60:een, eikä levottomuuksiakaan ole sattunut kuin muutamassa paikassa.

Nepalilaiset äänestivät taivasalla, kuittasivat äänestyslipun peukalonjäljellään ja löivät siihen hindulaisen hakaristileiman valitsemansa puolueen kuvatunnuksen kohdalle. Vain viidennes nepalilaisista osaa lukea.

Vaali- innostuksen symboleiksi nousivat Himalajan vanhukset. Amerikkalainen vaalitarkkailija kertoi Biratnagarissa nähneensä 70- vuotiaan pojan taluttavan vaaliuurnalle 104- vuotiasta isäänsä. Äänestämässä kävi myös 126- vuotiaaksi väitetty Badhuram Chaudary.

Kuka hyvänsä nämä vaalit lopulta voittaakin, saa Nepalin hallitus hoitaakseen yhden maailman vaikeimmista ongelmista. Maa ei millään kykene elättämään nopeasti kasvavaa väestöään, josta puolet elää jo nyt köyhyysrajan alapuolella.

Kehityksen suunta, kehitysapu ja ympäristökysymykset tulevat olemaan suuria kysymyksiä, kun Nepalissa ryhdytään vaalien jälkeen opettelemaan demokratian arkipäivää.

© Muista tekijänoikeudet

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika hiekkaisella ruohomaalla, taustalla taipunut puu.

Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot

Madagaskarin humanitaarinen kriisi on vuodesta toiseen maailman aliuutisoiduimpien kriisien listalla. Tänä vuonna maa voi päätyä otsikoihin traagisesta syystä: sen eteläosissa yli 1,35 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä vaikean kuivuuden takia. Rutiköyhän maan kriisi on sekä ihmisen että luonnon aiheuttama, eikä helppoja ratkaisuja ole olemassa.
Vihreitä lehtikasveja pellolla.

Finnwatch: Suomessa käytettävä brasilialainen soija voi kiihdyttää metsäkatoa – Lihantuottajat eivät pysty jäljittämään soijaa tiloille asti

Moni suomalainen lihantuottaja käyttää kyllä sertifioitua soijaa, mutta käytännössä soijaa ei pystytä jäljittämään, selviää Finnwatchin tuoreesta selvityksestä.
Nainen puolilähikuvassa.

Suomessa asuva ihmisoikeusaktivisti Itohan Okundaye mukaan uuteen ihmiskaupasta selvinneiden kansainväliseen valtuustoon

Etyjin ihmiskaupasta selvinneiden valtuusto antaa valtioille suosituksia siitä, miten ihmiskauppaa pitäisi torjua. Nigerialaistaustainen Itohan Okundaye, 30, on yksi sen jäsenistä.
Miehiä istumassa maassa, toisella puolella rauhanturvaajia tuoleilla.

Yli 100 000 paennut Sudanin Darfurissa – Väkivalta alkoi pian rauhanturvaajien lähdettyä

Noin 250 ihmistä on kuollut tammikuun puolivälin jälkeen tapahtuneessa kahdessa kahakassa. YK pelkää, että väkivalta kasvaa, kun vanhat jännitteet nousevat taas pintaan.
Mielenosoittajia pinkkien kylttien kanssa

Bidenin hallinto luopuu Trumpin kauden tuhoisasta kehitysyhteistyön aborttisäännöstä – Vaikutukset jatkuvat vielä pitkään

Trumpin aikana kansainväliset järjestöt eivät ole saaneet Yhdysvaltain rahoitusta, jos ne ovat edes puhuneet työssään abortista. Säännön hyödyt ovat olleet minimaaliset ja haitat valtavat.

Luetuimmat

Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
PlayStation 5:n julkaisusta uutisoitiin viime vuonna 26 kertaa enemmän kuin kymmenestä humanitaarisesta kriisistä, selviää tuoreesta vertailusta
Kauppasaarto ei Kuuban järjestelmää kaada, mutta hyvät suhteet Yhdysvaltoihin voivat sen tehdä, sanoo Kuubasta kirjan kirjoittanut toimittaja Antti Halinen
Kaivosjätti Rio Tintoa syytetään ympäristörikoksista Papua-Uudessa-Guineassa – Vuosikymmeniä kaivoksen sulkemisen jälkeen kuparia valuu edelleen jokiin
Luontodokumenteista tuttua Madagaskaria piinaa unohdettu nälkäkriisi – ”Humanitaarinen katastrofi voi tulla muutaman kuukauden sisällä”, sanoo WFP:n maajohtaja Jean-Luc Siblot
Mikromuovia löytyi Pohjoiselta jäämereltä runsain mitoin – Syyttävä sormi osoittaa vaatteiden tekokuituihin
Israel on rokottanut kansalaisiaan koronaa vastaan ennätystahtia – Miehitettyjen alueiden palestiinalaiset ovat jääneet ilman
Epävarmassa maailmassa yhä useampi kiinnostuu ekokylässä asumisesta – Keuruun ekokylässä elää tavallisia ihmisiä, ei ”kajahtaneita tyyppejä uimassa vastavirtaan”
WWF:n raportti: Sademetsien hurja kato heikentää myös suojaa tartuntatauteja vastaan – “Meidän pitää pikaisesti korjata luontosuhteemme“
”Häpeällinen hyökkäys demokratiaa ja sen edustajia vastaan” – Washingtonin levottomuudet tuomitaan laajasti