Vapaustaistelija halusi jäädä vankilaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vapaustaistelija halusi jäädä vankilaan

"Olen liian vanha, nimeni on jo kaikissa papereissa, enää sitä ei voi muuttaa", huokaisee Namibian tunnetuin vapaustaistelija, nykyisin vankila-asioista vastaava ministeri Andimba Toivo ya Toivo, 79.

"Minulla on suomalainen nimi, koska te halusitte kolonialisoida meidät psykologisesti", hän jatkaa. Silmät kuitenkin pilkahtavat. Suomalaiset ovat Toivo ya Toivolle läheisiä. Hyvässä ja pahassa, kuten hän sanoo.

Suomalaiset käännyttivät hänen isänsä kristityksi ja antoivat tälle suomalaisen nimen. He vierottivat namibialaisia omista perinteistään ja tavoistaan. Toisaalta suomalaiset antoivat heille koulutusta ja sittemmin auttoivat maan itsenäistymisprosessissa.

"Lähetyssaarnaajat olivat hyväksi ja pahaksi", Toivo Toivonpoika toistaa. Hän yllättyy kuullessaan, että Lähetysseuran työntekijöitä on maassa enää neljä. Enimillään heitä on 133 vuoden aikana ollut yli sata.

Nyt vanha vapaustaistelija on Suomessa tutustumassa maamme vankiloihin. Jospa täältä löytyisi jotakin ideoita tai ratkaisuja kotiin vietäväksi.


"EHKÄ MINUT OMIEN VANKILAKOKEMUSTENI takia nimitettiin tähän virkaan", ministeri puuskahtaa. Toivo ya Toivo vietti 16 vuotta pahamaineisessa Robben Islandin vankilassa. Sellitoverina oli toinen legenda, Nelson Mandela.

Vankilatuomio oli 20 vuotta ja hänta askarruttaa edelleenkin, miksi hänet yllättäen vapautettiin neljä vuotta etuajassa.

"Sanoin monta kertaa että en halua lähteä. Koin häpeäksi jättää muita tovereitani sinne enkä tiennyt mitä minun suhteeni aiottiin. Myös äitini kehotti minua jäämään vankilaan. Mutta kiistely ei johtanut mihinkään, minut vapautettiin vuonna 1984. Sen jälkeen olin maanpaossa itsenäistymiseen vuoteen 1990 saakka."

Mandelaa, Etelä-Afrikan nyt jo eläkkeellä olevaa presidenttiä, Toivo ya Toivo tapaisi mielellään, mutta sepä ei ole helppoa.

"Hän tuntuu olevan hyvin varattu, saavuttamattomissa", entinen taistelutoveri tokaisee.


"HALUAISIN PARANTAA OLOSUHTEITA vankiloissa, mutta minulla ei ole rahaa. Ei yhtään!"

"Nyt rakennamme nuorille vangeille omaa vankilaa. Rakentajat ovat vanhempia vankeja ja asuvat töiden aikana heidän kanssaan ja opettavat heille omat konnankoukkunsa. Samalla aids ja huumeet leviävät."

Vankilaministeriä myös rasittavat keskenään tappelevat gangsterikaverit, jotka - kaiken lisäksi - uhkaavat vaatia hallitukselta korvauksia siitä, ettei se pysty suojelemaan heitä väkivallalta vankiloissa.

"Kiven sisällä vangit oppivat joitakin ammattitaitoja, mutta vapauduttuaan he eivät voi saada työtä rikosrekisterinsä takia. Miten heitä voisi siis sopeuttaa takaisin yhteiskuntaan?"

Toivo ya Toivo myöntää olevansa turhautunut työhönsä. Edeltänyt kaivosministerin virka oli paljon antoisampi. Namibia maaperässä on mm. runsaasti kaasua sekä uraania, sinkkiä, kultaa ja timantteja.

"Ikävä kyllä emme itse kontrolloi rikkauksiamme. Esim. meidän timanttimme ovat maailman suurimpia ja laadultaan parhaita, mutta emme tiedä mitä timanttiyhtiö NAMDEBissa tapahtuu, vaikka omistamme siitä puolet. Ja kansainvälinen De Beer -yhtiö hoitaa kaiken myynnin", hän sanoo suorasukaisesti.



NAMIBIAN VAPAUTUSLIIKE SWAPO muuttui itsenäisyyden jälkeen puolueeksi ja nauttii edelleen väestön yli kahden kolmasosan kannatusta. Swapon johtaja, Sam Nujoma, on perustuslain muutoksella valittu kolmanneksikin kaudeksi presidentiksi. Olot ovat niin rauhalliset, ettei maasta juuri kantaudu uutisia.

"Kristinusko ja demokratia ovat länsimaista tuotuja, mutta ne ovat hyviä asioita", Andimba Toivo ya Toivo sanoo. "Tosin nykyajan kristinusko on erilaista kuin se mihin minut kasvatettiin. Ehkä olen konservatiivinen, mutta minusta nyt ollaan liian vapaamielisiä."

"Itsenäisyys on unelmieni täyttymys. Minut voi haudata kuuden jalan syvyyteen onnellisena miehenä."

Julkaisija: HS

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia