Vapaan ja avoimen lähdekoodin määritelmä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vapaan ja avoimen lähdekoodin määritelmä

Free Software -termissä "free" tarkoittaa vapaata: ohjelmistot ovat vapaasti saatavilla ja levitettävissä, niiden toimintaa voi vapaasti tutkia ja ohjelmistoja voi kehittää tai muokata omiin tarpeisiin soveltuvaksi. Ilmaisiakin vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistot voivat olla, mutta se ei ole määräävä tekijä.

Englannin "free" voidaan kääntää suomeksi sekä muodossa "ilmainen" että "vapaa". Free Software -termissä "free" tarkoittaa ennen kaikkea vapaata, vaikka ohjelmistot samanaikaisesti ovat periaatteessa myös ilmaisia (ohjelmistojen jakelusta tosin voidaan periä hinta). Ohjelmistot voidaan luokitella vapaaksi, jos ne täyttävät neljä ehtoa:

  • niitä voi vapaasti käyttää;
  • niitä voi tutkia ja muokata omia tarpeita vastaaviksi;
  • ohjelmistoja voi levittää eteenpäin ja
  • ohjelmistoista voi kehittää parempia ja toimivampia versioita sekä julkaista nämä versiot.

Vapaat ohjelmistot poikkeavat siis ratkaisevasti tavanomaisista kaupallisista ohjelmistoista, joiden käyttäminen edellyttää ohjelmistolisenssin ostamista. Näitä ohjelmia voi ainoastaan vapaasti käyttää, mutta niiden tutkiminen on mahdotonta, eikä niitä voi muokata paremmiksi. Levittäminen eteenpäin on ehdottomasti kielletty.

Jotta ohjelmia voidaan tutkia tai niiden toimivuutta parantaa, on käyttäjien kyettävä lukemaan ohjelmistokoodia, joka kutsutaan lähdekoodiksi. Vapaiden ohjelmistojen lähdekoodi on avoin. Käytännössä se tarkoittaa, että ohjelmasta on saatavilla ohjelmointikielellä kirjoitettu versio, joka on julkaistu esimerkiksi jollakin verkkosivulla. Tätä lähdekoodia käyttäjä voi tutkia ja kehittää - tietenkin sillä edellytyksellä, että hallitsee käytetyn ohjelmointikielen.

Kaupallisten, ohjelmistolisenssien myyntiin perustuvien ohjelmistojen lähdekoodia ei voi lukea, sillä se on muodoltaan "salakielistä", lukukelvotonta merkkisotkua. Näin ollen ohjelmia pystyy kyllä käyttämään, mutta niiden koodeja ei voi tutkia tai muuttaa. Ohjelmistosta ei siten voi itse korjata tietoturva-aukkoja ja muita käyttäjälle ongelmallisia ominaisuuksia tai kehittää ohjelmistoista uusia kieliversioita.

Markkinoilla on runsaasti ilmaisia ohjelmia, jotka eivät kuitenkaan ole vapaita. Esimerkiksi Microsoftin internet-selain Internet Explorer on ilmainen ohjelmisto, mutta sen lähdekoodi on suljettu. Tässä oppaassa vapailla ohjelmistoilla tarkoitetaan nimenomaan vapaaseen ja avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmistoja; ilmaisia ne voivat myös olla, mutta se ei ole ratkaiseva ominaisuus.


Linkkejä:

Open Source Initiative
Free Software Foundation, GNU-projekti
Wikipedia: avoin lähdekoodi ja vapaa ohjelmisto

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia