Vapaakauppasopimus voi heikentää Thaimaan terveydenhuoltoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vapaakauppasopimus voi heikentää Thaimaan terveydenhuoltoa

Kansalaisjärjestöt pelkäävät halpojen rinnakaislääkkeiden saannin vaikeutumista, jos EU ajaa suurten lääkeyritysten etuja vapaakauppaneuvotteluissa.

(IPS) -- Eurooppalaisia ja thaimaalaisia kansalaisjärjestöjä huolestuttavat Euroopan unionin ja Thaimaan väliset neuvottelut vapaakaupasta. Järjestöt pelkäävät, että EU asettaa vaatimuksia, jotka voivat heikentää Thaimaan julkista terveydenhuoltoa.

Neuvottelut käsittelevät esimerkiksi maailman kauppajärjestön WTO:n sopimusta immateriaalioikeuksista. Sopimus koskee myös lääkkeiden patentteja.

Edullisten rinnakkaislääkkeiden saanti Thaimaassa voi joutua vaakalaudalle, jos EU ajaa suurten lääkeyritysten etuja.

"Suuret lääkefirmat haluavat korkeammat hinnat lääkkeilleen, kun taas Thaimaan kaltainen valtio tarvitsee halvempia rinnakkaislääkkeitä", sanoo Leila Bodeux kehitysapuun keskittyvästä hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamista.

Oxfam kehuu Thaimaan julkista terveydenhuoltojärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa palvelut kaikille kansalaisille. Järjestön mukaan Thaimaassa on oltava mahdollisuus ostaa halpoja lääkkeitä, jotta terveydenhoito toimisi jatkossakin hyvin.

Thaimaalainen terveydenhuoltojärjestelmä on saanut kansainvälistä kiitosta. Esimerkiksi 80 prosenttia hiv- ja AIDS-potilaista on saatu lääkehoidon piiriin. Rinnakkaislääkkeitä valmistetaan muun muassa Intiassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia