Uutiset

Vapaaehtoisvälitystä ghanalaisittain

Kansainvälisten vapaaehtoisjärjestöjen rinnalle syntyy vähitellen myös LoszuGhanan tapaisia paikallisia organisaatioita.
LoszuGhana-järjestö toimii Kumasissa. (Kuva: DamienHR / Flickr.com / cc 2.0)

Kansainvälisten vapaaehtoisjärjestöjen rinnalle syntyy vähitellen pienempiä, paikallisin voimin pyöritettäviä organisaatiota, kirjoittaa Sini Virtanen global.finland.fi:ssä. Yksi tällainen on Ghanan Kumasiin perustettu LoszuGhana-järjestö, joka on kahden vuoden aikana välittänyt kaupungin ympäristöön noin 50 vapaaehtoista, muun muassa Saksasta, Ruotsista ja Suomesta.

Ennen LoszuGhanaa sen 27-vuotiaat perustajat Douglas Yaw ja Nana Yaw Asare työskentelivät Maailmanvaihto ry:n kattojärjestössä, International Cultural Youth Exchangessa vapaaehtoisten yhteyshenkilöinä. Kansainvälisen organisaation toiminnan ja sen ongelmien näkeminen herätti ajatuksen oman vapaaehtoisjärjestön perustamisesta.

Virtasen mukaan LoszuGhana toimii ainoastaan vapaaehtoisten antamien ylläpitomaksujen varassa. Järjestössä työskentelee kolme henkilöä, joista kukaan ei saa työstään palkkaa. Valtio ei tue toimintaa ja kehitysapuvaroistakin suuri osa menee kansainvälisten toimijoiden ja yritysten käyttöön. Lisäksi järjestön rekisteröinti, ammattimaisen taloushallinnon pyörittäminen ja perusrahoituksen hankkiminen voivat aiheuttaa uudelle järjestölle taloudellisia haasteita.

Nuorukaisten ammatinvalinta ei siis ole kaikista helpoin ja tavanomaisin. Opettajan koulutus olisi mahdollistanut Yaw'lle hyvän työn ja säännölliset tulot, mutta hän koki tärkeämmäksi muiden auttamisen, Virtanen toteaa.

"Vaikka isäni teki töitä kuntoutuskeskuksessa, oli vaikeaa selittää perheelleni, miksi en lähdekään kouluun opettajaksi tekemään rahaa. Minulla on nimittäin myös nuorempi veli ja velvollisuus pitää hänestä rahallisesti huolta. Vanhempani ovat kuitenkin loppujen lopuksi ymmärtäneet, miksi teen mitä teen”, kertoo Yaw.

Tällä hetkellä LoszuGhanan vapaaehtoiset avustavat orpojen katulasten perhekotien rakentamista. Toinen tärkeä projekti on kumasilainen vammaisten kuntoutuskeskus, jossa on pulaa ammattitaitoisesta henkilökunnasta ja välineistä. Toiminnan jatkumisen kannalta on tärkeää, että vapaaehtoisten tulo Kumasiin jatkuu tasaisena virtana, Virtanen muistuttaa.

kehitysyhteistyövapaaehtoisuus Ghana

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kaksi hymyilevää miestä vierekkäin

Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa

”Puskutraktoriksi” kutsuttu Tansanian presidentti sulkee medioita, irtisanoo julkisesti virkamiehiä ja ahdistelee kriitikoitaan. Länsimaat ja ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan, mutta maan sisältä kuuluu toisenlaisiakin ääniä. Toimittaja Gasirigwa Mwitan mielestä Tansaniaa ei pitäisi arvostella samalla mittapuulla kuin länsimaita.
Maissipelto

Zimbabwen ruokakriisi pahin vuosikymmeneen – Puolet väestöstä vaarassa

Talousongelmat ja sään ääri-ilmiöt ovat ajaneet Zimbabwen vakavaan ruokapulaan. ”Suurin osa tapaamistani lapsista oli pienikasvuisia ja alipainoisia”, kertoi YK:n erityisraportoija Hilal Elver vierailunsa jälkeen.
Eu-lippuja ikkunanpokien takana

EU ottaa pian askeleen kohti hiilineutraaliutta – Suurimpia vastaanpanijoita ovat Tsekki, Unkari ja Puola

YK:n ilmastokokous on parhaillaan käynnissä Madridissa, mutta ensi viikolla järjestetään myös toinen tärkeä kokous, jossa Eurooppa-neuvoston on määrä sopia hiilineutraalista EU:sta. Suomella on puheenjohtajamaana tärkeä rooli.
Neonvärinen jalkapallo nurmikolla, taustalla jalat

Harrastuspiireissä kitketään rasismia ja syrjintää – ”Nuorten ja lasten Suomi on paljon aiempaa monikulttuurisempi”

Punainen kortti rasismille -kampanja on käynyt rasismin kimppuun urheilun avulla jo yli 15 vuoden ajan. Projektipäällikkö Ilari Äijälän mukaan urheilu on hyvä tapa ottaa rasismi puheeksi ja nykyinen nuori sukupolvi kasvaa aiempaa avoimemmassa Suomessa.
Nainen kivikkoisella rinteellä

Argentiinan ylängöllä saadaan vettä kalliosta – Alkuperäiskansa on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset

Punan ylängön paikallisyhteisöt rakensivat vuorenrinteitä 33 kilometriä laskeutuvan maanalaisten putkien järjestelmän, joka painovoiman avulla pumppaa jäätikön vettä kyliin. Ilmastonmuutos on pahentanut alueen vesipulaa.