Uutiset

Vapaaehtoisvälitystä ghanalaisittain

Kansainvälisten vapaaehtoisjärjestöjen rinnalle syntyy vähitellen myös LoszuGhanan tapaisia paikallisia organisaatioita.
LoszuGhana-järjestö toimii Kumasissa. (Kuva: DamienHR / Flickr.com / cc 2.0)

Kansainvälisten vapaaehtoisjärjestöjen rinnalle syntyy vähitellen pienempiä, paikallisin voimin pyöritettäviä organisaatiota, kirjoittaa Sini Virtanen global.finland.fi:ssä. Yksi tällainen on Ghanan Kumasiin perustettu LoszuGhana-järjestö, joka on kahden vuoden aikana välittänyt kaupungin ympäristöön noin 50 vapaaehtoista, muun muassa Saksasta, Ruotsista ja Suomesta.

Ennen LoszuGhanaa sen 27-vuotiaat perustajat Douglas Yaw ja Nana Yaw Asare työskentelivät Maailmanvaihto ry:n kattojärjestössä, International Cultural Youth Exchangessa vapaaehtoisten yhteyshenkilöinä. Kansainvälisen organisaation toiminnan ja sen ongelmien näkeminen herätti ajatuksen oman vapaaehtoisjärjestön perustamisesta.

Virtasen mukaan LoszuGhana toimii ainoastaan vapaaehtoisten antamien ylläpitomaksujen varassa. Järjestössä työskentelee kolme henkilöä, joista kukaan ei saa työstään palkkaa. Valtio ei tue toimintaa ja kehitysapuvaroistakin suuri osa menee kansainvälisten toimijoiden ja yritysten käyttöön. Lisäksi järjestön rekisteröinti, ammattimaisen taloushallinnon pyörittäminen ja perusrahoituksen hankkiminen voivat aiheuttaa uudelle järjestölle taloudellisia haasteita.

Nuorukaisten ammatinvalinta ei siis ole kaikista helpoin ja tavanomaisin. Opettajan koulutus olisi mahdollistanut Yaw'lle hyvän työn ja säännölliset tulot, mutta hän koki tärkeämmäksi muiden auttamisen, Virtanen toteaa.

"Vaikka isäni teki töitä kuntoutuskeskuksessa, oli vaikeaa selittää perheelleni, miksi en lähdekään kouluun opettajaksi tekemään rahaa. Minulla on nimittäin myös nuorempi veli ja velvollisuus pitää hänestä rahallisesti huolta. Vanhempani ovat kuitenkin loppujen lopuksi ymmärtäneet, miksi teen mitä teen”, kertoo Yaw.

Tällä hetkellä LoszuGhanan vapaaehtoiset avustavat orpojen katulasten perhekotien rakentamista. Toinen tärkeä projekti on kumasilainen vammaisten kuntoutuskeskus, jossa on pulaa ammattitaitoisesta henkilökunnasta ja välineistä. Toiminnan jatkumisen kannalta on tärkeää, että vapaaehtoisten tulo Kumasiin jatkuu tasaisena virtana, Virtanen muistuttaa.

kehitysyhteistyövapaaehtoisuus Ghana

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

mies puolilähikuvassa puutarhakeinussa.

Eläkkeelle jäävä avustustyön veteraani Kalle Löövi on huolissaan avun politisoitumisesta – ”Retoriikka on menossa todella huonoon suuntaan”

Lähes 50 vuotta erilaisissa Punaisen Ristin tehtävissä toiminut kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi on nähnyt humanitaarisen avun sektorin ammattimaistumisen ja tehostumisen. Hänen mukaansa juuri nyt on tehtävä työtä sen eteen, että apu säilyy yhä puolueettomana eikä sitä hyödynnetä propagandavälineenä.
Auto kuraisella maantiellä ja ihmisiä.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on valtava maatalouspotentiaali, mutta jopa 40 prosenttia ruuasta ei koskaan pääse markkinoille

Muun muassa huonot tiet vaikeuttavat paikallisten maanviljelijöiden liiketoimintaa ja luovat kysyntää halvalle tuontiruualle Afrikassa. Yksi ratkaisu voisi olla investointi kaupunkimaatalouteen, sanoo tutkija Daniele Fattibene.
YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Mark Lowcock

Jemen taas lähellä nälänhätää, varoittaa YK – ”Valitettavasti ne, jotka voisivat auttaa, pääosin valitsevat olla tekemättä niin”

Monet avunantajamaat eivät ole toteuttaneet lupauksiaan toimittaa Jemeniin lisää apua, ja samaan aikaan konfliktin osapuolet eivät päästä apua perille. Noin yhdeksän miljoonan ihmisen apua on jo jouduttu leikkaamaan.
Keltainen mielenosoituskyltti, jossa lukee I welcome refugees, il faut protéger les réfugiées

Järjestöt vaativat Suomea ottamaan lisää vastuuta Morian turvapaikanhakijoista

Suomi on ilmoittanut ottavansa vastaan tulipalon tuhoamasta Kreikan Moriasta 11 ilman huoltajaa olevaa alaikäistä turvapaikanhakijaa, mutta määrä sisältyy jo keväällä tehtyyn päätökseen. Nyt tarvitaan lisää tekoja, vaaditaan järjestöjen kannanotossa.
YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ulkoministeri sanoi sen minkä voi, mutta vesittikö se rauhanliikkeen tavoitteet?

Niin vihreät, sdp kuin vasemmistoliittokin kannattivat muutama vuosi sitten liittymistä ydinaseet kieltävään sopimukseen. Sitten puolueet pääsivät hallitukseen ja tavoite ajettiin kauas horisonttiin. Rauhanliikkeen pitää vaatia päättäjiltä sanoja ja vahtia tekoja, kirjoitttaa rauhanjärjestö Sadankomitean hallitukseen kuuluva Jarmo Pykälä.