Uutiset

Vapaaehtoisvälitystä ghanalaisittain

Kansainvälisten vapaaehtoisjärjestöjen rinnalle syntyy vähitellen myös LoszuGhanan tapaisia paikallisia organisaatioita.
LoszuGhana-järjestö toimii Kumasissa. (Kuva: DamienHR / Flickr.com / cc 2.0)

Kansainvälisten vapaaehtoisjärjestöjen rinnalle syntyy vähitellen pienempiä, paikallisin voimin pyöritettäviä organisaatiota, kirjoittaa Sini Virtanen global.finland.fi:ssä. Yksi tällainen on Ghanan Kumasiin perustettu LoszuGhana-järjestö, joka on kahden vuoden aikana välittänyt kaupungin ympäristöön noin 50 vapaaehtoista, muun muassa Saksasta, Ruotsista ja Suomesta.

Ennen LoszuGhanaa sen 27-vuotiaat perustajat Douglas Yaw ja Nana Yaw Asare työskentelivät Maailmanvaihto ry:n kattojärjestössä, International Cultural Youth Exchangessa vapaaehtoisten yhteyshenkilöinä. Kansainvälisen organisaation toiminnan ja sen ongelmien näkeminen herätti ajatuksen oman vapaaehtoisjärjestön perustamisesta.

Virtasen mukaan LoszuGhana toimii ainoastaan vapaaehtoisten antamien ylläpitomaksujen varassa. Järjestössä työskentelee kolme henkilöä, joista kukaan ei saa työstään palkkaa. Valtio ei tue toimintaa ja kehitysapuvaroistakin suuri osa menee kansainvälisten toimijoiden ja yritysten käyttöön. Lisäksi järjestön rekisteröinti, ammattimaisen taloushallinnon pyörittäminen ja perusrahoituksen hankkiminen voivat aiheuttaa uudelle järjestölle taloudellisia haasteita.

Nuorukaisten ammatinvalinta ei siis ole kaikista helpoin ja tavanomaisin. Opettajan koulutus olisi mahdollistanut Yaw'lle hyvän työn ja säännölliset tulot, mutta hän koki tärkeämmäksi muiden auttamisen, Virtanen toteaa.

"Vaikka isäni teki töitä kuntoutuskeskuksessa, oli vaikeaa selittää perheelleni, miksi en lähdekään kouluun opettajaksi tekemään rahaa. Minulla on nimittäin myös nuorempi veli ja velvollisuus pitää hänestä rahallisesti huolta. Vanhempani ovat kuitenkin loppujen lopuksi ymmärtäneet, miksi teen mitä teen”, kertoo Yaw.

Tällä hetkellä LoszuGhanan vapaaehtoiset avustavat orpojen katulasten perhekotien rakentamista. Toinen tärkeä projekti on kumasilainen vammaisten kuntoutuskeskus, jossa on pulaa ammattitaitoisesta henkilökunnasta ja välineistä. Toiminnan jatkumisen kannalta on tärkeää, että vapaaehtoisten tulo Kumasiin jatkuu tasaisena virtana, Virtanen muistuttaa.

kehitysyhteistyövapaaehtoisuus Ghana

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tutkija Anna Härri

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija

Kongon kobolttivyöhykkeellä työskentelee lapsia ja aikuisia surkeissa oloissa. Suuryritykset vakuuttavat hankkivansa raaka-aineensa vastuullisista lähteistä, mutta käytännössä koboltin tuotantoketjua on hyvin vaikea jäljittää, sanoo tutkija Anna Härri. Hän selvittää parhaillaan, olisiko mahdollista rakentaa täysin eettinen kannettava tietokone.
KÄsi pitelee 50 euron seteliä, taustalla Suomen lippu

Valtiovarainministeriön talousarvioesitys: Kehitysyhteistyövaroihin tulossa ensi vuonna tuntuva korotus

Etenkin kehitysyhteistyöjärjestöille on luvassa lisärahaa ensi vuonna. Viime hallituskauden leikkauksia edeltävälle tasolle kehitysyhteistyövarat eivät palaa, mutta järjestöjen kattojärjestö Fingossa ollaan esitykseen silti tyytyväisiä.
Terveystyöntekijä antaa lapselle rokotteen

Ebolaorpojen määrä kaksinkertaistunut Kongossa, yli 500 lasta myös kuollut tautiin

Yli vuoden kestänyt ebolaepidemia on vaikuttanut erityisesti lapsiin. Tautiin kuolleiden lasten määrä on kasvanut ja yhä useampi on myös menettänyt vanhempansa, kertovat avustusjärjestöt.
Merta, lunta ja vuoria Huippuvuorilla

Tutkimus: Mikromuovi saastuttaa myös ilmaa – Jopa Huippuvuorten luminäytteistä löytyi muovia

Tuoreen tutkimuksen mukaan mikromuovi kulkeutuu ilmateitse lumeen. Se herättää kysymyksen siitä, paljonko ihmiset hengittävät sitä, tutkijat varoittavat.

Luetuimmat

Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset
YK pyytää lisäapua Zimbabween – Meneillään on pahin nälkäkriisi koskaan