Vanhukset astuivat protestien kärkeen Nicaraguassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vanhukset astuivat protestien kärkeen Nicaraguassa

Vaatimus minimieläkkeestä keräsi laajan tukijoukon seniorikansalaisten rintamaan, kirjoittaa José Adán Silva.

(IPS) -- Eläkkeettä jääneiden vanhusten asiasta paisui laaja yhteiskunnallinen protesti vasemmiston hallitsemassa Nicaraguassa.

Ikäihmisten kansallinen liitto (Unam) järjesti 17. kesäkuuta kaupunkien sosiaalivirastoihin mielenosoituksia. Niissä vaadittiin eläkettä liiton 15 000 jäsenelle, joilta se oli evätty liian lyhyen työuran vuoksi.

Unamin puheenjohtaja Porfirio García, 72, kertoo, että ajatuksena oli jatkaa sosiaalitoimistojen valtausta, kunnes kaikille taattaisiin lailla minimieläke. Liikehdintä kuitenkin laajeni pääkaupungin Managuan kaduille.

"Joko saamme eläkkeen tai kuolemme kadulle", entinen kirvesmies García vakuuttaa. "Vaatimus esitettiin ensi kerran 2007, ja sen jälkeen 1 500 vanhusta on kuollut ilman eläkettä", hän jatkaa.

Sana levisi somessa

Seniorit häädettiin kovin ottein sosiaalitoimistoista. Seuraavana päivänä Unam päätti tukkia pääsyn keskusvirastoon Managuassa. Seurasi yhteenottoja henkilökunnan ja vartijoiden kanssa.

Kun poliisi yritti hajottaa mielenosoituksen, viesti apua tarvitsevista vanhuksista levisi sosiaalisessa mediassa, ja syntyi yllättävä solidaarisuusliike.

Paikalle kerääntyi opiskelijoita, lähikorttelien asukkaita, taiteilijoita, yksityislääkäreitä, ihmisoikeusaktivisteja sekä yritysten, oppositiopuolueiden, uskontokuntien ja järjestöjen edustajia.

He toivat useita päiviä mieltään osoittaneille unamilaisille lääkkeitä, ruokaa ja vettä, mutta poliisi esti avun perillepääsyn.

”Heidät haluttiin näännyttää nälkään, janoon ja sairauksiin”, paheksuu Nicaraguan ihmisoikeuskeskuksen puheenjohtaja Vilma Núñez.

Leiri tuhottiin

Ainakin 12 nuorta pidätettiin, 7 poliisia loukkaantui ja noin 70 vanhusta vietiin ensiapuun terveysongelmien vuoksi.

Aamuyöllä 22. kesäkuuta alueelle hyökkäsi 300 hallitsevan sandinistipuolueen nuorisoliittolaista, valtion työntekijöitä sekä eläkkeellä olevia poliiseja ja sotilaita. He tuhosivat leirin, jossa majaili noin 200 vanhusta ja 60 nuorta, ihmisoikeuskeskus raportoi.

Sosiaalihallinnon päällikkö Roberto José López Gómez ilmoitti, ettei laitos pysty maksamaan eläkkeitä vajaan työuran tehneille. Hänen mukaansa heitä on 54 000 ja jokaiselle kuuluisi 40–100 euroa kuussa.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega vakuutti, että valtio maksaa 33 euron kuukausiavustusta 8 000 eläkkeettömälle. Unamin mukaan tuki on evätty sen jäseniltä. Hallitus kutsui sittemmin järjestön neuvottelemaan tilanteesta.

Nicaragua on Latinalaisen Amerikan köyhin maa Haitin jälkeen, ja yli 40 prosenttia kuusimiljoonaisesta väestöstä on vähävaraisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia