Uutiset

Vanhukset astuivat protestien kärkeen Nicaraguassa

Vaatimus minimieläkkeestä keräsi laajan tukijoukon seniorikansalaisten rintamaan, kirjoittaa José Adán Silva.
(Kuva: Robert Goodier / cc 2.0)

(IPS) -- Eläkkeettä jääneiden vanhusten asiasta paisui laaja yhteiskunnallinen protesti vasemmiston hallitsemassa Nicaraguassa.

Ikäihmisten kansallinen liitto (Unam) järjesti 17. kesäkuuta kaupunkien sosiaalivirastoihin mielenosoituksia. Niissä vaadittiin eläkettä liiton 15 000 jäsenelle, joilta se oli evätty liian lyhyen työuran vuoksi.

Unamin puheenjohtaja Porfirio García, 72, kertoo, että ajatuksena oli jatkaa sosiaalitoimistojen valtausta, kunnes kaikille taattaisiin lailla minimieläke. Liikehdintä kuitenkin laajeni pääkaupungin Managuan kaduille.

"Joko saamme eläkkeen tai kuolemme kadulle", entinen kirvesmies García vakuuttaa. "Vaatimus esitettiin ensi kerran 2007, ja sen jälkeen 1 500 vanhusta on kuollut ilman eläkettä", hän jatkaa.

Sana levisi somessa

Seniorit häädettiin kovin ottein sosiaalitoimistoista. Seuraavana päivänä Unam päätti tukkia pääsyn keskusvirastoon Managuassa. Seurasi yhteenottoja henkilökunnan ja vartijoiden kanssa.

Kun poliisi yritti hajottaa mielenosoituksen, viesti apua tarvitsevista vanhuksista levisi sosiaalisessa mediassa, ja syntyi yllättävä solidaarisuusliike.

Paikalle kerääntyi opiskelijoita, lähikorttelien asukkaita, taiteilijoita, yksityislääkäreitä, ihmisoikeusaktivisteja sekä yritysten, oppositiopuolueiden, uskontokuntien ja järjestöjen edustajia.

He toivat useita päiviä mieltään osoittaneille unamilaisille lääkkeitä, ruokaa ja vettä, mutta poliisi esti avun perillepääsyn.

”Heidät haluttiin näännyttää nälkään, janoon ja sairauksiin”, paheksuu Nicaraguan ihmisoikeuskeskuksen puheenjohtaja Vilma Núñez.

Leiri tuhottiin

Ainakin 12 nuorta pidätettiin, 7 poliisia loukkaantui ja noin 70 vanhusta vietiin ensiapuun terveysongelmien vuoksi.

Aamuyöllä 22. kesäkuuta alueelle hyökkäsi 300 hallitsevan sandinistipuolueen nuorisoliittolaista, valtion työntekijöitä sekä eläkkeellä olevia poliiseja ja sotilaita. He tuhosivat leirin, jossa majaili noin 200 vanhusta ja 60 nuorta, ihmisoikeuskeskus raportoi.

Sosiaalihallinnon päällikkö Roberto José López Gómez ilmoitti, ettei laitos pysty maksamaan eläkkeitä vajaan työuran tehneille. Hänen mukaansa heitä on 54 000 ja jokaiselle kuuluisi 40–100 euroa kuussa.

Nicaraguan presidentti Daniel Ortega vakuutti, että valtio maksaa 33 euron kuukausiavustusta 8 000 eläkkeettömälle. Unamin mukaan tuki on evätty sen jäseniltä. Hallitus kutsui sittemmin järjestön neuvottelemaan tilanteesta.

Nicaragua on Latinalaisen Amerikan köyhin maa Haitin jälkeen, ja yli 40 prosenttia kuusimiljoonaisesta väestöstä on vähävaraisia.

kansalaisoikeudetpolitiikka Nicaragua Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Omelijoita ompelukoneidensa takana tehtaassa

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta

Kehityttyvien maiden resursseista iso osa menee velkojen korkoihin, kun niitä tarvittaisiin koronakriisistä kärsivien ihmisten auttamiseen, sanoo Botswanan entinen kauppaministeri Bogolo Joy Kenewendo.
Puolilähikuva naisesta

Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään

Keniassa naisia suljetaan ulos poliittisesta päätöksenteosta pitämällä kokouksia öisin ja päättämällä asioista ”poikien klubeissa”, sanoo Nairobin maakuntakokouksen entinen edustaja Asha Abdi. Koronan vuoksi politiikan tasa-arvoon tähtäävät aloitteet ovat jääneet taka-alalle.
Syyrian lippu kahden muun lipun välissä.

Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”

Luoteis-Syyriassa elää noin 4,2 miljoonaa ihmistä, joista monet pakolaisia. Jos virus leviää, esimerkiksi vanhuksilla ja kroonisia tauteja sairastavilla on vain pienet mahdollisuudet selvitä, varoittaa terveysjärjestö UOSSM.
Nainen puolilähikuvassa piikkilangalla varustetun betoniaidan edessä.

Siviilikriisinhallinta tukee konfliktista toipuvia maita vankemman tulevaisuuden rakentamisessa

Sisäministeriön alaisuudessa toimiva Kriisinhallintakeskus lähettää asiantuntijoita siviilikriisinhallintatehtäviin maailmalle. Koulutusasiantuntija Sari Rautarinta on ollut komennuksella Sudanissa, Afganistanissa ja Ukrainassa. Työ on pitkäjänteistä, ja sen merkitys on nähtävissä vasta vuosien kuluttua, hän sanoo.

Tuoreimmat

Botswanan Bogolo Joy Kenewendo: Velat ja pääomapako syövät kehittyviltä mailta resursseja koronakriisin hoidosta
Keniassa naispoliitikko joutuu sietämään julkisia nöyryytyksiä ja väkivallalla uhkailua – Korona hidastaa tasa-arvokehitystä entisestään
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”
Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö
Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa
Intialaisnaiset keksivät keinon vähentää muovia – Maatuva terveysside vähentää jätekuormaa ja tarjoaa elinkeinon
Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”