Uutiset Tasa-arvo

Vanhempainvapaa ei houkuta isiä Kuubassa

Kuubassa on Latinalaisen Amerikan mittakaavassa harvinainen puolen vuoden vanhempainvapaa isille, mutta sitä on hyödyntänyt ani harva.
Kuubassa isoäidit ovat perinteisesti hoitaneet lapsenlapsiaan. Lakiuudistus lupaa työssä käyville isovanhemmille mahdollisuuden pitää perhevapaata. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

Kuuba pohtii parannuksia työssä käyvien äitien asemaan samalla, kun sukupuolten tasa-arvo on yhä kaukana vanhemmuudesta. Yksi syy on se, että miehet eivät käytä nykyisiäkään etujaan.

Kuuba sääti vuonna 2003 ensimmäisenä Latinalaisen Amerikan maana miehille oikeuden puolen vuoden vanhempainvapaaseen imetyskauden päätyttyä. Jos vaimo on kuollut tai hylännyt perheen, mies voi pitää vuoden hoitovapaan.

Tilastojen mukaan vain 125 miestä hyödynsi oikeuttaan vapaaseen vuosina 2003–2013. Kuubassa on 11,2 miljoonaa asukasta ja naisista on työelämässä 97 prosenttia.

Vuoden 2012 väestönlaskennan mukaan Kuuban lapsista 49 prosenttia asuu molempien vanhempiensa kanssa, 38 prosenttia on yhden vanhemman – lähes aina äidin – huostassa ja 13 prosenttia muun sukulaisen hoidossa.

Syntyvyys on Kuubassa maanosan alhaisin ja väestö ikääntyy nopeasti. Lapsia syntyy 1,71 naista kohti eli saman verran kuin Suomessa. Väestön uusiutuminen vaatisi ainakin 2,1 lasta naista kohti.

Lomaa myös isovanhemmille

Työssä käyvien naisten äitiyttä koskevaa lakia uudistettiin viimeksi vuonna 2011, ja nyt se on jälleen pöydällä. Aihetta tutkinut sosiologi Magela Romero sanoo, että viilaamisen varaa jää vieläkin, jos halutaan edistää vanhempien tasa-arvoa. Nyt laki ei edes mainitse työssä käyvää isää.

Isoäideillä on ollut perinteisesti tärkeä rooli lastenhoitajina, joten lakiuudistus lupaa työssä käyville isovanhemmille vapaata vauvaikäisten lastenlasten hoitamiseen.

Romeron mukaan uudistus pyrkii huomioimaan yhteiskunnan viime aikaisia muutoksia.

Yksityisellä sektorilla työskentelevät naiset, joilla on kaksi tai useampia alle 17-vuotiaita lapsia, saavat 50 prosentin huojennuksen valtion tuloverosta. Vähintään kahden lapsen perheille luvataan helpotuksia päiväkotimaksuihin ja lasten kouluaterioihin.

Valtion palveluksessa oleva nainen saa äitiyslomakorvauksen palkan päälle, jos hän palaa töihin ennen vuoden loman loppumista. Kahta työtä tekevän naisen kuuluu saada äitiyden suomat edut molemmista.

Taloudellinen haaste

Kansalaisten palaute uudistusehdotuksista on ollut myönteistä. Moni kuitenkin toivoo, että etuja parannetaan vielä lisää.

Lapsen saaminen Kuubassa voi olla taloudellinen rasite ja suuri haaste. "Meilläkään ei ole ollut helppoa, ja harva ikäisemme pari on saavuttanut vastaavan taloudellisen itsenäisyyden", sanoo toimittaja Mayra García, 30, joka odottaa esikoistaan viimeisillään.

Hän ryhtyi miehensä kanssa hankkimaan lasta vasta, kun heillä oli oma asunto sekä molemmilla turvattu työ ja taloudellinen asema.

Vaikka Kuubassa maksetaan naisille ja miehille samaa palkkaa samasta työtä, naiset tienaavat kuitenkin vähemmän. Syynä on usein se, että heillä on enemmän lasten tai muiden perheenjäsenten hoitamisesta aiheutuvia poissaoloja.

Tasa-arvokysymyksiin erikoistunut psykologi Aida Torralbas uskoo, että äitiyslain uudistus voi toimia sysäyksenä, joka herättää miehet pitämään ainakin lyhyen vanhempainloman lapsen syntymän jälkeen, kuten monissa maissa jo tapahtuu.

Tasa-arvo genderväestö Kuuba Suomen IPS

Lue myös

Tyttö hämärässä rakennuksessa sivuprofiilikuvassa

Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista

Maria Väkiparta haastatteli Somalimaassa nuoria miehiä, jotka vastustivat sukuelinten silpomista, mutta näkivät miesten valta-aseman silti luonnollisena. Jotta ilmiöön voitaisiin puuttua, silpomisen vastaisessa työssä on edistettävä arvoja, jotka ovat yhteisiä sekä paikalliselle kulttuurille että ihmisoikeusperiaatteille, hän sanoo.
Käsi pitelee hiv-testipakkausta

Sukupuolisyrjintä lisää naisten ja tyttöjen hiv-riskiä – Uusi raportti vaatii muutoksia hiv-politiikkaan

Joka viikko yli 6 000 nuorta naista ja tyttöä saa hiv-tartunnan, muistuttaa YK:n aids-järjestö. Muun muassa koulunkäynnin on todettu vähentävän tartuntariskiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista