Vanhat siirtomaat nousevat Portugalin avuksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vanhat siirtomaat nousevat Portugalin avuksi

Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluva Itä-Timor on ilmoittanut halukkuutensa auttaa entistä emämaataan Portugalia ostamalla sen velkoja. Myös Brasilia aikoo sijoittaa Portugaliin.

Maailman köyhimpiin valtioihin kuuluva Itä-Timor on ilmoittanut halukkuutensa auttaa entistä emämaataan Portugalia ostamalla sen velkoja.

Itä-Timor itsenäistyi vasta vuonna 2002. Viimeisen neljännesvuosisadan sitä hallitsi Indonesia ja sitä ennen noin 400 vuotta Portugali.

Itä-Timorin presidentti José Ramos-Horta kertoi hiljan Macaon-vierailullaan, että hänen maansa hallitus on päättänyt sijoittaa öljytulojaan aiempaa monipuolisemmin.

Ramos-Hortan mukaan Portugalissa houkuttelevat tuottoisat kokonaan tai osin valtion omistuksessa olevat yritykset esimerkiksi telekommunikaation ja uusiutuvan energian alalla.

Portugali on kiitellyt ystävyydenosoitukseksi Itä-Timorin sijoitushanketta, joka saattaa alustavien tietojen mukaan nousta noin 700 miljoonaan euroon.

Toinenkin entinen siirtomaa, Brasilia, kaavailee sijoituksia Portugaliin, ja kolmas, Angola, on jo ostanut osakkeita Portugalin suurimmasta öljy-yhtiöstä, yksityistetystä Galp Energiasta.

Brasilian suurin teleyhtiö Oi aikoo hankkia ensi vuonna kymmenen prosenttia Portugalin suurimman yksityisen yrityksen, Portugal Telecomin, osakkeista. Kaupan arvoksi ennakoidaan lähes 900 miljoonaa euroa.

Portugali on vakavissa talousvaikeuksissa. Valtiontalouden vaje oli viime vuonna 9,3 prosenttia, ja tälle vuodelle ennakoidaan 8,4 prosentin vajetta.

Brasilian ja Itä-Timorin sijoitukset eivät riitä ratkaisuksi. Niillä on asiantuntijoiden mukaan kuitenkin tuntuvaa taloudellista, ja Itä-Timorin tapauksessa myös symbolista, arvoa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia