Valtapuolueen voittokulku jatkuu Tansaniassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valtapuolueen voittokulku jatkuu Tansaniassa

Opposition mukaan vaalien ääniä peukaloitiin, mutta kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan vaalit olivat reilut.

Tansaniassa yli 50 vuotta valtaa pitäneen CCM-puolueen ehdokas John Magufuli on valittu maan presidentiksi. Maan oppositio on kuitenkin kiistänyt vaalituloksen ja syyttänyt vaaleja vilpillisiksi.

Magufuli sai Tansanian vaalikomission mukaan 58,46 prosenttia lokakuun lopulla pidettyjen vaalien äänistä, kertoo uutissivusto EurActiv. Magufuli astuu näin kaksi kautta vallassa olleen puoluetoverinsa Jakaya Kikweten tilalle Tansanian presidentiksi.

CCM-puolue voitti myös parlamenttivaalit, mutta se sai aiempaa pienemmän enemmistön, kertoo brittilehti Guardian.

Magufulin voittoa povattiin ennakkoon täpärämmäksi, ja toiseksi jäänyt opposition ehdokas Edward Lowassa vaatikin äänten uudelleenlaskentaa jo ennen tulosten julkistusta. Hänen mukaansa vaalien sähköistä ääntenlaskentajärjestelmää oli manipuloitu.

EU:n tarkkailijoiden alustavan lausunnon (pdf) mukaan vaalit sujuivat pääosin kuitenkin hyvin, vaikka pieniä ongelmia olikin. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on kiitellyt Tansaniaa rauhanomaisista vaaleista.

EU ja muut tarkkailijat ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa siitä, että Tansaniaan kuuluva puoliautonominen Zanzibarin saari mitätöi äänestyksen. Saaren opposition mukaan kyseessä on yritys mitätöidä sen vaalivoitto. Mitätöinnin on pelätty johtavan väkivaltaan, ja lauantaina saarella räjähtikin kaksi pommia.

Tansaniaa on perinteisesti pidetty yhtenä Afrikan poliittisesti vakaimmista maista. Maa itsenäistyi Britanniasta vuonna 1961 ja siirtyi monipuoluedemokratiaan vuonna 1995. CCM-puolue on käytännössä pitänyt valtaa maan itsenäistymisestä lähtien.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia