Valonpilkahdus Sahelin ruokakriisissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Valonpilkahdus Sahelin ruokakriisissä

Alustavat satoennusteet lupaavat hyvää, mutta järjestöjen mukaan vielä ei ole aihetta huokaista helpotuksesta.

Ruokakriisistä koko vuoden kärsineelle Sahelin alueelle odotetaan YK:n ja länsiafrikkalaisten alueellisten toimijoiden tekemän ennusteen mukaan keskimääräistä parempaa satoa.

Avustusjärjestö Oxfam sekä länsiafrikkalaisten viljelijöiden järjestö ROPPA kuitenkin varoittavat, että se ei tarkoita, että apua pitäisi vähentää. Apua pitäisi paremminkin lisätä, jotta viljelijöitä ja paimentolaisia voitaisiin auttaa selviytymään kuivuudesta, jatkuvasta köyhyydestä ja poliittisesta epävakaudesta.

Toistuvat kuivuudet ja syvään juurtunut köyhyys ovat ajaneet Sahelin alueen valtioissa yli 18 miljoonaa ihmistä ruokapulan partaalle. Järjestöt muistuttavat, että monet ihmiset ovat menettäneet tulonsa ja miljoonat tarvitsevat apua toipumisessa. Monet viljelijät eivät ole päässeet kylvötöihin, ja nyt he tarvitsevat etenkin siemeniä, työkaluja ja lannoitteita.

Vaikka satoennuste on parantunut, ongelmana ovat edelleen Malin konflikti sekä tulvat, jotka ovat tuhonneet monilla alueilla tuhansia hehtaareita maata, Oxfam muistuttaa. Maliin odotetaan edelleen konfliktin vuoksi aiempaa heikompaa satoa.

Lisäksi monilla alueilla ruuan hinta hipoo edelleen pilviä. Esimerkiksi Malin pääkaupungissa Bamakossa hirssin hinta oli elokuussa 96 prosenttia neljän vuoden keskiarvoa korkeammalla. Nälänhätiä tarkkaileva FEWSNET kuitenkin ennustaa, että sadokorjuun lähestyessä lokakuussa hinnat laskevat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia