Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Välimerellä hukkunut tänä vuonna jopa 1 600

Viimeisin tragedia saattoi viedä jopa 700 ihmisen hengen.
(Kuva: Massimo Relsig / cc 2.0)

Välimerellä hukkuneiden siirtolaisten määrä on monikymmenkertaistunut viime vuoden alkuun verrattuna. Kuluvan vuoden uhrimäärän arvioidaan nousseen noin 1 600:aan viime viikonloppuna, kun jopa 700 ihmistä hukkui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Tragedia on Välimeren pahin miesmuistiin.

Puisessa kalastusveneessä kuljetettiin jopa 950:tä matkustaja, joista suurin osa hukkui, kun vene kaatui Libyan aluevesillä noin 180 kilometrin päässä Italian Lampedusan saaresta. Vain muutamaa päivää aiemmin Välimerellä upposi samanlainen vene, jonka mukana hukkui noin 400 siirtolaista.

Hukkuneita on jo lähes puolet viime vuoden hukkuneiden kokonaismäärästä. Taustalla on Italian meripelastusoperaation Mare Nostrumin lopettaminen viime vuonna. Tilalla on huomattavasti pienempi EU-operaatio, jonka suppeutta järjestöt ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ovat jo pitkään kritisoineet.

"EU seisoo kädet ristissä, kun sadat kuolevat sen rannoille. Nämä kuolemat olisi voitu välttää, jos EU olisi aloittanut aidon etsintä- ja pelastusoperaation", sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian apulaisjohtaja Judith Sunderland.

EU:n ulkopolitiikan johtaja Federica Mogherini ilmoitti viikonlopun tragedian jälkeen, että asiasta keskustellaan tänään Luxemburgissa EU:n ulkoministerikokouksessa. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on ilmoittanut harkitsevansa erityiskokousta asian vuoksi.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan viime vuonna Etelä-Eurooppaan saapui noin 219 000 siirtolaista Välimeren kautta. Yli 3 500 menetti henkensä. Tänä vuonna tulijoita on ollut yli 35 000.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa ihmisoikeudetpakolaisetsiirtolaisuusEU Human Rights Watch

Lue myös

Valkoisesta pressusta rakennettu hökkeli, jossa teksti I need to go to UK

Amnesty: Ranskan poliisi on käyttänyt väkivaltaa siirtolaisia ja näiden auttajia vastaan

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan poliisi on tiukentanut keinojaan estääkseen vapaaehtoisia auttamasta siirtolaisia pahamaineisella Calais’n alueella sekä Grand-Synthessä. Myöskään siirtolaiset eivät välty väkivallalta: afganistanilaismies kertoi poliisin virtsanneen hänen telttansa päälle.
EU-lippuja Euroopan komission rakennuksen edessä

EU vetää aluksensa Välimeren siirtolaisoperaatiosta – ”Vastuuton ja holtiton päätös”

EU-maat ovat sopineet jatkavansa siirtolaisten salakuljetuksen vastaista operaatio Sophiaa, mutta jatkossa Välimerellä ei enää partioi laivoja, jotka voisivat pelastaa siirtolaisia. Järjestöt syyttävät unionia ihmisten hylkäämisestä merelle, sillä myöskään kansalaisjärjestöjen laivoja ei enää partioi Välimerellä.
Refugees welcome -kyltti rakennuksen seinässä

Uusi tutkimus: Suomen politiikka heikentänyt pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden asemaa, kotoutumiseen kiinnitetty liian vähän huomiota

Siirtolaisuusinstituutin julkaiseman kokoomateoksen mukaan nykyinen turvapaikkapolitiikka vaikeuttaa turvapaikanhakijoiden elämää monin tavoin. Tutkijatohtori Eveliina Lyytinen peräänkuuluttaa enemmän laillisia väyliä tulla hakemaan turvaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Muovipressuilla peitetty asumus ja pyykkejä kuivumassa

Väkivalta kärjistyy Burkina Fasossa, yli 200 000 paennut kodeistaan – YK: Humanitaarinen hätätila

Viime vuonna Malissa alkaneet levottomuudet ovat levinneet Burkina Fasoon ja maata uhkaa nyt paha ruokapula, YK:n elintarvikejärjestö FAO varoittaa.
Mies puhaltaa savua suustaan

Sota huumeita vastaan ei ole toiminut – Puoli miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain käytön vuoksi

YK:n tuoreen tilaston mukaan 35 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii huumeriippuvuudesta. Kuolleisuuslukuja kasvattavat pätevän hoidon ja hoitopaikkojen puute.
Lasta rokotetaan

Raportti: Joka kymmenes lapsi jää ilman rokotteita – Rokotuskattavuuden kasvu pysähtynyt 2010-luvulla

Maailmassa 20 miljoonaa lasta, valtaosa kaikkein köyhimpiä, jää ilman rokotteiden antamaa suojaa, käy ilmi WHO:n ja Unicefin tuoreesta raportista. Samaan aikaan länsimaissa kasvava rokotevastaisuus on nostanut tuhkarokkotartuntojen määrän ennätyslukemiin Euroopassa.