Väkivaltarikollisuus kääntyi kasvuun Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivaltarikollisuus kääntyi kasvuun Brasiliassa

Rion faveloita eli kaupunkislummeja saatiin takavuosina rauhoitettua, mutta nyt ampumavälikohtaukset ovat taas yleistyneet. Tutkija on huolissaan poliisin yltyneestä väkivallankäytöstä.

Turvallisuusjoukkojen sotilaita Rio de Janeirossa

Brasilian asevoimat tulivat elokuussa poliisin avuksi Jacarezinhon favelaan Rio de Janeirossa. Kuva: Vladimir Platonow / Agencia Brazil, IPS.

(IPS) -- Väkivaltarikollisuus yltyi alkuvuodesta poliittisen sekasorron ja talouslaman kurimuksessa rämpivässä Brasiliassa.

Rion faveloita eli kaupunkislummeja saatiin takavuosina rauhoitettua, mutta nyt ampumavälikohtaukset ovat taas yleistyneet. Menehtyneiden joukossa on paljon sivullisia, mukaan lukien syntymätön vauva.

Brasilian kansantuote kutistui vuosien 2015 ja 2016 aikana yhteensä 7,2 prosenttia, eikä kasvusta ole vieläkään tietoa. Työttömyys on lisääntynyt Riossa ja sen ympäristössä.

”En usko, että talouskriisi olisi aiheuttanut rikollisuuden kasvun näin nopeasti”, Cándido Mendes -yliopiston väkivallan tutkija Silvia Ramos sanoo. Häntä huolestuttaa eniten poliisin yltynyt väkivallankäyttö.

Poliisi teloittaa

Yksi poliisi kuoli 11. elokuuta Jacarézinhon favelassa, minkä jälkeen alueella tapettiin kahdessa viikossa seitsemän ihmistä ja kahdeksan haavoittui. Useimmat uhrit olivat alueen asukkaita, joilla ei tiedetä olleen mitään tekemistä alkuperäisen yhteenoton kanssa.

”Se vaikuttaa poliisin summittaiselta kostolta, en tiedä kenen käskystä. Poliisi ryhtyi sotaan favelan asukkaita vastaan”, Ramos sanoo.

Hänen mukaansa poliisin raakuudet ovat osasyy väkivallan ja rikollisuuden yltymiseen Riossa. Vaikutukset tuntuvat myös nuorten elämässä, kun toistuvat ammuskelut ovat pakottaneet sulkemaan kouluja useina päivinä.

Rion viranomaiset ovat kirjanneet 2 723 henkirikosta vuoden ensipuoliskolla, kasvua on yli kymmenen prosenttia edellisvuodesta. Poliisi on surmannut 581 oletettua rikollista, 45 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

”Joukossa on monia teloituksia, jotka jäävät rankaisematta”, Ramos sanoo. Hän on nähnyt videoita, joissa poliisi ampuu maassa makaavia ihmisiä ja ihmettelee, miten vähän poliiseja on kuollut yhteenotoiksi väitetyissä tilanteissa.

Rauha katosi

Rion poliisi aloitti vuonna 2008 faveloiden rauhoittamisohjelman, joka ulottui 38 alueelle ja toi hyviä tuloksia järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Nyt on palattu vastakkainasetteluun.

Riossa on kaikkiaan 78 favelaa ja niissä asuu reilu viidennes kaupungin 6,5 miljoonasta asukkaasta. Vuonna 2000 kaupungissa tehtiin 46,7 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti. Viime vuonna luku oli enää 20,4.

Tänä vuonna huippuluvut kirjattiin ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, jonka jälkeen tilanne hiukan tasaantui. ”Kasvu saattaa olla tilapäistä, on liian varhaista puhua pysyvästä lisäyksestä”, sanoo väkivallan tutkija Julio Jacobo Waiselfisz, joka ylläpitää Brasilian väkivaltakarttaa.

Hänen kotikaupungissaan Recifessä alkuvuoden murhaluvut olivat 39 prosenttia edellisvuotista korkeammat. Myös siellä kasvu painottui tammi-maaliskuulle.

”Talouskriisillä on osuutta asiaan, kuten myös turvallisuusmenojen leikkauksilla”, Waiselfisz arvioi.

Rikollisuus uudistuu

”Rikollisuus on muuttunut. Aiemmin ryhmät olivat paikallisia. Nyt kansalliset ja kansainväliset rikollisorganisaatiot hoitelevat huumekauppaa ja aseiden salakuljetusta”, Waiselfisz sanoo.

Uudet organisaatiot ovat usein syntyneet vankiloissa, kun paikalliset rikollispomot ovat yhdistäneet voimiaan. Brasilian 207 miljoonasta asukkaasta oli vuoden 2015 tilaston mukaan vankilassa lähes 600 000.

Brasilia johtaa maailman murhatilastoja. Vuonna 2015 maassa rekisteröitiin 58 467 väkivaltaista kuolemaa.

Rion osavaltiossa surmattiin samana vuonna 98 poliisia, useimmat heistä vapaa-ajalla. ”Monilla poliiseilla on sivutoimia, joista osa kytkeytyy rikollisuuteen”, Ramos huomauttaa.

Viime vuosien paljastusten mukaan lähes koko Brasilian poliittinen johto on sekaantunut korruptioon. ”Se ruokkii väkivaltaa ja rikollisuutta niin poliisin piirissä kuin koko yhteiskunnassakin”, Ramos sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia