Uutiset

Väkivaltakuolemien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Välimeren itäpuolen maissa

Itsemurhat sekä väkivaltaiset kuolemat yleistyvät hurjaa vauhtia Välimeren itäpuolisissa maissa. Esimerkiksi Syyriassa sota ja väkivalta ovat yleisin kuolinsyy.
Hautausmaa Kabulissa Afganistanissa
Väkivaltakuolemat ovat yleistyneet Välimeren itäpuolella sijaitsevissa maissa. Kuvassa hautausmaa Kabulissa Afganistanissa. (Kuva: Lauras Eye / CC BY-ND 2.0)

Itsemurhat, murhat ja seksuaalinen väkivalta lisääntyvät Välimeren itäpuolen maissa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, käy ilmi laajasta akateemisesta tutkimuksesta. Konfliktit sekä muu väkivalta aiheuttivat sen mukaan alueella yli 200 000 kuolemaa vuonna 2015.

”-- Väkivalta on luomassa lasten ja nuorten aikuisten menetetyn sukupolven. Lähi-idän tulevaisuus on synkkä, ellemme keksi tapaa tuoda alueelle vakautta”, sanoo tutkimuksen päätekijä, tohtori Ali Mokdad tiedotteessa.

Useista artikkeleista koostuvan tutkimuksen teki Washingtonin yliopistoon kuuluva terveysmittauksen instituutti IHME. Siinä tarkasteltiin 22:ta Aasian, Lähi-idän ja Pohjois- sekä Itä-Afrikan maata, joissa elää yli 600 miljoonaa ihmistä.

Vuonna 2015 lähes 30 000 ihmistä päätyi alueella itsemurhaan ja 35 000 kuoli muuten väkivaltaisen kuoleman. Itsemurhat kasvoivat sata prosenttia ja muut väkivaltakuolemat 152 prosenttia verrattuna vuoteen 1990. Muualla maailmassa oli vastaavana aikana kasvua 19 ja 12 prosenttia, tutkimuksesta selviää.

Sota ja väkivalta olivat vuonna 2015 tärkeimmät kuolinsyyt Syyriassa, Jemenissä, Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa. Väkivallan lisäksi myös ei-tarttuvat taudit sekä mielenterveysongelmat ovat yleistyneet. Etenkin mielenterveyden ammattilaisista on huutava pula, tutkimuksessa kerrotaan.

”Viime vuosina monien maiden terveydessä tapahtunut edistys on hidastunut ja useat jo hallinnassa olleet terveysongelmat kehittyvät uudelleen. Tutkimus osoittaa selvästi, että alueen tuleva terveys on vaarassa”, Mokdad sanoo.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Public Health -lehdessä.

konfliktiterveys

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.