Uutiset Venezuelan kehitys

Väkivalta tahrannut Venezuelan protesteja

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan yhteenotoista hallitusta vastustavien sekä sitä tukevien ryhmien ja poliisin välillä, joissa on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt sekä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vaativat Venezuelaa tutkimaan viime viikon hallitutuksenvastaisten mielenosoitusten yhteydessä tapahtuneet väkivaltaisuudet, joissa kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen ja yli 60:n haavoittuneen.

Pääkaupunki Caracasissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista on syytetty sekä presidentti Nicolás Maduron vastustajia että kannattajia ja myös Venezuelan poliisia, jonka raportoidaan käyttäneen vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Sekä Maduro että opposition edustajat ovat julkisesti sanoutuneet irti väkivallasta ja kehottaneet kannattajiaan rauhanomaisiin keinoihin.

"Viranomaisten täytyy osoittaa seisovansa sanan- ja kokoontumisvapauden takana varmistamalla, että ihmiset voivat osallistua mielenosoituksiin pelkäämättä tulevansa pahoinpidellyksi, pidätetyksi tai jopa surmatuksi", Amnesty Internationalin Guadalupe Marengo toteaa järjestön tiedotteessa.

Järjestöt ovat myös huolestuneita toimittajien häirinnästä mielenosoitusten yhteydessä ja vaativat, että medialle ja ihmisoikeusaktivisteille turvataan mahdollisuus raportoida mielenosoituksista.

Myös Latinalaisten Amerikan valtioiden yhteistyöjärjestö Mercosur on ottanut kantaa Venezuelan tilanteeseen tuomitsemalla väkivallan ja osoittamalla tukensa maan demokraattisesti valitulle hallitukselle

Keskiviikkona kiinni otetuista noin 100 ihmisestä on edelleen 13 pidätettynä. Myös venezuelaisia Maduron eroon tähtäviin mielenosoituksiin kehottanut oppositiojohtaja Leopoldo López on pidätetty epäiltynä väkivaltaisuuksien lietsomisesta. Human Rights Watch on vaatinut, että Lópezille varmistetaan oikeudenmukainen oikeudenkäynti. 

Levottomuudet ovat jatkoa kaksi viikkoa kestäneille opiskelijavetoisille mielenosoituksille, joiden takana on kansainvälisen lehdistön mukaan turhautuminen inflaatiosta kärsivään talouteen, lisääntyneeseen rikollisuuteen sekä joidenkin kuluttajatuotteiden loppumiseen kaupoista.

Venezuelan kehitys ihmisoikeudetsananvapauskansalaisyhteiskunta Venezuela Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Venezuelan lippu Euroopan parlamentin istuntosalissa osallistujien pöytien edustalla

Näkökulma: Oikeusjuttuun Nicolás Maduroa vastaan voi olla kansanterveydellisiä perusteita

Lääketieteen professori Akash Goel ehdottaa, että kansainvälinen rikostuomioistuin nostaisi Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa vastaan syytteen rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syynä on kansan näännyttäminen nälkään.
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ja YK:n pääsihteeri António Guterres kättelevät

Tutkijat vaativat YK:ta julistamaan Venezuelaan täyden humanitaarisen kriisin – ”Terveysjärjestelmä on romahtamassa”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sekä Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat tekivät vuoden ajan työtä selvittääkseen Venezuelan kriisin laajuuden. Niiden mukaan maan viranomaiset eivät voi enää piilotella todellisuutta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nuori mies istuu sohvalla, taustalla punainen seinä

Yksin tulleiden alaikäisten perheenyhdistämisestä on tehty Suomessa poikkeuksellisen vaikeaa – ”Kotoutuisin sata kertaa paremmin, jos he olisivat täällä”

Perheenyhdistäminen on Suomessa esimerkiksi Ruotsiin ja Norjaan verrattuna niin vaikeaa, ettei moni edes yritä. Esimerkiksi afganistanilaisia hakijoita rajoittaa sääntö, jonka mukaan heidän pitää jättää hakemuksensa Intiassa. Opiskelijat Shayegh Adeli ja Ali Nazari uskovat, että he menestyisivät paremmin, jos perhe olisi tukemassa.
Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.