Uutiset Venezuelan kehitys

Väkivalta tahrannut Venezuelan protesteja

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan yhteenotoista hallitusta vastustavien sekä sitä tukevien ryhmien ja poliisin välillä, joissa on kuollut ainakin kolme ihmistä.

Ihmisoikeusjärjestöt sekä YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto vaativat Venezuelaa tutkimaan viime viikon hallitutuksenvastaisten mielenosoitusten yhteydessä tapahtuneet väkivaltaisuudet, joissa kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen ja yli 60:n haavoittuneen.

Pääkaupunki Caracasissa tapahtuneista väkivaltaisuuksista on syytetty sekä presidentti Nicolás Maduron vastustajia että kannattajia ja myös Venezuelan poliisia, jonka raportoidaan käyttäneen vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Sekä Maduro että opposition edustajat ovat julkisesti sanoutuneet irti väkivallasta ja kehottaneet kannattajiaan rauhanomaisiin keinoihin.

"Viranomaisten täytyy osoittaa seisovansa sanan- ja kokoontumisvapauden takana varmistamalla, että ihmiset voivat osallistua mielenosoituksiin pelkäämättä tulevansa pahoinpidellyksi, pidätetyksi tai jopa surmatuksi", Amnesty Internationalin Guadalupe Marengo toteaa järjestön tiedotteessa.

Järjestöt ovat myös huolestuneita toimittajien häirinnästä mielenosoitusten yhteydessä ja vaativat, että medialle ja ihmisoikeusaktivisteille turvataan mahdollisuus raportoida mielenosoituksista.

Myös Latinalaisten Amerikan valtioiden yhteistyöjärjestö Mercosur on ottanut kantaa Venezuelan tilanteeseen tuomitsemalla väkivallan ja osoittamalla tukensa maan demokraattisesti valitulle hallitukselle

Keskiviikkona kiinni otetuista noin 100 ihmisestä on edelleen 13 pidätettynä. Myös venezuelaisia Maduron eroon tähtäviin mielenosoituksiin kehottanut oppositiojohtaja Leopoldo López on pidätetty epäiltynä väkivaltaisuuksien lietsomisesta. Human Rights Watch on vaatinut, että Lópezille varmistetaan oikeudenmukainen oikeudenkäynti. 

Levottomuudet ovat jatkoa kaksi viikkoa kestäneille opiskelijavetoisille mielenosoituksille, joiden takana on kansainvälisen lehdistön mukaan turhautuminen inflaatiosta kärsivään talouteen, lisääntyneeseen rikollisuuteen sekä joidenkin kuluttajatuotteiden loppumiseen kaupoista.

Venezuelan kehitys ihmisoikeudetsananvapauskansalaisyhteiskunta Venezuela Amnesty InternationalHuman Rights Watch

Lue myös

Venezuelan lippu Euroopan parlamentin istuntosalissa osallistujien pöytien edustalla

Näkökulma: Oikeusjuttuun Nicolás Maduroa vastaan voi olla kansanterveydellisiä perusteita

Lääketieteen professori Akash Goel ehdottaa, että kansainvälinen rikostuomioistuin nostaisi Venezuelan presidenttiä Nicolás Maduroa vastaan syytteen rikoksista ihmisyyttä vastaan. Syynä on kansan näännyttäminen nälkään.
Venezuelan presidentti Nicolás Maduro ja YK:n pääsihteeri António Guterres kättelevät

Tutkijat vaativat YK:ta julistamaan Venezuelaan täyden humanitaarisen kriisin – ”Terveysjärjestelmä on romahtamassa”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch sekä Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat tekivät vuoden ajan työtä selvittääkseen Venezuelan kriisin laajuuden. Niiden mukaan maan viranomaiset eivät voi enää piilotella todellisuutta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset