Uutiset

Väkivalta synnyttää aavekaupunkeja Meksikoon

Huumejengit taistelevat oopiumireitin hallinnasta.
(Kuva: Nick Kenrick / cc 2.0)

(IPS) -- Meksikolaisessa Santa Ana del Águilan kylässä ei ole enää poliisia, pappia eikä kauppiasta. Myös puolet asukkaista on paennut. Huumeväkivalta synnyttää aavekaupunkeja Meksikon köyhille seuduille.

Vajaan 800 asukkaan kylä sijaitsee Guerreron osavaltiossa Águila-vuoren juurella. Maan väkivaltaisimpiin kuuluva osavaltio nousi otsikoihin viime vuonna 43 opiskelijan katoamistapauksen vuoksi. Águila-vuoresta on tullut huumejengien tukikohta.

Kylän talojen ja kauppojen ikkunat ja ovet on teljetty. Myös terveyskeskus ja koulut on suljettu. Yksi koulu avasi ovensa joululoman jälkeen sillä seurauksella, että sen opettaja siepattiin toisena koulupäivänä. Perhe ei ole saanut lunnasrahoja kokoon.

Sieppauksia ja kiristystä

Aavekylä kuuluu isompaan Ajuchitlán del Progreson kuntaan. Se ja viereinen San Miguel Totolapan ovat väkivallan pahimmin runtelemia koko Guerrerossa.

Huumekartellit, kuten La Familia Michoacana ja Guerreros Unidos, taistelevat vallasta. Kyse on heroiinin valmistuksessa tarvittavien oopiumiunikkojen tärkeästä kauppareitistä.

Ajuchitlánin pormestari José Carmen Higuera sanoo, että vuodesta 2007 lähtien seudun yleisimmät rikokset ovat sieppaukset ja kiristys. Kunnassa on 140 000 asukasta, ja siihen kuuluu keskuskaupungin lisäksi 127 kylää.

"Teen, minkä voin, mutta tarvitsisimme tehokkaamman strategian ja oikeaa tiedustelutoimintaa", sanoo Higuera, jolla ei ole henkivartijoita, vaikka kaksi hänen edeltäjäänsä on ollut kateissa vuodesta 2013. Katoamiset ovat jääneet tutkimatta.

Puolet USA:n heroiinista

Meksiko tuottaa puolet Yhdysvalloissa käytetystä heroiinista, ja viime vuosina siitä on tullut suurin muiden laittomien oopiumijohdannaisten eli opiaattien toimittaja.

Meksikon unikkoviljelmät sijaitsevat Tyynenmeren rannikkoseudulla Oaxacasta Sinaloaan ulottuvalla alueella sekä läheisen Chihuahuan vuoristossa. Köyhä Guerreron tuottaa asiantuntijoiden mukaan jopa 40 prosenttia Meksikon opiaateista.

Águila-vuoren juurella Tierra Calienten alueella sijaitsee kaksi tärkeää satamaa. Jengit taistelevat alueen hallinnasta, ja asukkaat pakenevat autioituvista taajamista.

Kadonneita ja evakkoja

Tilanne alkoi kärjistyä jo kesällä 2013, jolloin seudun kylistä pakeni 1 300 ihmistä, kertoo Totolapanin pormestari Saúl Beltrán Orozco.

Meksikon ihmisoikeuskomissio kirjasi Guerrerossa 2 393 katoamistapausta vuoden aikana kesästä 2013 lähtien. Eräs kansanedustaja arvioi alueelta paenneiden luvuksi 7 000, mutta virallisia tilastoja asiasta ei ole.

Maaliskuussa 2014 eräästä Totolapanin kylästä pakeni 136 ihmistä vuorten yli osavaltion pääkaupunkiin Chinalcingoon, jossa heille järjestettiin hätämajoitus.

Kolme kuukautta myöhemmin aseistautuneet siviilit hyökkäsivät kyliin tappaen ja siepaten asukkaita. Atlayolapan kylään ei jäänyt kuin yksi iäkäs pariskunta.

Ajuchitlánin pormestari Higuera sanoo, että liittovaltio lähettää kaupunkiin näyttäviä poliisi- ja sotilasosastoja, mutta ketään ei pidätetä. "En halua joukkoja tänne keskukseen, menkööt ympäröiviin kyliin, missä niitä todella tarvitaan."

korruptio & läpinäkyvyysoikeus ja rikosterrorismikauppahuumeet Meksiko Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Mustatukkainen nainen vihreässä paidassa ikkunan edessä

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä

Suomessa muiden kuin suomeksi tai ruotsiksi kirjoittavien kirjailijoiden on vaikea saada tukea tai näkyvyyttä. Perulaissyntyinen runoilija Roxana Crisólogo perusti Sivuvalo-projektin, joka edistää maahanmuuttajakirjailijoiden asemaa Suomessa. Kuuntele podcast!
Kasvokuvia maalattuna valkoiseen seinään

Jemen pelkää koronavirusepidemiaa – ”Näissä oloissa on mahdotonta alkeellisimmallakaan tavalla suojautua tartunnalta”

Koronaviruksen vaikutusta on verrattu sotaan. Jemeniläisestä näkökulmasta rikkaat maat saavat nyt pienen vilahduksen siitä todellisuudesta, jossa maa on elänyt viimeiset viisi vuotta, kirjoittaa avustusjärjestö Oxfamin humanitaarinen työntekijä Abdul Mohammed.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.

Tuoreimmat

Podcast: ”Olen suomalainen kirjailija, joka kirjoittaa espanjaksi” – Roxana Crisólogo on julkaissut neljä runokirjaa, mutta ei voi hakea Suomen kirjailijaliiton jäsenyyttä
Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten
Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen
Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla
Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura
Kysely: Jemenin lapset kärsivät peloista ja masennuksesta – Koronavirus luo uusia uhkia
Liialliset sateet uhkaavat Pakistanin viljasatoa – ”Koko vuoden kylvökiertomme on mennyt sekaisin”
Hävikkiruokabisnes tuli jäädäkseen
Adolfo Vera ja Ahmad Hosseini ovat eri sukupolvien maahanmuuttajia Suomessa – ”Silloin juotiin aina kolme kuppia kahvia”
Naisten sukuelinten silpomien taustalla on sukupuolten epätasa-arvo, mutta edes vastustajat eivät aina ymmärrä sitä – Suomalainen väitöstutkimus peräänkuuluttaa juurisyihin puuttumista