Väkivalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan rehottaa Bulgariassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan rehottaa Bulgariassa

Ortodoksisen kirkon pappi kehotti kivittämään homoja Pride-paraatissa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Bulgarian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tilanteesta. Maan pääkaupungissa Sofiassa on määrä järjestää huomenna lauantaina Pride-paraati, jonka osallistujat kohtasivat viime vuonnakin väkivaltaa.

Maan ortodoksisen kirkon pappi, isä Evgeni Janakiev, sanoi kesäkuun alussa, että paraatia pitää vastustaa kaikin mahdollisin tavoin. Hän vetosi, että kaikki kristityt bulgarialaiset heittelisivät homoja kivillä. Ortodoksikirkon johto ei yhtynyt kehotukseen mutta ilmoitti pitävänsä paraatia moraalittomana.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on vaatinut maan oikeusministeriä tuomitsemaan julkisesti Janakievin sanomiset

"Vaatimus kivittää homoja on vastenmielinen uhka rauhanomaisille ihmisille, jotka haluavat käyttää kokoontumisenvapauttaan", sanoo Boris Dittrich, HRW:n seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ohjelman apulaisjohtaja.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Bulgarian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemassa on parantamisen varaa. Järjestön raportin mukaan kymmeniä on pahoinpidelty ja yksi murhattu, eivätkä viranomaiset ole tutkineet tapauksia kunnolla.

Hyökkäyksiin syyllistyvät useimmin nuoret miehet, joista osa kuuluu äärioikeistolaisiin uusnatsi- tai skinheadryhmiin.

Poliisi ja syyttäjälaitos eivät Amnestyn mukaan toimi riittävän tarmokkaasti saattaakseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuneisiin rikoksiin syyllistyneet vastaamaan teoistaan.

Poliisi ei ole esimerkiksi löytänyt syyllisiä vuosi sitten tapahtuneeseen lääketieteen opiskelijan kuolemaan johtaneeseen pahoinpitelyyn, eikä se tutki tapausta aktiivisesti.

Amnestyn mukaan maan lainsäädäntö kaipaisi pikaisesti perusteellista uudistusta, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat viharikokset tutkittaisiin asianmukaisesti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia