Väkivalta ajaa pakosalle ilman sotaakin – sadat tuhannet jättäneet Keski-Amerikan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Väkivalta ajaa pakosalle ilman sotaakin – sadat tuhannet jättäneet Keski-Amerikan

El Salvadorissa, Guatemalassa ja Hondurasissa ihmishengellä ei tunnu olevan enää arvoa, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Sadat tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan Hondurasista, Guatemalasta ja El Salvadorista väkivallan vuoksi. Samaan aikaan maista tulevien turvapaikanhakijoiden käännyttäminen on lisääntynyt, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Esimerkiksi El Salvadorin murhaluvut ovat kasvaneet dramaattisesti kolmessa vuodessa jengien keskinäisen kilpailun vuoksi. YK:n tilastojen mukaan maa on yksi maailman vaarallisimmista, jos sota-alueita ei lasketa. Myös Hondurasin ja Guatemalan murhaluvut ovat korkeimpia maailmassa, Amnesty muistuttaa.

"El Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista on tullut käytännössä sota-alueita, joissa ihmishengellä ei tunnu olevan arvoa. Miljoonat joutuvat elämään jatkuvassa pelossa siitä, mitä jengien tai turvallisuusjoukkojen jäsenet saattavat tehdä heille tai heidän rakkailleen", Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo järjestön tiedotteessa.

Amnestyn mukaan väkivallasta kärsivät eniten nuoret. Pojat liittyvät jengeihin usein pakosta. Tyttöjä taas pakotetaan jengiläisten "tyttöystäviksi", ja he joutuvat usein seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi. Jengiväkivallan pelko on pakottanut lapsia jopa lopettamaan koulun.

Moni pakenija suuntaa Yhdysvaltoihin ja Meksikoon, jonne saapuu yhä enemmän turvapaikanhakijoita. Vaikka väkivallasta ja hengenvaarasta on Amnestyn mukaan paljon todisteita, turvapaikanhakijoita kuitenkin palautetaan entistä enemmän takaisin kotimaihinsa. Palautettuja varten on virallisia keskuksia, joissa ei kuitenkaan juuri kysellä ihmisten syitä palaamiseen.

"Vastaanotto-ohjelmat käännytetyille ovat huono vitsi. Kiiltävät rakennukset, lämmin ateria ja tervetuliaiskyltti eivät suojele näitä ihmisiä vaaroilta, jotka odottavat heitä kotona", Mehtonen sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia