Vaikeat elinolosuhteet näkyvät Zimbabwessa vanhusten tylynä kohteluna – ”Vanhojen ihmisten syyksi pannaan kaikki mahdolliset vitsaukset” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Vaikeat elinolosuhteet näkyvät Zimbabwessa vanhusten tylynä kohteluna – ”Vanhojen ihmisten syyksi pannaan kaikki mahdolliset vitsaukset”

Vanhuksia saatetaan syyttää noituudesta, ja he kokevat niin henkistä kuin fyysistäkin väkivaltaa. Talouskriisin jatkuvasti kurittamassa maassa vanhukset koetaan usein taakaksi.

Nainen puolilähikuvassa.

HelpAge Zimbabwen johtaja Priscilla Gavi on huolissaan zimbabwelaisten vanhusten kaltoin kohtelusta. Kuva: Jeffrey Moyo / IPS.

(IPS) -- Vanhusten tyly kohtelu on noussut ongelmaksi Zimbabwessa, jossa huimaa vauhtia laukkaava inflaatio tekee kaikkien elämästä hankalaa.

Zimbabwen pääkaupungin Hararen tiheään asutetussa esikaupungissa Mabvukussa asuva Tinago Murape, 86, väittää lastenlastensa näännyttävän hänet nälkään. Murape kävelee kepin avulla, ja keppiä maahan paukuttamalla hän myös painottaa ikäviä sanojaan.

Hänen kolme lapsenlastaan ovat aikuisia, avioituneita miehiä, jotka eivät koulutuksestaan huolimatta ole saaneet koulutustaan vastaavaa tai muutakaan vakituista kokopäivätyötä. He elättävät itsensä Hararen varakkaiden perheiden osa-aikaisina kotiapulaisina.

Lapsenlasten tilanne ei ole maassa mitenkään poikkeuksellinen. Zimbabwen ammattiliittojen kongressin mukaan 90 prosenttia maan asukkaista on työttömiä.

Isoisä väittää lapsenlasten uskovan, että hän on noitunut heidät. Työttömyys johtuu kirouksesta, jonka vanhus on heidän päälleen langettanut. Lapsenlapset rankaisevat isoisää kieltäytymällä antamasta hänelle ruokaa.

Lapsenlapset kiistävät jyrkästi isoisän syytökset ja syyttävät niistä vanhuksen korkeaa ikää, joka on tehnyt miehestä höperön.

Murape kuitenkin kertoo kehnon kohtelun jatkuneen vuosien ajan. Hänen vaimonsa ja lapsensa ovat kuolleet. Naapurit ja hyväntekijät ovat usein ruokkineet ja vaatettaneetkin hänet. Vain siten hän on pärjännyt.

Hyperinflaatio söi säästöt

Murapella on niin paljon kohtalotovereita, että voi sanoa seniorikansalaisten kaltoin kohtelun muuttuneen kasvavaksi trendiksi. Monet sukulaistensa armoille jääneet vanhukset kärsivät henkisestä ja ruumiillisesta väkivallasta. Pelkästään vuonna 2021 Zimbabwen poliisi kertoi käsitelleensä 900:aa tapausta, jotka liittyvät vanhuksiin kohdistuvaan väkivaltaan.

”Vanhoja ihmisiä syytetään noituuden harjoittamisesta. Heidän syykseen pannaan kuolemat, kuivuudet, tulvat, taudit ja kaikki mahdolliset vitsaukset”, vanhusten asioiden ajamiseen keskittyneen kansalaisjärjestön HelpAge Zimbabwen johtaja Priscilla Gavi sanoo.

”Joskus yhteisön nuoremmat jäsenet hakkaavat vanhuksia vammaisiksi tai hengiltä tai polttavat heidät koteihinsa.”

Zimbabwen perustuslaki lupaa, että vanhuksista pidetään huolta. Mitään sosiaaliapua tai eläkkeitä ikäihmisille ei kuitenkaan ole.

Vanhusten asemaa heikentää myös Zimbabwen jatkuva talouskriisi. Moni ikääntynyt menetti säästönsä vuoden 2008 hyperinflaatiossa. Nyt maassa on taas yli 250 prosentin inflaatio, ja vanhukset ovat entistäkin riippuvaisempia sukulaisistaan samalla, kun ruuan hinta nousee.

Miehet eivät ole turvassa

Iäkkäät ihmiset joutuvat myös seksuaalisen väkivallan kohteiksi.

”Joissain Zimbabwen osissa lisääntyvät tapaukset, joissa paljon nuoremmat miehet raiskaavat vanhempia naisia. Usein syynä on harhaluulo, että seksi vanhemman naisen kanssa parantaa tappavasta taudista”, Gavi selittää.

Agness Murambiwa, 76, kertoo joutuneensa 22-vuotiaan tyttärenpoikansa raiskaamaksi. Mies on sittemmin paennut Etelä-Afrikkaan. Murambiwa elää yhdessä kahden tyttärensä kanssa. Avioliitoistaan eronneet tyttäretkin ovat kovilla.

”Ei ole helppoa huolehtia ikääntyneestä vanhemmasta. Meillä on vain rajalliset resurssit, ja äiti aina valittaa, ettemme tee tarpeeksi, vaikkei meillä ole töitä. Me olemme katukauppiaita ja elämme kädestä suuhun”, tytär Letiwe, 52, sanoo.

Leskeksi jääneet ja uudelleen avioituneet ikämiehetkään eivät ole turvassa väkivallalta.

”Jotkut vanhemmat miehet joutuvat nuorempien vaimojensa pahoinpitelemiksi. Jotkut on jopa ajettu kodeistaan kadulle”, Gavi kertoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia